Rodaan Al Galidi
(Irak, 1971) ontvluchtte zijn land in 1998 na een studie bouwkunde, kreeg asiel in Nederland en kon zich hier in 2007 legaal vestigen. Inmiddels zijn er dichtbundels, romans, waaronder Dorstige rivier (2008), en boeken met columns van hem verschenen. Hij ontving in 2000 de El Hizjra-literatuurprijs en in 2011 de Literatuurprijs van de Europese Unie. In 2013 verscheen 'Liever niet', antwoordt de liefde, een bundel met verrassende liefdeslyriek. In zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg vertelt hij over zijn ervaringen tijdens zijn periode als asielzoeker in Nederland en is net in het Engels verschenen als Two Blankets, Three Sheets. Zijn gedichtenbundel Koelkastlicht (2016) kreeg een VSB Poëzieprijs-nominatie. Al Galidi publiceerde in 2017 het verhalenboek Duizend-en-een-nachtmerries en in 2018 de dichtbundel Neem de titel serieus. In februari 2020 verschijnt zijn nieuwste boek Holland.
(WN 2020)Archief beschikbaar voor: Rodaan Al Galidi
-
Rodaan al Galidi, Annelies Verbeke en Pierre Jarawan
Met: Annelies Verbeke, Fiep van Bodegom, Pierre Jarawan, Rodaan Al Galidi
Drie landen, drie auteurs, drie romans over immigranten die hun weg vinden in een nieuw land. Rodaan Al Galidi is dichter en schrijver. Geboren in Irak en opgeleid als civiel ingenieur, woont hij sinds 1998 in Nederland. Zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg is recent in het Engels vertaald als Two Blankets, Three Sheets. Het is een inspirerend verhaal over overleven, een close-up van de verborgen wereld van vluchtelingen en mensensmokkelaars, en een ontnuchterende weerspiegeling van onze tijd. Deze maand verscheen zijn nieuwste roman Holland, een vervolg op zijn succesvolle Hoe ik talent voor het leven kreeg. Annelies Verbeke is een Belgische schrijver van prijswinnende romans, korte verhalen en toneelstukken. Haar roman Thirty Days over Alphonse, een Senegalese immigrant, is een diep ontroerend verhaal over liefde, buitenstaanders en de menselijke behoefte om contact te maken. Pierre Jarawan verhuisde op driejarige leeftijd met zijn familie naar Duitsland. Geïnspireerd door de fantasierijke verhaaltjes voor het slapengaan van zijn vader, begon hij op dertienjarige leeftijd te schrijven. Zijn eerste roman over Samir's zoektocht naar zijn vermiste vader, The Storyteller, werd een internationale bestseller. Gespreksleider: Fiep van Bodegom.
Programma in samenwerking met World Editions.
Boekverkoop in de zaal door De Vries Van Stockum boekverkopers. -
Dakota's Winternachten Verhalenfestival: Oma Greet Leet
Met: Oma Greet, Rodaan Al Galidi
De oma van Dakota, van de Haagse Leyweg, dook deze avond het Haagse nieuws in en nodigde de mensen achter dit nieuws uit. Oma vroeg haar gasten het hemd van het lijf. In deze editie was er vooral aandacht voor verhalen, auteurs en boeken, met onder meer als speciale gast schrijver en dichter Rodaan al Galidi.
-
Rodaan al Galidi in Bibliotheek Nieuw Waldeck
Met: Jurgen Maas, Monir Goran, Rodaan Al Galidi
Schrijver-dichter Rodaan Al Galidi en muzikant Monir Goran traden samen op in een muzikaal-literair programma. Rodaan vertelde over en droeg voor uit zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg en uit zijn nieuwe dichtbundel Neem de titel serieus. Monir speelde op de ud enkele van zijn eigen composities. Uitgever Jurgen Maas hield een introductie.
-
Myths as identity arena
Oude mythes over de oorsprong van volkeren en over het ontstaan van culturen en conflicten blijven ons beïnvloeden in hoe we ons verhouden tot de ander en tot het hier en nu. De Indiase mytholoog Arshia Sattar, de Oegandese romancier Jennifer Nansubuga Makumbi en schrijver en dichter Maarten van der Graaff gingen in gesprek met politicoloog en schrijver Wytske Versteeg over mythes als arena van identiteit. Schrijver en dichter Rodaan Al Galidi besloot het programma met voordracht uit eigen werk.
-
VPRO's OVT Live
Met: David Van Reybrouck, Ernst Reijseger, Jos Palm, Karwan Fatah-Black, Louise O. Fresco, Maarten van der Graaff, Madelon de Keizer, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi, Wim Berkelaar
Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 21 januari 2018 werd OVT zoals gebruikelijk live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.
In een uitverkochte foyer van Theater aan het Spui luisterden en keken de bezoekers naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Louise O. Fresco, David Van Reybrouck en Maarten van der Graaff, naar historici Karwan Fatah-Black en Madelon de Keijzer en naar een optreden van cellist Ernst Reijseger. Nelleke Noordervliet sprak haar column uit en Wim Berkelaar presenteerde de boekrecensies van de week. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.
-
Wereldverhalen in Escamp: Wat draag ik?
Met: Charlotte Van den Broeck, Francis Broekhuijsen, Monir Goran, Rodaan Al Galidi
Niets mooiers dan elkaar verhalen vertellen in deze tijden van selfies en snapchat! Wereldverhalen is inmiddels een prachtige traditie van Winternachten festival in Theater Dakota. Ditmaal was het motto: wat draag ik? Vertel het verhaal dat daar voor jou mee verbonden is!
Drie Winternachten festival-gasten kwamen naar Theater Dakota om hun verhalen te vertellen. De Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck trad al twee keer op tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht en is voor haar bundel Nachtroer genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi bracht samen met ud- en gitaarspeler Monir Goran dit thema in dichtvorm en muziek tot leven.
Studenten van de Haagse Hogeschool, waaronder Sabine Berrier - die vertel-les kregen van regisseur en meester-verhalenverteller Martine Zeeman - en Stefanie Kersbergen, student aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem richting Theatre in Education, droegen bij.
Ook Frandjescka Balootje, Xaviera Cameron, Bryony Burns - deelnemers van het Theater Dakota Winter Verhalen Festival - en Dakota-programmeur Mark Kalsbeek vertelden een verhaal. Tenslotte deden ook Shanella Bridgewater en Kavita Parsan mee: niet alleen met verhalen maar ook met zelfgebakken pasteitjes en cakejes.
Presentator Francis Broekhuijsen nodigde u van harte uit om te komen kijken, luisteren en vertellen!
Nederlands gesproken.
-
De woede van Europa - over de binnenste buitenstaanders van Europa
In Europa waart woede rond. Woede in vele gedaantes en met vele stemmen, maar misschien ook met een gemeenschappelijke bron. Onder leiding van auteur en cultuurhistoricus David Van Reybrouck schetsen en duiden schrijvers met diverse Europese steden als standplaats deze woede vanuit hun omgeving en perspectief.
Sommige Europeanen vinden dat ons continent zijn oorsprong verloochent en op weg is naar een culturele suïcide door zich open te stellen voor de cultuur van vreemdelingen. De ander vindt dat Europa juist gevangen zit in zijn koloniale reflexen en vooroordelen, en dat het tekortschiet in het omarmen van zijn nieuwe burgers. Een derde kan bij Europa nog slechts denken aan bemoeizucht en technocratie, ontdaan van passie, verbeelding en democratische vitaliteit.
Veelzijdig auteur en toneelschrijver David Van Reybrouck schreef spraakmakende boeken als Congo. Een geschiedenis en essays als Pleidooi voor populisme en Tegen verkiezingen. De debuutroman Ellebogen van Fatma Aydemir over escalerend geweld in de U-Bahn verdeelde onlangs critici en lezers in Duitsland. Grazyna Plebanek is afkomstig uit Warschau, leefde enkele jaren in Stockholm en woont sinds 2005 in Brussel, van waaruit ze werkt als journalist en schrijver van korte verhalen en romans. In Boekarest publiceerde kunsthistoricus, dichter en essayist Magda Cârneci tot 1989 onder een pseudoniem; inmiddels is ze onder meer hoofdredacteur van Revista ARTA.
Als contrapunt draagt Rodaan Al Galidi gedichten voor, maakt Gerda Dendooven illustraties en musiceren Stefka en Amer Shanati.
-
De Verborgen Ruimte - Poëzie
In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.
'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.
-
IS: Het Weerwoord
De zogenaamde Islamitische Staat is meer dan een rebellenbende of een terreurnetwerk. Hun terreurcampagne in veroverde dorpen en steden, hun terreuracties in Europa maar ook hun geschreven en visuele propaganda oogt en klinkt als een coherent horrorverhaal over "de vijand" én als een wervingscampagne voor potentiële internationale jihadisten. Ze beschikken over een glossy en zetten massaal in op het werven van sympathisanten onder de in de virtuele wereld naar identiteit en betekenisgeving zoekende jongeren en ze beperken zich niet eens tot moslimjongeren. Kortom, IS kent de kracht van het woord en zet grootschalig op verbeelding in.
Hassnae Bouazza leidt in IS: Het Weerwoord het gesprek over het juiste weerwoord op de horrorcampagne en propagandamachine. De Nederlands-Koerdische Beri Shalmashi verzorgt een video-essay over vergelijkbare groeperingen, visuele representatie en propaganda. Frank Westerman voert ons mee naar het verleden en toont hoe we in Nederland hebben gereageerd op extremistische daden, hoe wij nu de juiste woorden en daden zouden kunnen kiezen om de ideeënstrijd van IS te winnen. Arnon Grunberg duikt onder de huid van de uit het westen afgereisde jihadisten en vraag zich af of hun existentiële motieven fundamenteel afwijken van de doorsnee westerse militair op een missie. Rodaan Al Galidi houdt ons het completere beeld voor van de verhoudingen tussen Europa en het Midden Oosten en geeft zijn visie op hoe IS als symbool van de huidige transnationale wereld te begrijpen. Al Galidi zet de finale van de avond in met de voordracht van een gedicht; de muzikale epiloog wordt bezongen door Jeanine Valeriano en haar Spoken Beat Night.
-
Het boek van mijn leven: Rodaan Al Galidi
De schrijver vertelt over zijn favoriete boek: het boek dat hem inspireert of raakt; het boek dat haar artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat hij iedereen aanraadt. Interviewer: Arjan Peters. Nederlandstalig
-
Schrijversfeest
Met: Aad Meinderts, Adriaan van Dis, Anna Woltz, Annelies Verbeke, Dick van der Harst, Edward van de Vendel, Femke Halsema, Francis Broekhuijsen, Ilja Leonard Pfeijffer, Job Cohen, Joris Wijsmuller, Lamin Kuyateh, Michael Krüger, Rodaan Al Galidi, Typhoon
Een feestelijk programma rond de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de literatuurprijzen van de gemeente Den Haag. We vieren de Nederlandse literatuur met diverse optredens van schrijvers, dichters en musici. Rodaan Al Galidi opent het programma met een gedicht. Michael Krüger, dichter en voormalig uitgever van vele Nederlandse auteurs bij Hanser Verlag in Berlijn, geeft zijn visie op 'De Staat van de Nederlandse letteren'. Vervolgens reikt Joris Wijsmuller, wethouder voor cultuur van de gemeente Den Haag, de prijzen uit. Ilja Leonard Pfeijffer ontvangt de Jan Campert-prijs voor zijn poëziebundel Idyllen. Femke Halsema houdt een lofrede voor hem. Annelies Verbeke krijgt de F. Bordewijk-prijs voor haar roman Dertig Dagen. Kora-speler Lamin Kuyateh vertolkt een 'praise song' voor haar. De prijs voor jeugdliteratuur - de Nynke van Hichtum-prijs - gaat naar Anna Woltz voor de roman Honderd uur nacht. Edward van de Vendel zwaait haar lof toe. De middag culmineert in de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre, die dit jaar wordt uitgereikt aan Adriaan van Dis, geliefd schrijver en festivalvriend van het eerste uur. Hij wordt toegesproken door een groot bewonderaar, Job Cohen, en toegezongen door Typhoon. Een programma in samenwerking met de Jan Campert-stichting / Letterkundig Museum en het Nederlands Letterenfonds.
-
VPRO's O.V.T. Live
Met: Adriaan van Dis, Eva Vriend, Florejan Verschueren, Helmut Lotti, Inge Schilperoord, Jos Palm, Kristien Hemmerechts, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Rodaan Al Galidi
Een van de best beluisterde programma's van Radio 1 is VPRO's OVT. Elke zondagmorgen staat de actualiteit van de geschiedenis centraal. Inmiddels is het een traditie dat de programmamakers ten tijde van het festival verhuizen naar Den Haag, dit keer om live uit te zenden vanuit de gezellige foyer van Theater aan het Spui. Reken op bijdragen van festivalgasten Adriaan van Dis, Rodaan Al Galidi, Inge Schilperoort en Kristien Hemmerechts. Eva Vriend spreekt over haar boek De helpende hand - De verborgen geschiedenis van de gezinszorg in Nederland. De Vlaamse zanger Helmut Lotti treedt op en natuurlijk is er de boekenrubriek van Bart Funnekotter, gesproken column van Nelleke Noordervliet. Zij maakt - als lid van de jury - samen met directeur Shanti van Dam - ook de winnaar bekend van de Erasmusprijs 2016, de prestigieuze Europese oeuvreprijs die dit jaar aan een schrijver wordt toegekend. De presentatie is in handen van Paul van der Gaag en Jos Palm. Publiek is van harte welkom, de toegang is vrij - wel even reserveren via www.writersunlimited.nl.
-
Wereldverhalen in Theater Dakota
Met: Francis Broekhuijsen, Reinier Voet, Rodaan Al Galidi, Runa Svetlikova
Niets mooiers dan elkaar verhalen vertellen. Vanmiddag verhalen van de dichters Runa Svetlikova en Rodaan al Galidi, van studenten van de Haagse Hogeschool, van de winnaars van de verhalenwedstrijd van Theater Dakota en van het publiek. Dramadocente Martine Zeeman begeleidde de studenten van de Haagse Hogeschool. Het thema is 'Met de Beste Bedoelingen'. Heeft u zelf een verhaal van vijf minuten dat past in het thema? Presentator Francis Broekhuijsen nodigt u van harte uit om mee te doen!
-
De filmkeuze van Rodaan Al Galidi
De uit Irak gevluchte Rodaan Al Galidi is een opvallend humoristische stem in de Nederlandse literatuur. Hij publiceerde dichtbundels, romans en boeken met columns en hij mengt zich op hilarische wijze in het debat over het inburgeringsexamen. Voor het festival maakte hij een keuze van filmfragmenten en gaat erover in gesprek met Gerlinda Heywegen. Aan bod komen onder andere fragmenten uit Citizen Kane (Orson Welles), La Grande Bellezza (Sorentino), Der Untergang (Hirschbiegel) en Holy Motors (Léos Carax).
Rodaan Al Galidi vervangt de eerder aangekondigde Tariq Ali, die om gezondheidsredenen heeft moeten afzeggen.
-
Welkom in Holland
Zonder paspoort zwierf Rodaan Al Galidi de wereld over tot hij hier in een asielzoekerscentrum terechtkwam. Wat volgde was een strijd met onze overheid, met het systeem, het institutionele kwaad. Zonder asiel en zonder inburgeringsdiploma bouwde hij een schrijversloopbaan op. Een overwinning van de mens op het systeem? Van de menselijkheid op de regels? Hij wijdde er zijn nieuwste boek aan, Hoe ik talent voor het leven kreeg, dat vanavond wordt gepresenteerd aan het publiek en aan special guest Adriaan van Dis.
-
De tekst van mijn leven: Rodaan Al Galidi
In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Wim Brands.
-
Wereldverhalen: Storytelling in Theater Dakota
Met: Antjie Krog, Kees Biekart, Linda Christanty, Neco Novellas, Rodaan Al Galidi
Niets mooier dan elkaar verhalen vertellen. Verhalen van ver en dichtbij van studenten van het Institute of Social Studies en de Haagse Hogeschool, van het publiek en van buitenlandse schrijvers. I did it my Way is het onderwerp van de verhalen: over een belangrijk keuzemoment in je leven.
De studenten van het ISS, veelal afkomstig uit zuidelijke landen, worden bij het maken van hun verhaal begeleid door de dramaturgen van De Kosmonaut, die hen in de maanden voorafgaand aan het festival workshops geven. Studenten van de Haagse Hogeschool maken hun verhalen samen met dramadocente Martine Zeeman.
Drie auteurs, te gast op het festival, doen ook mee: dichteres Antjie Krog (Zuid-Afrika), dichter Rodaan Al Galidi (Irak/Nederland) en schrijfster Linda Christanty (Indonesië).
Het programma is tweetalig: Nederlands en Engels. De vertellers worden begeleid door de muziek van de Mozambikaanse zanger/gitarist Neco Novellas.
Heeft u zelf een verhaal van maximaal vijf minuten dat hierbij past? Aanmelden hoeft niet. Doe mee!
-
Noem mij, noem mij!
'Noem mij, noem mij, spreek mij aan, o, noem mij bij mijn diepste naam. Voor wie ik liefheb, wil ik heten,' dichtte Neeltje Maria Min al bijna 50 jaar geleden. Het diepe verlangen naar liefde en bevestiging wordt vanavond muzikaal en poëtisch vertolkt door de dichters, die Arie Boomsma aan ons voorstelt: de aanstormende jonge debutante Kira Wuck, genomineerd voor de C. Buddingh' prijs, de gelauwerde in Zuid- Afrika wonende dichter Alfred Schaffer, de doorlopend verliefde Nederlands-Irakese Rodaan Al Galidi en de genomineerden voor de VSB Poeziëprijs Miriam Van hee en Antoine de Kom. Gelardeerd met een spetterend optreden van rapper/dichter Typhoon.
Programma ism Poetry International en CPNB
-
Met de dichters aan tafel: Rodaan Al Galidi en Alfred Schaffer
Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de dichters Rodaan Al Galidi en Alfred Schaffer. We luisteren naar hun favoriete muziek en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw dichtbundels te laten signeren! Nederlandstalig.
-
Wereldverhalen - Wanna Know A Secret?
Met: Gregg Mwendwa, Ngwatilo Mawiyoo, Rabin Baldewsingh, Rodaan Al Galidi, Roland Colastica, Wajahat Ali
De mooiste verhalen uit de hele wereld. Hagenaars zijn uitgenodigd door Theater Dakota om hun mooiste verhaal te vertellen, inclusief wethouder Rabin Baldewsingh, en barista Barro Kessler. De buitenlandse studenten van het Institute of Social Studies in Den Haag vertellen hun verhalen aan het publiek. Ook buitenlandse schrijvers doen mee. Uit Pakistan, Curaçao en Irak. De Keniase dichteres Ngwatilo Mawiyoo zingt haar gedichten, begeleid door Mark Tuinstra en Serigne Gueye. Haar landgenoot Gregg Mwendwa werkt voor Hivos in Afrika. Hij vertelt over kunst en cultuur in zijn regio. En over de kracht van verhalen. Een programma i.s.m. Theater Dakota en Hivos Cultuurfonds. Engels- en Nederlandstalig.
-
Lang leve de poëzie!
De beste dichters van het jaar dragen vanavond hun gedichten aan ons voor. Genomineerden voor de VSB Poëzieprijs, samen met Ellen Deckwitz (C. Buddingh'-prijs 2012 voor het beste poëziedebuut) en Rodaan Al Galidi (Literatuurprijs Europese Unie), luiden de nacht in met vrolijke gedichten en gedachten. Een programma in samenwerking met Poetry International. Nederlandstalig.
-
Met Umar op wereldreis - LOL
Humor verzacht alle pijn, hoe diep het verdriet ook zit, hoe explosief de situatie ook is. Is de schrijver de nar van onze tijd? Komt hij weg met alle spot, zolang het maar als grap wordt gebracht? Drie Pakistani kruisen de degens. Met een poëtisch optreden van rasperformer Rodaan Al Galidi. Engelstalig.
-
Who's Afraid of Youth
Jongeren van Haagse scholen presenteren hun eigen gedichten. Meer dan 10 uur poëzie-les hebben ze achter de rug. Na veel schrijven en schrappen, uitbreiden en inkorten, brengen ze nu zelf hun allerbeste gedichten op het festival. Vanavond treedt ook dichter Rodaan Al Galidi met hen op. Programma i.s.m. Huis van Gedichten. Nederlandstalig.
-
Antjie Krog Sestig
Met: Ad Zuiderent, Adriaan van Dis, Anne Vegter, Antjie Krog, Anton Korteweg, Bas Kwakman, Christine Otten, Hester Knibbe, Ineke Holzhaus, Jan Baeke, Jan Klug, Jan van der Haar, K. Michel, Liesbeth Lagemaat, Mark Boog, Peter Swanborn, Raj Mohan, Rob Schouten, Robert Dorsman, Rodaan Al Galidi, Tom Lanoye, Tsead Bruinja
Nederlandse dichters eerden de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag in Den Haag kwam vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordroeg. Adriaan van Dis sprak met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters trad voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Raj Mohan, Peter Swanborn, Jan van der Haar en Ad Zuiderent.
Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar werd aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteerde het programma.Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.
-
Writers Unlimited on Tour in Ankara
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Aslı E. Perker, Ayşegül Çelik, Rodaan Al Galidi
Antjie Krog, Adriaan van Dis en Rodaan Al Galidi treden samen op met de Turkse auteur Ayşegül Çelik, met gespreksleider Aslı E. Perker.
-
Writers On Tour in Istanbul - Remembrance of Places
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Rodaan Al Galidi, Sadık Yalsızuçanlar
Adriaan van Dis, Antjie Krog en Rodaan Al Galidi treden op samen met de Turkse auteur Sadık Yalsızuçanlar. Plaatsen hebben hun eigen herinneringen, die op hun manier het verhaal beïnvloeden, en bronnen zijn van verhalen. Maar plaatsen zijn soms ook personages in fictie. Tijdens dit programma zullen de schrijvers en dichters voordragen en spreken over de herinnering aan plaatsen en wat die betekenen voor hun werk.
-
Writers Unlimited on Tour in Istanbul - Unchartered Territories
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Gülşah Elikbank, Ömer Erdem, Rodaan Al Galidi
Voordracht van poëzie en proza, en gesprek met Antjie Krog, Rodaan Al Galidi, Adriaan Van Dis en de Turkse auteurs Ömer Erdem en Gülşah Elikbank. Over schrijven buiten de vertrouwde politieke en culturele omgeving.
-
Writers Unlimited on Tour in Istanbul: Reading and discussion
Met: Adriaan van Dis, Antjie Krog, Aslı E. Perker, Rodaan Al Galidi
Bijeenkomst met de drie schrijvers van Writers Unlimited On tour, met voordracht en een gesprek over het thema van het festival 'Fear and the city', onder leiding van de Turkse schrjfster Aslı E. Perker.
-
Krusa Laman - Villa Maria Curaçao
Met: Cathleen Giterson, David Van Reybrouck, Favell Maduro, Frank Martinus Arion, Grupo Serenada, Guineta de Palm, Helon Habila, Lucille Berry-Haseth, Merietza Haakmat, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi
Een avond vol verhalen, gedichten en muziek op een prachtige lokatie in de openlucht. Merietza Haakmat & Favell Maduro presenteren de Belgische schrijver David van Reybrouck, de Curaçaose dichteres Lucille Berry-Haseth, schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe, de liederen van Serenada, verhalen van Guineta de Palm, schrijver Helon Habila uit Nigeria, de Curaçaose auteur Cathleen Giterson en dichter Rodaan Al Galidi uit Nederland. Alle auteurs dragen voor in de eigen taal. De vertaling naar Papiamentu en Engels wordt simultaan geprojecteerd.
-
Literair debat in Teatro Luna Blou - Curaçao
Met: David Van Reybrouck, Helon Habila, Mario Kleinmoedig, Miriam Sluis, Petina Gappah, Rhazul and his Group, Richenel Ansano, Rodaan Al Galidi, Sheila Payne
Een avond met storytelling, schrijversgesprekken en voordrachten. De avond opent met storyteller Sheila Payne. Vervolgens leidt Mario Kleinmoedig twee schrijversgesprekken rond het onderwerp 'The Power of Memory'. Helon Habila (Nigeria/V.S.) en David van Reybrouck (Belgie), de auteur van 'Congo, een geschiedenis', gaan in gesprek met Miriam Sluis, die veel geschreven heeft over de geschiedenis van de Antillen. Het tweede deel brengt de Curaçaose dichter Richenel (Muz) Ansano samen met de Nederlands/Iraakse dichter Rodaan Al Galidi en de schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe. Er is muziek van Rhazul and his Group. De gesprekken zijn Engelstalig.
-
Crusa Lama - Aruba
Met: Caresse Isings, David Van Reybrouck, Dora Lauffer-Mathilda, Elisabeth Pope, Helon Habila, Jacques Thönissen, Jossy Tromp, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Ryan Maduro, Sharon Rose, Victor Mathilda
Een avond met Arubaanse schrijvers, dichters en musici, met de vier buitenlandse gasten van Writers Unlimited. Voordracht van proza en poëzie, verhalen en muziek wisselen elkaar af in een prachtige lokatie, de tuin van het bibliotheekgebouw.
-
Crossing the Seas - Sint Maarten
Met: David Van Reybrouck, Gino Olivacce, Helon Habila, Marianne Tefft, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Stephen Rodney
De vier schrijvers die namens Writers Unlimited het eiland Sint Maarten bezoeken, zullen deze zondagmiddag samen optreden met lokale auteurs en musici: Marianne Tefft, Giovanni Olivacce en Stephen "Stretch" Rodney. De volgende ochtend zullen de schrijvers optredens verzorgen in middelbare scholen op het eiland.
-
Droomtaal
'Come to me, my language, come back', schreef Derek Walcott. Hoe voelt het om te schrijven in een andere taal dan je moedertaal? Wordt deze nieuwe taal ook de taal waarin je droomt? Asis Aynan presenteert Ahmad Al Malik, Rodaan Al Galidi, Raj Mohan en Chika Unigwe, die hun ervaringen delen. Met muzikale begeleiding door gitarist Lourens van Haaften. Nederlandstalig.
-
Festivalgedachte Rodaan Al Galidi
Deze editie van het festival sluiten we af met een troostrijke, humoristische dan wel fatalistische laatste festivalgedachte van Rodaan Al Galidi, voordat we dansend de nacht in gaan. Rodaan Al Galidi is van de eerste tot de laatste dag op Writers Unlimited Winternachten festival en hij zal op zijn eigen onnavolgbare manier zijn observaties met u delen. Een slaapmutsje voor hen die naar huis gaan. Een boost voor wie tot laat de winternacht in duikt. Nederlandstalig.
-
VPRO De Avonden
Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.
21.17: Bernice Chauly
21.35: Ghalia Benali
22.05: Bejan Matur
22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah -
The United Nations of Fish - Makassar
Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi
Een diner met schrijvers, 'The United Nations of Fish, A Fundraising Dinner'. Schrijvers dragen voor uit hun werk, tijdens een maaltijd die bedoeld is om fondsen te werven voor de pas geopende Rumata Art Space in Makassar. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Janet de Neefe, directeur van het boekenfestival van Bali. De vier schrijvers die voor Writers Unlimited aan deze tournee deelnemen treden hier samen op met 'Aisha the little chef', Sese Lawing en lokale dichters. Tickets kosten Rp 200.000,- en zijn te bestellen via eventrumata@gmail.com.
-
Writing in the Era of the New Media - Makassar
Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi
Met onder anderen Abeer Soliman en Tinrity The Naked Traveler (Indonesië). Meer informatie over het programma volgt binnenkort.
-
Community Programme: Poet vs Politician- Makassar
Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi
De buitenlandse en lokale schrijvers lezen op deze avond elk uit hun werk voor, als opening van een debat van 'Poets VS Politicians'. De lokale deelnemers zijn Shinta Febriany, Hamran Sunu, Hendra GST en Erni Aladjai. Het debat is in het Bahasa Indonesia, met tolken voor de buitenlandse deelnemers. Hoe zien schrijvers politici?
-
Opening Makassar International Writers Festival 2011
Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi
De openingsavond van het festival. Met een korte vertoning van de film 'Tribute to Mohammad Salim'. Salim is de vertaler van het klassieke manuscript van 'I La Galico'. The bekende Indonesische dichter Sapardi Djoko Damono zal op deze avond optreden. Onder de andere optredenden zijn Rodaan al Galidi en enkele lokale dichters. Zij zullen voodragen uit het klassieke manuscript. Toegangskaarten zijn te bestellen via eventrumata@gmail.com.
-
Voordracht en muziek - Kuala Lumpur
Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi
Een avond met voordracht en muziek. Acht schrijvers lezen uit hun werk Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), Dain Said (Maleisië), Kee Thuan Chye (Maleisië), Chua Guet Eng (Maleisië), Uthara Sankar SB (Maleisië) en Dipika Mukherjee (India). De Maleisische schrijfster Bernice Chauly presenteert het programma. Locatie: 'No Black Tie', 17, Jalan Mesui, Kuala Lumpur.
-
Openingsprogramma - Kuala Lumpur
Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi
Het openingsprogramma in The Annexe Gallery in Kuala Lumpur bestaat uit voordracht door de auteurs, en een paneldiscussie. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Het optreden is in twee delen. Gespreksleiders zijn de Maleisische schrijvers Amir Muhammad en Umpagan Apikaipakan. Deel 1 begint om 10.30 uur, deel twee om 14.30 uur. De Toegang is gratis.
-
Lezing in Taylor's University - Kuala Lumpur
Met: Abeer Soliman, Gündüz Vassaf, Maaza Mengiste, Rodaan Al Galidi
Het eerste optreden in deze tournee is in Kuala Lumpur, in het Experimental Theatre in Taylor's Universiteit. De schrijvers lezen hier voor uit hun werk, en gaan in gesprek met de studenten en de overige bezoekers. Het optreden is openbaar, en gratis toegankelijk. Behalve de door Writers Unlimited uitgenodigde schrijvers Gündüz Vassaf (Turkije), Maaza Mengiste (Ethiopië/USA), Abeer Soliman (Egypte) en Rodaan al Galidi (Nederland/Irak), treden ook op de Maleisische auteurs Dain Said, Kee Thuan Chye, Chua Guet Eng, Uthara Sankar SB en de Indiase schrijfster Dipika Mukherjee. Alle schrijvers lezen voor uit hun werk in hun eigen taal. Een Engelse vertaling wordt simultaan geprojecteerd.
-
Wintercafé 1: Who's afraid of youth?
Leerlingen van twee Haagse middelbare scholen beklimmen het podium en dragen zelfgeschreven gedichten voor. De afgelopen maanden kregen ze in de klas dichter Rodaan al Galidi op bezoek die met hen poezie las. Vanavond treedt Rodaan al Galidi met de scholieren op. De presentatie is in handen van Francis Broekhuijsen. Een programma in samenwerking met Huis van Gedichten. Nederlandstalig.
-
Wintercafé 2: VPRO De Avonden live
Kan literatuur ons helpen bij het verbeelden van nieuwe mogelijkheden om een beter en gelukkiger 'Mensch' te worden? In VPRO's De Avonden geven dichters, muzikanten en schrijvers het publiek inzage in hun eigen Utopia. Met voordrachten van Rodaan al Galidi en Thomas Möhlmann. De schrijfster Iman Humaydan vertelt hoe je tegen de achtergrond van geweld, het geloof in een betere wereld vast kan houden door je in kleine verhalen over mensen te verdiepen. Abeer Soliman verbeeldt in haar vertelperformance de verhalen van die kleine mensen. Singer songwriter Lotte van Dijck neemt, samen met Peter Akkerman, het publiek dwars door de optredens mee naar haar muzikale Utopia. Presentatie Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden door VPRO Radio 6. Nederlands- en Engelstalig.
-
Gelukkig! Poëzie!
Poëzie maakt gelukkig! Laat u tijdens dit laatste programma van deze avond inspireren en meevoeren door dichters en performers die zelf gelukkig worden van poëzie en anderen in dat geluk willen laten delen. Kees van Kooten brengt de poëzie van Billy Collins. Rodaan Al Galidi en Marjolijn van Heemstra dragen voor uit hun eigen gedichten. De presentatie is in handen van de sneldichtende en musicerende Peer de Graaf (zang & percussie) met zijn trio Lang & Gelukkig! Het trio bestaat verder uit Henk Koekkoek (ukelele & sax) en Piet Maas (contrabas). Nederlandstalig.