Inschrijven op de nieuwsbrief

Ronelda S. Kamfer

Ronelda Kamfer - foto Nathan Trantraal
Ronelda Kamfer - foto Nathan Trantraal

(Kaapstad, 1981) is een van de belangrijke Zuid-Afrikaanse dichters van dit moment. Als tiener begon ze met schrijven. Ze schrijft in het Kaaps-Afrikaans dat, anders dan het standaard Afrikaans, een spreektaal is met Engelse woorden en straattaal. Haar gedichten waren al her en der gepubliceerd toen ze in 2008 debuteerde met de bundel Noudat Slapende Honde die een scherp beeld schetst van leven in armoede. Santenkraam (2012) bevat verhalen in dichtvorm over een vissersdorp dat in het apartheidtijdperk plaats moet maken voor een militair terrein. Mammie (2017) is een even liefdevolle als rauwe ode aan haar moeder en de vrouwen van haar generatie. Chinatown (2021), evenals haar overige bundels in het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer, komt opnieuw hard aan. Kamfer dicht even beheerst en vastberaden als intiem en duister-humoristisch over marginalisering, armoede, geweld, de positie van vrouwen, liefde en ouderschap.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Ronelda S. Kamfer

  • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

    Who's Afraid of the Female Future?

    Dystopie en poëzie - met Iman Mersal, Athena Farrokhzad, Ronelda S. Kamfer (online) en Widad Broco

    De dystopie: die kennen we vooral als een denkbeeldige samenleving, met louter akelige kenmerken. Een afschrikwekkend toekomstbeeld, en een dankbaar uitgangspunt voor de literatuur, waarin speculatieve verhalen en sciencefiction hun plek allang hebben ingenomen. Who's Afraid of the Female Future? ging niet over die 'typische' dystopische genres, maar stond volledig in het teken van de relatie tussen de dystopie en poëzie. Want is poëzie niet bij uitstek het genre waarin maatschappijkritische ideeën en droomwerelden een plek hebben?

    Voor vrouwen kan de alledaagse werkelijkheid al dystopisch aanvoelen. Voor je persoonlijke dystopie heb je geen grootse, glamoureuze sciencefiction-vertelling nodig; de poëzie is het genre waarin vrouwelijke dichters thuiskomen. In Who is Afraid of the Female Future? ontmoette je de Egyptisch-Canadese dichter Iman Mersal, de Zweeds-Iraanse dichter Athena Farrokhzad en de Zuid-Afrikaanse dichter Ronelda S. Kamfer (online). Wat is de relatie die deze dichters hebben met 'de dystopie'? Hoe verbeelden zij toekomstbeelden in hun poëzie? En is 'het huis' nog een veilige plek in hun dystopisch-poëtische wereld?

    Een intiem programma voor poëzieliefhebbers, met muziek van dichter/performer Widad Broco, de eerste vrouwelijke rapartiest uit de Arabische wereld en ook bekend van de internationaal succesvolle electro-urban formatie N3rdistan. Dit programma was samengesteld door dichter en programmamaker Nisrine Mbarki, die 'de dystopie' als volgt typeert: 'Ik zie dystopische wereldbeelden als kritische beelden, als alarmsignalen van dat waar wij als mensen bang voor zijn. Dystopische beelden verdienen aandacht en ruimte omdat ze een kritische stem vertegenwoordigen en ons wakker kunnen schudden. Ze vormen een commentaar op onze huidige samenleving, die gestoeld is op het liberale en kapitalistische systeem van welvaart en daarmee ook uitbuiting van de mens en de aarde. Naar dat commentaar kunnen we maar beter goed luisteren.'

    Voertaal: Engels.

  • Ronelda S. Kamfer en Christine Otten

    Ronelda S. Kamfer en Christine Otten

    Met: Christine Otten, Jeroen van Kan, Ronelda S. Kamfer

    Ronelda S. Kamfer is een van de spannendste jonge Zuid-Afrikaanse dichters van dit moment. In Writers Unlimited The Series in de Centrale Bibliotheek in Den Haag ging ze in gesprek met de Nederlandse schrijfster Christine Otten.

    Kamfer groeide op in Kaapstad. Ze studeert aan de Universiteit van West Kaap bij de bekende schrijfster Antjie Krog. Voor haar debuutbundel ´Noudat Slapende Honde´ (2008) kreeg ze de prestigieuze Eugene Marais prijs. Ze was eerder in Den Haag te zien tijdens het festival Writers Unlimited in 2010. Haar optreden sloeg in als een bom en er kwam een run op haar dichtbundel. Haar nieuwe bundel 'Santenkraam' verscheen deze maand in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Podium.

    Tijdens deze aflevering van Writers Unlimited The Series gaat Ronelda in gesprek met schrijfster, journaliste en performer Christine Otten. Zij heeft veel affiniteit met het werk van de Zuid-Afrikaanse: 'Ronelda S. Kamfer zet de rauwe dagelijkse werkelijkheid van Zuid-Afrika om in glasheldere poëzie die de lezer sprakeloos achterlaat.' Otten is o.m. bekend van haar roman over The Last Poets ('De Laatste Dichters', 2006), 'In Wonderland' (2010) en 'Als Casablanca' (2008). Met Writers Unlimited reisde ze naar Zuid-Afrika en trad op tijdens festivals in Durban en Kaapstad.

    Het gesprek tussen Kamfer en Otten wordt geleid door radio- en televisiepresentator Jeroen van Kan

  • Turkije 2010

    Reading with local writers from Antakya

    Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

    De vier schrijvers die namens Winternachten door Turkije reizen, treden hier op samen met schrijvers uit de regio Antakya: Sinan Seyfettinoglu, Mehmet Ali Solak, Mehmet Tekin, Duran Yasar, Kerim Donmez, Yaser Bereketoglu en Muhsin Boz. De voertaal is Engels, met Turkse simultaanvertaling. De voordrachten van de buitenlandse auteurs zijn in de oorspronkelijke taal, met projectie van de Turkse vertalingen. 

  • Turkije 2010

    Reading and panel discussion: literature and society - Antakya

    Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

    Ramsey Nasr, Hassan Daoud, Ronelda Kamfer en Anil Ramdas dragen voor uit hun werk en spreken over de verwachtingen die ze hebben van de invloed van literatuur op de maatschappij? Heeft een schrijver, als een publieke figuur, een maatschappelijke verantwoordelijkheid?

  • Turkije 2010

    Reading in Ghetto - Istanbul

    Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

    Door het uitvallen van het optreden op zondagmiddag, vanwege een bomaanslag in Istanbul, is er vanavond een ingelast optreden van de schrijvers die met Winternachten naar Turkije optreden. Het slotfeest van het ITEF festival opent met korte voordrachten van Anil Ramdas, Ramsey Nasr, Hassan Daoud (Libanon) en Ronelda Kamfer (Zuid-Afrika).

  • Turkije 2010

    Reading and discussion - ITEF Istanbul

    Met: Anil Ramdas, Hassan Daoud, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

    Vier schrijvers en dichters dragen voor uit hun werk, en gaan in gesprek voor en met het publiek. De voertaal is Engels, de voordrachten zijn in de oorspronkelijke talen, met simultaanprojectie van de Turkse vertaling. De Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer leest haar gedichten in het Afrikaans. Schrijver/journalist Hassan Daoud uit Libanon leest fragmenten uit zijn romans en korte verhalen. De Nederlandse dichter des vaderlands Ramsey Nasr draagt gedichten voor en de Nederlands/Surinaamse schrijver/journalist Anil Ramdas leest voor uit zijn essays en artikelen. Het programma vindt plaats in D&R Etiler, Nispetiye Cad. No:17 - Etiler, Istanbul.

  • Turkije 2010

    Schrijversconferentie - deel 2 - ITEF Istanbul

    Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

    Afsluitende bijeenkomst van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.

  • Turkije 2010

    Schrijversconferentie - deel 1 - ITEF Istanbul

    Met: Anil Ramdas, Bejan Matur, Gündüz Vassaf, Hakan Gunday, Hamdi Koç, Hassan Daoud, Melida Tüzünoglu, Ramsey Nasr, Ronelda S. Kamfer

    Eerste dag van een tweedaagse besloten schrijversontmoeting met de groep schrijvers die vanuit Winternachten door Turkije reist, en vier Turkse auteurs. Thema is Global writing - Global conscience. De Turkse auteur Gündüz Vassaf is voorzitter van de conferentie.

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    Wintercafé 2: Hou vast! Oulipo.

    Hou Vast! Oulipo en de literaire beperking: wie het spel speelt, maakt de regels. Het Franse OuLiPo gezelschap (Ouvroir Littéraire Potentielle, opgericht in 1960) vond dat je met een zelf opgelegde literaire beperking potentieel interessante teksten kon schrijven. Een tekst waarin alleen de e als klinker voorkomt, of een gedicht waarin alle letters van het alfabet terugkomen. Dit programma, een coproductie met het festival Wintertuin (Nijmegen), is een eerbetoon aan de schrijvers, wiskundigen en filosofen van het OuLiPo gezelschap. Schrijvers Saskia de Coster, Karin Amamoetkrin, Anton Valens en Joke van Leeuwen kregen van schrijver/wiskundige Hugo Brandt Corstius in Nijmegen een beperking opgelegd. Nu komen ze weer bij elkaar om de resultaten voor te dragen. Alle teksten zijn gepubliceerd – in beperkte oplage verkrijgbaar tijdens Winternachten!
    Daarna het tweede optreden van saxofonist/componist Maarten Ornstein en Joshua Samson (percussie). Ornstein heeft muziek gecomponeerd op teksten van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ronelda Kamfer. NL

  • Winternachten 2010 – Winternachten 1

    Ek praat jullie taal

    De nieuwe generatie dichters draagt voor uit eigen werk en praaten met Stephan Sanders over hun taal en poëzie. Ronelda Kamfer dicht in het Afrikaans. Staat die taal in haar land nog altijd symbool voor de taal van het Apartheidsregime? Is het Afrikaans de schuld voorbij, of ligt er hier voor jonge Afrikaanse dichters zoals zij nog een taak? Alfred Schaffer, zoon van een Arubaanse moeder en een Limburgse vader, dicht in het Nederlands en woonde geruime tijd in Zuid-Afrika. Hagar Peeters legt in haar poëzie moderne varianten van onderdrukking in Nederland bloot. Hoe kijken deze drie jonge dichters aan tegen de schuld of onschuld van de taal waarin ze dichten? En hoe verhoudt die taal zich tot de werkelijkheid die ze in hun poëzie willen vangen?
    NL/Afrikaans