Inschrijven op de nieuwsbrief

Samira Saleh

Samira Saleh - foto Esma Alouet
Samira Saleh - foto Esma Alouet

(Den Haag, 1994) heeft een manier gevonden om haar gevoelens te vertalen naar Spoken Word. Niet alleen haar serieuze teksten bevatten een stevige inhoud, ook haar humoristische teksten geven een diepe boodschap mee voor de goede luisteraar. Ze was deel van het winnende Team Zuid in het Slam 't Stad slam poetry toernooi in Antwerpen en heeft voor verschillende projecten opgetreden over heel België, waaronder Female Takeover in a Man's World show gehost door Navitas, de 44ste Vrouwendag, Stand & Deliver in Gent en Urban Woorden in Leuven. Vanaf dit jaar is zij ook Slambassadrice voor België bij het internationale uitwisselingsproject Next Generation Speaks, en winnares van de BILL-award in categorie Spreken. Ook vind je haar achter de schermen terug als mede-organisator van Mama's Open Mic en 't Graafste HOF! Keep an eye out for this badass upcoming poet! The revolution will not be televised, she will be heard!

(2017)

Archief beschikbaar voor: Samira Saleh

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Dichten in Dunglish en andere talen

    Hoe kan literatuur de taal uitdagen? Na het Mandarijn en het Spaans is het Engels de meest gesproken taal ter wereld. Het is een taal van de macht, van massacultuur, van imperialisme en overheersing, maar ook een taal waarin solidariteit, activisme en begrip tot uitdrukking komen, waarin altijd aan de poten van de macht wordt gezaagd: een meerderheidstaal vol minderheidstalen.

    Welke rol speelt het Engels in de poëzie die in Nederland en België wordt geschreven? Dit vroeg Winternachten festival aan zeven jonge dichters die in het Engels schrijven, in het Nederlands, die zowel in het Nederlands áls in het Engels schrijven, die meertalige poëzie schrijven, die in Nederland en België wonen, die 'hier' geboren zijn of niet.

    Wat is de status van het Engels in hun poëzie? Ze schrijven er speciaal voor Winternachten festival een vers gedicht over: Veva Leye, Dean Bowen, Samira Saleh, Mia You en Caglar Koseoglu; ook Joost Baars en Charlotte Van den Broeck, beide genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018, nemen deel en reageren met hun werk. De VSB Poëzieprijs 2018 wordt kort na Winternachten festival op donderdag 25 januari uitgereikt in Theater Diligentia in Den Haag.