Inschrijven op de nieuwsbrief

Rodrigo Hasbún

Rodrigo Hasbún - detail van foto gemaakt door Martin Boulocq - foto Martin Boulocq
Rodrigo Hasbún - detail van foto gemaakt door Martin Boulocq - foto Martin Boulocq

(Cochabamba, 1981) is een Boliviaanse schrijver die gezien wordt als een van de grote beloftes van de Latijns-Amerikaanse literatuur. Hasbún brak in 2015 internationaal door met zijn tweede roman Los afectos. De roman verscheen in 2016 in Nederlandse vertaling onder de titel Woeste jaren. Het is een deels op feiten gebaseerd verhaal over een excentrieke nazi-familie die in de jaren vijftig en zestig in Bolivia leefde. Hasbún was gitarist in een grungeband voor hij begon te schrijven en zegt dat de muziek hem heeft geleerd hoe belangrijk ritme is voor een goed boek. Hij debuteerde in 2006 met de verhalenbundel Cinco die meteen een groot succes was. Een verhaal uit deze bundel werd verfilmd en een ander bewerkt voor toneel.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Rodrigo Hasbún

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  Het boek van mijn leven: Rodrigo Hasbún

  Rodrigo Hasbún vertelt over zijn favoriete boek: het boek dat hem inspireert of raakt; het boek dat zijn artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat hij iedereen aanraadt. Interviewer: Hassnae Bouazza. Engelstalig

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  Ideology as an Act of Fiction

  Schrijvers zijn eerder geneigd de pen dan het zwaard op te nemen om onrecht te bestrijden. Fictie is hun ideologische daad. Amerikaan Colson Whitehead laat in De ondergrondse spoorweg slavin Cora aan het woord in het zogenaamde land van de vrijheid Amerika. Boliviaan Rodrigo Hasbún schrijft over de dochter van een nazi die in Zuid-Amerika guerillastrijder wordt. Roemeen Mircea Cărtărescu laat zijn personages zuchten onder het communistisch juk en ontsnappen naar literatuur en het verleden, en de Nederlandse Carolina Trujillo beschrijft een onderwereld vol drugs en dealers in Montevideo, Uruguay, waar een oud-guerrillastrijder tot 2015 president was. Gespreksleiding: Judith Uyterlinde.

 • Winternachten 2017 – Saturday Night Unlimited

  My Secret City

  Zijn de geheimen van een stad — een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen — ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  This Is Not America (part 1)

  Late Night Show over het Amerika dat scheurt aan vele kanten, van de slinkende middenklasse, van tegenstellingen tussen blank en zwart, van hoopvolle nieuwe immigranten een verbitterde geraakte witte onderklasse. Het Amerika van de grote aanhang van Donald Trump. De Amerikaanse bestseller-auteur Colson Whithehead, de Boliviaanse schrijver Rodrigo Hasbún, de Nederlandse schrijver Christine Otten en de Brits-Nederlandse schrijver Ian Buruma gaan over Amerika in het tijdperk van president Trump met elkaar in gesprek onder leiding van Stephan Sanders. Spoken Beat Night geeft een jazzy muzikale vertolking van het verhaal van Amerika.