Inschrijven op de nieuwsbrief

Samar Yazbek

Samar Yazbek - foto Manaf Azzam
Samar Yazbek - foto Manaf Azzam

(Syrië, 1970) neemt op 17 januari 2013 de Oxfam Novib PEN Award in ontvangst. In 2012 kreeg ze al de International Pen Pinter Prize of Courage, eveneens vanwege haar verzet tegen het regime van Assad en haar literaire kwaliteiten. In haar boek A Woman in the Crossfire, Diaries of the Syrian Revolution beschrijft ze de Syrische opstand van binnenuit. Haar persoonlijke verhaal werpt een uniek licht op de gebeurtenissen in Syrië, waar de internationale media nog altijd nauwelijks toegang hebben. Yazbeks roep om vrijheid is indrukwekkend en inspirerend. Ze ontving voor dit boek diverse onderscheidingen, waaronder in Engeland de Pinter Prize en in Zweden de Tucholsky Prize. Het boek verschijnt in april 2013 als Onder vuur in de vertaling van Hassnae Bouazza, met een voorwoord van Petra Stienen. Samar Yazbek studeerde Arabische literatuur voor ze aan de slag ging als journalist en scriptschrijver voor de Syrische televisie. Ze schreef romans en korte verhalen waarin ze taboes in haar land aan de kaak stelde.

(WU 2013)

Archief beschikbaar voor: Samar Yazbek

 • Winternachten 2013

  Oxfam Novib PEN Awards

  Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing

  Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.

  De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.

  Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Arab Demons

  Petra Stienen in gesprek met Arabische schrijvers en bloggers. Januari 2011: een omslag in de Arabische wereld. De bevolking verheft haar stem en verjaagt dictators. Maar is de strijd daarmee gestreden? Hoe zit het met de mensen en hun innerlijke demonen? Engelstalig.