Inschrijven op de nieuwsbrief

Sadik Yemni

Sadik Yemni tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg
Sadik Yemni tijdens Winternachten 2005 - foto Serge Ligtenberg

(Istanbul 1951) woont sinds 1975 in Nederland. Yemni heeft hij diverse verhalen, toneelstukken, literaire detectives en romans geschreven, die zowel in het Turks -de taal waarin hij schrijft- als in Nederlandse vertaling zijn uitgekomen. Enkele titels zijn: De roos van Amsterdam, De amulet en De vierde ster. Zijn laatste boeken Muhabbet Evi (2006) en Durum 429 (2007) verschenen in het Turks. Yemni kwam in 1975 naar Nederland, vond werk als brugwachter bij de NS en ontwikkelde zich in die periode van zeven jaar tot schrijver. Over zijn ervaringen als brugwachter en papierprikker op het Amsterdams Centraal Station schreef hij de uiterst geestige verhalenbundel De ijzeren snavel en de novelle De geest van de brug.

Archief beschikbaar voor: Sadik Yemni

 • Winternachten 2008 – Winternachten vrijdagavond

  Turkse literatuur van hier en daar

  De Turkse schrijfster en journaliste Asli Tohumcu woont sinds enkele maanden als gastschrijver in Den Haag. In opdracht van Kosmopolis Den Haag schrijft ze voor AD Haagsche Courant artikelen over Haagse Turken. Het zijn ontroerende stukken, met verhalen over een Turkije dat niet meer bestaat. Sadik Yemni woont al jaren in Amsterdam, en is als schrijver bekender in Turkije dan in Nederland. Tuncay Çinibulak is schrijver en dichter, en sinds 2005 hoofdredacteur van het Nederlands/Turkse business- & cultuurmagazine TULPIA. De drie dragen voor uit hun werk en gaan in gesprek over Turk zijn in Nederland, en over ontwikkelingen in Turkse literatuur uit Nederland en Turkije. Onder leiding van Margot Dijkgraaf. Engelstalig.

  Dit programma vervangt een eerder aangekondigd programma rond de Turkse dichteres Bejan Matur, die kort voor het festival afzag van deelname.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 1

  Turkije-Nederland - live op VPRO De Avonden

  Hoe beïnvloedt een gemengde of gedeelde identiteit het schrijverschap? Hoe laat de Turkse cultuur zich in Europa over het voetlicht brengen? Onder andere deze vragen zal gespreksleider Wim Brands stellen aan drie Turks-Nederlandse schrijvers: de debutant Mesut Balik, thriller-schrijver Sadik Yemni en schrijfster Sevtap Baycili. Gesprek en voordracht uit Turks Nederland in een live radio-uitzending van VPRO's 'De Avonden'. Met muziek van Jan Klug.