Inschrijven op de nieuwsbrief

Ronald Julen

Ronald Julen - foto Serge Ligtenberg
Ronald Julen - foto Serge Ligtenberg

(Nieuw-Nickerie (Suriname), 1947) ging in 1970 naar Nederland om Duits en Nederlands te studeren aan de School voor Taal- en Letterkunde in Den Haag en de Vrije Leergangen in Amsterdam. Vervolgens werkte hij in het onderwijs. In 1979 ging hij terug naar Suriname waar hij eerst als journalist en vervolgens bij de overheid ging werken. Tijdens zijn werk bij de overheid heeft hij een journalisten-opleiding gevolgd en heeft hij communicatiewetenschappen aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs en Rechten aan de Anton de Kom-universiteit gestudeerd. Tegenwoordig is hij directeur bij het Ministerie van Defensie. Zijn dichtwerk is verschenen in verschillende bloemlezingen, zoals de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995) en Mama Sranan (1999). In 2003 publiceerde hij in eigen beheer de dichtbundel Als de tijd stilstaat.

Archief beschikbaar voor: Ronald Julen

 • Winternachten 2005

  Suriname en de Antillen: helpers weg?

  Met: Erich Zielinski, Gilbert Wawoe, Joanna Werners, John Jansen van Galen, Ronald Julen, Ruben Severina

  In dit publieksdebat wordt de ontwikkelingssamenwerking tussen Nederland, Suriname en de Antillen onder de loep genomen. Het fenomeen kent vele vormen: gouvernementele ontwikkelingshulp, de hulp van Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse particuliere organisaties en de privéhulp in geld of goederen aan familie en vrienden overzee. Is er sprake van hulpverslaving en, zo ja, hoe kick je daar het beste van af?

  Voor- en tegenstanders nemen het tegen elkaar op: Gilbert Wawoe, Joanna Werners, Erich Zielinski, John Jansen van Galen en Ronald Julen. Ruben Severina (voorzitter van de Movimentu Antiano i Arubano pa Participashon Politico) leidt het debat. Gilbert Wawoe, lid van de Raad van State, brengt de discussie op gang met een korte introductie. Op zijn initiatief zijn kortgeleden de particuliere hulporganisaties bijeen geroepen om hen beter te informeren over armoede en sociale ontwikkeling op de Antillen. Ook het rapport van de commissie Jesserun over de nieuwe structuur voor het Koninkrijk der Nederlanden zal ter sprake komen.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Suriname en de liefde

  Schrijfster Joanna Werners voerde het publiek mee in haar roman Schaamteloze warmte, over de liefde tussen witte en zwarte vrouwen. Dichter Roland Julen uit Suriname beschreef zijn onbereikbare droom. Clark Accord, bekend geworden met zijn roman De Koningin van Paramaribo, trakteerde op de première van een fragment uit zijn langverwachte nieuwe, historische roman Tussen Apoera en Oreala. Hij brengt in dit boek op een uitdagende manier een onbekende Surinaams/Indiaanse liefdesgeschiedenis tot leven. Drie Surinaamse schrijvers in gesprek met Tanja Jadnanansing.