Inschrijven op de nieuwsbrief

Rosemary Sullivan

Rosemary Sullivan | B-Unlimited 22 mei 2019 - foto Cathie Ferguson
Rosemary Sullivan | B-Unlimited 22 mei 2019 - foto Cathie Ferguson

(Canada, 1947) is dichter en biograaf. Ze schreef biografieën over Margaret Atwood en Gwendolyn MacEwen, waarvan de laatste is bekroond met diverse literaire prijzen. Ze is Officier in de orde van Canada en doceert aan de universiteit van Toronto. Haar biografie De dochter van Stalin (2015), over de enige dochter van Josef Stalin, is in 23 landen uitgegeven.

(2019)

Archief beschikbaar voor: Rosemary Sullivan

 • Biografe Rosemary Sullivan over een leven in de schaduw van een monster

  'Stalin's Daughter' - Biografe Rosemary Sullivan over een leven in de schaduw van een monster

  Met: Michel Krielaars, Rosemary Sullivan

  Op woensdag 22 mei was de Canadese schrijver en biograaf Rosemary Sullivan te gast bij B-Unlimited. Ze ging in gesprek met Michel Krielaars, Ruslandkenner en chef boeken van NRC, over Stalin's Daughter, haar biografie van het kind van een meedogenloze dictator.
   
  Rosemary Sullivan is een gelauwerd dichter en biograaf. Haar biografie Stalin's Daughter is in 23 landen verschenen, werd juichend ontvangen en is met verschillende prijzen bekroond. Ze schreef 14 boeken, waaronder de internationale bestseller Villa Air-Bel: World War II, Escape and a House in Marseille.

  De dochter van Stalin - Svetlana Alliluyeva, ook bekend als Lana Peters - werd geboren in 1926. Ze bracht haar jeugd door tussen de muren van het Kremlin. Het privilege van de Communistische Partij beschermde haar tegen de massale hongersnood en zuiveringen in haar land. Maar ze ontsnapte niet aan het tragische verlies van iedereen van wie ze hield, inclusief haar moeder, twee broers, tantes en ooms en een minnaar. Na Stalins dood in 1953 vluchtte Svetlana voor de nalatenschap van haar vader en zocht haar heil in de Verenigde Staten, met achterlating van haar twee kinderen. Ze kon nooit helemaal ontsnappen aan haar afkomst. Haar leven tekende zich door de vele verhuizingen en verbroken relaties. Ze stierf uiteindelijk in armoede in Spring Green, Wisconsin.
  Sullivan kreeg toegang tot de archieven van de KGB, de CIA en de Sovjetregering, en werkte voor de biografie nauw samen met de dochter van Svetlana. Dit programma was Engelstalig.

  Programma samengesteld door Ilonka Reintjens (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum Boeken