Inschrijven op de nieuwsbrief

Runa Svetlikova

Runa Svetlikova - foto Hadewych Veys
Runa Svetlikova - foto Hadewych Veys

(België, 1982) debuteerde in 2014 met de dichtbundel Deze zachte witte kamer waarmee ze de Herman De Coninck debuutprijs won en werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. Ze treedt regelmatig op en organiseert zelf ook kleine poëziefestivals. Poëzie is voor haar 'een middel om controle uit te oefenen op wat oncontroleerbaar is, met als wapen een pen, als schild mijn loep'. Ze schrijft over alles: 'wat ik lees in magazines over psychologie of wetenschap, of iets dat ik zag, een man in pak met gele sneakers… Toch zijn het vooral mensen die me inspireren: zwakheden en neuroses, schoonheid in wat lelijk is: de dood van mijn vader, en het feit dat de vingernagels van mijn dochter dezelfde vorm hebben als die van hem.' Svetlikova besteedt in Deze zachte witte kamer en op haar website veel aandacht aan de vormgeving. Niet verwonderlijk: ze studeerde behalve taal- en letterkunde namelijk ook grafisch ontwerp.

(2015)

Archief beschikbaar voor: Runa Svetlikova

 • Winternachten 2016

  Wereldverhalen in Theater Dakota

  Met: Francis Broekhuijsen, Reinier Voet, Rodaan Al Galidi, Runa Svetlikova

  Niets mooiers dan elkaar verhalen vertellen. Vanmiddag verhalen van de dichters Runa Svetlikova en Rodaan al Galidi, van studenten van de Haagse Hogeschool, van de winnaars van de verhalenwedstrijd van Theater Dakota en van het publiek. Dramadocente Martine Zeeman begeleidde de studenten van de Haagse Hogeschool. Het thema is 'Met de Beste Bedoelingen'. Heeft u zelf een verhaal van vijf minuten dat past in het thema? Presentator Francis Broekhuijsen nodigt u van harte uit om mee te doen!

 • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

  Saturday Night Wintercafé: Storytelling

  De mooiste verhalen van studenten van de Haagse Hogeschool, begeleid door dramadocente Martine Zeeman, en het International Institute of Social Studies (ISS) klinken deze avond in de foyer van Theater aan het Spui – een toegift van de verhalenprogramma's die deze middag plaatsvonden in Theater Dakota en ISS. De verhalenvertellers worden bijgestaan door dichteres Runa Svetlikova. Het deels Engelstalige programma wordt gepresenteerd door Francis Broekhuijsen.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Friday Night Wintercafé:  Spot On Young Poets

  Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van het Haags Montessori Lyceum en het Johan de Witt College met hun eigen poëzie, het resultaat van workshops door leden van het Haagse Dichtersgilde. De jonge dichters Jeroen van Rooij en Runa Svetlikova treden met hen op.

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Hello, poëzie en muziek

  Laat je aan het einde van de avond vervoeren door poëzie uit binnen- en buitenland. Beluister de jonge dichters Jeroen van Rooij en Runa Svetlikova en ontmoet geliefde dichters als Adonis en Michael Krüger. Presentatrice Anna Luyten stelt u tevens drie genomineerden voor de VSB Poëzieprijs voor: Geert van Istendael, Maud Vanhauwaert en Pieter Boskma. Dick van der Harst brengt met zijn muzikanten gevarieerde muziek om bij weg te dromen. Speciaal voor Winternachten zet hij een gedicht van Adonis op muziek. Nederlandstalig