Inschrijven op de nieuwsbrief

Ruby Bute

(Ruby Angelica) werd op 13 januari 1943 geboren in Aruba. Ze vestigde zich in november 1976 op Sint Maarten. Ze is beeldend kunstenaar en dichter. Sinds 1986 is ze werkzaam voor de afdeling Cultuur en geeft ze lessen over kunst op het John Larmonie Center. Tevens organiseert ze naschoolse activiteiten voor leerlingen van basisscholen. Ze streeft ernaar jonge kunstenaars bekendheid te geven, ter bevordering van het culturele leven op Sint Maarten. Ze publiceerde twee dichtbundels, getiteld Golden Voices of S'maatin en Floral Bouquet to the Daughters of Eve. Op 11 januari 2004 ontving zij een lifetime achievement award van de gemeente van Frans Sint Maarten.
WIN 2005

Archief beschikbaar voor: Ruby Bute

  • Antillen/Aruba 2005

    Crossing the Seas - Sint Maarten

    Met: Clark Accord, Diana Ferrus, Drisana Deborah Jack, Gerrit Komrij, Joy Reiph-Arnell, La-Vaune Henry & Mosera, Myra Römer, Papa Mpho, Putu Wijaya, Ruby Bute

    Een avond met voordracht van proza en poëzie van schrijvers uit Indonesië, Nederland, Zuid-Afrika, Suriname, Curaçao en Sint Maarten. Joy Reiph-Arnell presenteert deze veelzijdige literaire avond. Met een optreden van de Sint Maartense zangeres La-Vaune Henry, begeleid door Mosera.
    Zes schrijvers reizen deze week van eiland naar eiland voor het festival Crossing the Seas. Ze treden vanavond op met hun Sint Maartense collega-auteurs Papa Umpe en Ruby Bute. De Nederlandse ex-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij draagt vanavond zijn gedichten voor. Een van de grootste schrijvers Indonesië, Putu Wijaya vertelt een van zijn meesterlijke verhalen. De Surinaamse Nederlander Clark Accord - hij werd bekend met zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo - leest uit zijn nieuwe roman Tussen Apoera en Oreala. Uit Kaapstad komt de dichter Diana Ferrus. Zij werd bekend met haar gedicht over Saartje Baartman -  de 'Hottentot-Venus' -  een zwarte Zuid-Afrikaanse die in de 19e eeuw gedwongen werd om als kermisattractie door Europa te reizen. Myra Römer is geboren in Curaçao en woont nu in Nederland. Begin dit jaar maakte ze een verrassend schrijversdebuut met Verhalen van Fita, over het opgroeien van een meisje in het Curaçao van de jaren vijftig.  Voor dichter Drisana Deborah Jack is het vanavond een thuiswedstrijd. Alle buitenlandse schrijvers dragen in hun eigen taal voor, terwijl hun tekst in Engelse vertaling simultaan op een scherm wordt geprojecteerd.