Inschrijven op de nieuwsbrief

Robin Block

Robin Block - foto Esme Hetharia
Robin Block - foto Esme Hetharia

(1980) is dichter, muzikant en performer. Block dicht vaak over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, over ontheemding, migratieachtergrond of een opvoeding tussen verschillende families en culturen. Block heeft meerdere albums uitgebracht met dromerige Indiefolk; hij wint in 2008 de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en deed afgelopen jaar een muziektour op Java. Na Bestialen (2005) en het tweetalige In Between, Di Antara zoekt hij in zijn bundel Handleiding voor Ontheemden (2023) een nieuwe balans tussen Nederland en Indonesië. De bundel is bekroond met de Herman De Coninckprijs, de belangrijkste Vlaamse prijs voor poëzie en verscheen in 2024 in vertaling in Indonesië. Met filmmaker Jeremy Flohr neemt hij deel aan het videoproject Manual for the Displaced. Hun korte film Jangan Lupa (Niet vergeten), waarin zijn poëzie klinkt, is bekroond in het Nederlandse Poëziefilmfestival (2021) en het Weimar Poetry Film Festival (2022). Daarnaast is Robin columnist bij Indisch Tijdschrift Moesson.

(WU2024)

Archief beschikbaar voor: Robin Block

  • Writers Unlimited 2024

    Indische roots in poëzie en muziek: Ellen Deckwitz en Robin Block

    Met: Ellen Deckwitz, Robin Block

    Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag verwelkomde je in Bibliotheek Ypenburg met een prachtige literair-muzikale avond in het teken van een jonge generatie schrijvers en dichters met Indische roots. Kijken en luisteren naar de verhalen, poëzie en muziek van Ellen Deckwitz en Robin Block.

    Deze generatie met een familie-achtergrond in voormalig Nederlands-Indië leert de verhalen van toen onder andere kennen via hun grootouders. Ellens 'stalen oma' - grootmoeder Koos - woonde naast het gezin, en vertelde haar over wat ze had meegemaakt in de Japanse interneringskampen van 1942 tot 1945. Haar bundel Hogere natuurkunde - deels verhaal, deels gedicht - is het resultaat van talloze gesprekken die Ellen in de jaren daarna voerde met mensen wier wortels ook in het huidige Indonesië liggen.

    Ellen trad op met een generatiegenoot: dichter, muzikant en theatermaker Robin Block. Zijn grootouders vertrokken in 1949 uit Indonesië. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde. Robin laat hun verhalen horen in poëzie en muziek. In zijn recente dichtbundel Handleiding voor Ontheemden (2023) spiegelt Block, balancerend tussen verschillende culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Twee werelden vloeien samen: verhalen over de oude kolonie én de ontdekking van het moderne Indonesië.


    Ellen Deckwitz (1982) is sinds ze haar entree in de letteren maakte niet te stuiten: de afgelopen jaren verschenen prijswinnende bundels, boeken over schrijven (het geprezen Zo word je een geweldige dichter) en de bestseller Olijven moet je leren lezen. Daarnaast presenteert ze poetry slams, won er zelf ontelbare, haalde de finale van De slimste mens en schrijft columns in NRC. In 2019 verschijnt de dichtbundel Hogere natuurkunde en in 2022 de omnibus Eerste hulp bij poëzie. Ellen wint in 2021 De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie en in 2022 de Tollens, de oeuvreprijs voor al haar geschreven werk. Ze is met regelmaat te gast in radioprogramma's en leest in haar NPO Luister-podcast Poëzie vandaag elke werkdagochtend een Nederlands of vertaald gedicht voor.

    Robin Block (1980) is dichter, muzikant en performer. Block dicht vaak over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, over ontheemding, migratieachtergrond of een opvoeding tussen verschillende families en culturen. Block heeft meerdere albums uitgebracht met dromerige Indiefolk; hij wint in 2008 de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en deed afgelopen jaar een muziektour op Java. Na Bestialen (2005) en het tweetalige In Between, Di Antara zoekt hij in zijn bundel Handleiding voor Ontheemden (2023) een nieuwe balans tussen Nederland en Indonesië. De bundel zal in februari 2024 in vertaling verschijnen in Indonesië. Daarnaast is Robin columnist bij Indisch tijdschrift Moesson.

    Festivaltip: we hadden meer events in petto met een Ind(ones)ische invalshoek: zaterdagmiddag 20 januari in Theater aan het Spui: Je bent wat je eet. Daarin doken we met bekende kookboekenschrijvers, waaronder Vanja van der Leeden (o.a. Indorock en Indostok) in de smakelijke wereld van culinaire vertellingen. Later die dag in hetzelfde theater tijdens de grote festivalavond Saturday Night Unlimited volgde Oude banden, nieuwe verbindingen: Indonesië en Nederland met schrijvers Adriaan van Dis, Maddy Stolk, Ellen Deckwitz, Robin Block en Lara Nuberg. Hoe kijken zij naar Indonesië, het land dat ze uit overlevering kennen en waar ze zelf in hun boeken of gedichten een nieuwe relatie mee zijn aangegaan?

    Van 18 tot en met 21 januari 2024 was het festival te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Koninklijke Schouwburg en Paard tot Theater Dakota, de bibliotheken Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg en de Haagse Hogeschool. Met ruim negentig schrijvers, dichters en spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

  • Writers Unlimited 2024 – Saturday Night Unlimited

    Oude banden, nieuwe verbindingen: een reis via het Indische verleden naar het heden

    De band tussen Nederland en Indonesië is een complexe geschiedenis, en heeft generaties mensen met Indische roots sterk beïnvloed. Hoe kijken schrijvers van generaties geboren in Nederland naar het land van hun (groot)ouders? Het land dat ze alleen uit overlevering kennen, en waar ze zelf een nieuwe relatie mee aan zijn gegaan. Oude banden, nieuwe verbindingen gaat over wortels hebben in een ander land en andere tijd, over ontheemding en nieuwe banden met Indonesië.

    Adriaan van Dis' oeuvre voert deels terug op zijn Indische achtergrond. In 2023 verscheen zijn roman Naar zachtheid en een warm omhelzen over zijn jeugd bij zijn grootvader en Ommie, de vrouw die hem verzorgde en opvoedde toen Adriaan niet thuis kon zijn omdat zijn vader worstelde met een kamptrauma.

    Maddy Stolk schreef in haar 'autofictie'-roman Soedah, laat maar (2023) over het kampverleden van haar moeder en hoe dat haar hele jeugd beinvloedde, terwijl ze het huis leegruimt na het overlijden van haar moeder. Zo kijkt ze de geesten uit haar jeugd nog eens aan.

    Auteurs Ellen Deckwitz, Lara Nuberg en Robin Block behoren tot de derde generatie van Indo's in Nederland. Hoe kijken zij naar de generaties voor hen? Wat is hun blik op het land waar hun voorouders geboren werden?

    Met voordracht van Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Lara Nuberg en Robin Block.

  • Jan Brokken en Ellen Deckwitz

    De kampschilders - Ellen Deckwitz in gesprek met Jan Brokken

    Met: Ellen Deckwitz, Jan Brokken, Robin Block, Shantie Singh

    In zijn nieuwste boek De kampschilders (uitgave: Atlas Contact) verweeft Jan Brokken het verhaal van zijn ouders Han en Olga met dat van toonaangevende kunstenaars uit Bali, Willem en Maria Hofker en Rudolf Bonnet. In het toenmalige Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen zij in dezelfde Japanse interneringskampen terecht als zijn ouders.
    De kunstenaars tekenden daar hun medegevangenen en boden de verschrikkingen het hoofd door hun vermogen om in ellendige omstandigheden toch iets moois te creëren. Brokken beschrijft niet alleen het leven in het kamp, maar ook de kunstenaarsgemeenschap op Bali voor de oorlog, en de manier waarop het kamptrauma het leven van zijn ouders na de oorlog heeft getekend. Zijn indrukwekkende, met werk van de Hofkers en Bonnet geïllustreerde boek werd goed ontvangen en stond op de longlists van zowel de Libris Geschiedenis Prijs als de Boekenbon Literatuurprijs.

    Ook de Indische grootmoeder van schrijver en dichter Ellen Deckwitz werd gedwongen in Japanse interneringskampen te blijven. Toen haar oma overleed ontdekte Deckwitz dat zij de enige in haar familie is die haar levensverhaal te horen had gekregen. Deckwitz' dichtbundel Hogere natuurkunde (uitgave: Pluim) – deels reisverhaal, deels mythe, deels getuigenis – is het resultaat van de gesprekken met mensen met Indische wortels. Zij ontving voor deze bundel de E. du Perronprijs, en het boek werd door Trouw, de Standaard en NRC geprezen als beste boek van het jaar.

    Writers Unlimited bracht deze twee prominente Nederlandse auteurs met elkaar in gesprek. Hoe kijken zij naar de rol van kunst in de geschiedenis van Nederlands-Indië? Wat heeft hen bewogen deze historische gebeurtenissen op hun beurt zelf tot kunst te verwerken? Hoe zijn ze daarbij te werk gegaan? Beide schrijvers namen ons mee in hun ontdekkingstocht door het verleden en droegen ook voor uit hun indrukwekkende werk, dat getuigt van diepgang en verbeeldingskracht.

    Dichter en muzikant Robin Block nam aan dit programma deel met poëtische en muzikale optredens. Van hem verscheen in 2023 Handleiding voor ontheemden: een poëtische zoektocht naar Blocks familiewortels in Indonesië. Zijn werk begeeft zich op het grensvlak van taal, muziek en performance. Block dicht vaak over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië en over ontheemding en ergens bijhoren, zoals het leeft bij mensen met een koloniale familiegeschiedenis, een migratieachtergrond of een opvoeding tussen verschillende families en culturen.

    Dit Writers Series-programma was Nederlandstalig.
    Na afloop boekverkoop door De Vries Van Stockum met gelegenheid tot signeren.
    Samenstelling en presentatie programma: Shantie Singh (Writers Unlimited)

    Writers Series: Ellen Deckwitz in gesprek met Jan Brokken

    Woensdag 11 oktober 2023, 20:30-22:00 uur
    Centrale Bibliotheek Podium B, Spui 68 2511 BT Den Haag


    Writers Unlimited organiseert jaarlijks in januari het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag (data: 18-21 januari 2024) en door het jaar heen maandelijks Writers Series-programma's op diverse locaties in Den Haag, waaronder de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het festival, met ruim honderd schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland vindt gedurende vier dagen plaats in onder meer Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Paard, Koninklijke Schouwburg, wijkbibliotheken, Haagse universiteiten en middelbare scholen.

  • Winternachten 2022

    ISS Storytelling afternoon

    Met: Iman Mersal, Kees Biekart, Lamin Kuyateh, Robin Block

    Op 16 juni 2022 vond op veler verzoek weer de International Storytelling Afternoon plaats bij het International Institute of Social Studies (ISS). Een Winternachten-klassieker! Volgens beproefd recept, even simpel als groots: bezoekers, schrijvers, studenten en docenten komen samen en vertellen elkaar verhalen.

    Tijdens deze editie gingen die verhalen vooral over het festivalthema Whose House is This? Voel je vrij om dat te interpreteren zoals je wil: 'het huis' kan zowel heel letterlijk een thuis zijn, maar ook als metafoor gebruikt worden. Voel jij je thuis in het huis van je familie, het huis van onze samenleving, van de democratie, van de literatuur...? Met deze festivalvraag gingen we op zoek naar verhalen over je thuis voelen (of juist niet), huis en haard moeten verlaten of juist een nieuw, onverwacht thuis vinden.

    Kom luisteren naar verhalen van over de hele wereld - of vertel je eigen verhaal, als je zin hebt! Er waren slechts twee regels: je verhaal moest Engelstalig zijn en mocht maximaal vijf minuten duren. De voertaal van deze middag was Engels.
    Namens Winternachten waren Robin Block en Iman Mersal aanwezig om hun verhaal te vertellen. Kees Biekart leidde het programma. Lamin Kuyateh verzorgde de muzikale intermezzo's.

  • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

    Mannelijkheid in crisis

    Staan er ook nog boze mannen op dit festival?! - met Jens van Tricht, Raoul de Jong, Linda Duits en Robin Block

    Terwijl zich in hoog tempo allerlei vormen van emancipatie voltrekken, lijkt één groep die boot te missen: de witte, heteroseksuele, cisgender man. Die had het tot voor kort voor het zeggen, mócht ook alles zeggen, maar voelt zich nu steeds vaker monddood gemaakt of niet gehoord. En dat leidt - natuurlijk - tot boosheid en verdriet. In dit panelgesprek gingen we in op de vraag waarom jonge mannen steeds vaker aansluiting vinden bij (online) subculturen zoals het inceldom (involuntary celibacy oftewel ongewenste maagdelijkheid). Eenzaamheid en een opgeblazen beeld van mannelijkheid spelen in veel gevallen een rol.

    Zorgt de emancipatie van alle niet-mannen (en anderen) voor een crisis van mannelijkheid? Hoe kunnen we boze mannen beter begrijpen, vanuit empathie? En waarom staan er eigenlijk zo weinig mannen op het podium van Winternachten?! Auteur en onderzoeker Linda Duits ging in gesprek met maar liefst drie mannen tegelijk. Niet representatief voor de boze witte heteroman, wél experts op het gebied van alle kanten van mannelijkheid. Allereerst dichter en muzikant Robin Block, die in zijn vrije tijd een mannengroep leidt en als geen ander weet hoe belangrijk een eigen 'community' is voor mannen. Ook Jens van Tricht, auteur en oprichter van Emancipator, platform voor mannenemancipatie, schoof aan, en kon haarfijn uitleggen waarom mannen feminisme nodig hebben. Auteur en danser Raoul de Jong zat in 2005 al in een documentaire over mannelijkheid, en brengt weer een ander perspectief mee: moeten we überhaupt nog wel over mannelijkheid en vrouwelijkheid praten alsof die elkaar uitsluiten?

    Samen maakten ze tijdens dit programma een fenomeen bespreekbaar dat, zo weten we ook, enorm veel weerstand kan oproepen. Maar onder de vlag van het thema Whose House is This? was dit óók een belangrijk onderwerp. We hebben iedereen - man, vrouw en wie zich in die hokjes niet thuisvoelt, boos of niet - nodig voor een eerlijke samenleving. Het was dus tijd om de boze man beter te leren kennen én te begrijpen.

    Voertaal: Nederlands.

  • Winternachten 2022 – Friday Night Unlimited

    Whose House is This?

    Een literaire estafette met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Neske Beks, Aafke Romeijn, Rebecca Solnit (online), Robin Block, Pola Oloixarac e.v.a..

    Whose House is This? was het festivalthema van Winternachten 2022. In dit programma presenteerden we een spannende estafette van voordrachten en muziek, waarin al onze festivalauteurs hun eigen draai aan het thema mogen geven. Samen lieten zij een stevige wind waaien door het huis van de familie, de samenleving en de literatuur.
    Alle invalshoeken van vier dagen Winternachten kwamen aan bod in Whose House is This?; een bonte parade aan auteurs en performers trok voorbij. Verschillende stemmen gaven totaal verschillende antwoorden op deze grote festivalvraag. We luisterded naar verhalen over thuis zijn, naar kritische verhalen over de instituten waaraan wij onderworpen zijn, naar warme verhalen die staan als een huis, en veel meer.

    Auteur en kunstenaar Neske Beks zette haar tanden in ons thema, auteur Pola Oloixarac liet ons meegenieten van Mona, haar parodie op de literaire wereld, multitalent Aafke Romeijn trakteerde ons op muziek, en schrijver en activist Rebecca Solnit (Men Explain Things to Me) kwam vanuit de Verenigde Staten toch een beetje thuis op ons podium.

    Voertaal: Engels.

  • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

    Moving into Space

    Als de aarde niet meer thuis geeft - met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Robin Block, Roanne van Voorst & Sherida Kuffour (moderator)

    Fantasy en sciencefiction bevinden zich in de marge van het literaire veld, ondanks de grote hoeveelheid lezers die ze aantrekken. Terwijl deze genres, fantasierijk en beeldend als ze zijn, juist de definitie van literatuur oprekken en verrijken. Op literaire festivals wordt er meestal weinig aandacht besteed aan speculatieve fictie. Tijd om daar verandering in te brengen! Tijdens deze Winternachten (thema: Whose house is this?) keken we niet alleen naar 'het huis' in traditionele zin, maar maakten we ook ruimte voor verhalen waarin de aarde niet meer volstaat als huis of als thuis.

    Want in onze huidige wereld konden we ons nog makkelijk voorstellen wat een huis is, of een bewoner. En we herkenden onze vormen van samenleven en communiceren. Maar hoe leven we samen in 2060? Hoe ziet een huis in een andere dimensie eruit en hoe praten we daar met elkaar? En wat als de aarde niet langer 'thuis geeft': waar vinden we dan een nieuw huis? En wat als daar al iemand woont? Tijdens Moving into Space gingen we in gesprek met auteurs die buiten de grenzen denken van het huis dat wij nu kennen. We vierden we de veelzijdigheid en creativiteit van speculatieve fictie - en vonden daarin een nieuwe wereld waar we ons thuis kunnen voelen.

    'Antropoloog van de toekomst' Roanne van Voorst boog zich over het huis van de toekomst, terwijl dichter en performer Robin Block, een groot liefhebber van sciencefiction, een ode aan het genre bracht. De Amerikaanse auteur Nana Kwame Adjei-Brenyah herinnerde ons er met zijn prachtige, schrijnende werk aan dat de toekomst een grillige plek kan zijn. Moving into Space liet zien waarom speculatieve fictie bij uitstek ook politieke werken zijn, en waarom juist dit genre zo belangrijk is voor de toekomst van de literatuur. We verkenden het heden en het verleden maar vooral de toekomst, we gingen de dimensionale paden op en de interplanetaire lanen in...

    De avond werd afgesloten door de geweldige band N3RDISTAN, bekend van hun mythische elektronische tunes. N3RDISTAN creëerde een meespelende poëtische fusion die ongebruikelijk en sereen is. We gingen dansend de toekomst in!

    Voertaal: Engels.

    Leestips om erin te te komen (van auteurs in dit programma):

    • Friday Black van Nana Kwame Adjei-Brenyah
    • In Between, Di Antara van Robin Block
    • Met zijn zessen in bed van Roanne van Voorst

    Nog meer lezen? Dit zijn een aantal van de speculatieve boeken waardoor Fleur Jeras en Nisrine Mbarki, de makers van dit programma, zich hebben laten inspireren:

    • The Djinn Falls in Love & Other Stories van Amal El-Mothar e.a.
    • Lagoon van Nnedi Okorafor
    • Who Fears Death van Nnedi Okorafor
    • Black Leopard, Red Wolf van Marlon James
    • Lilith's Brood van Octavia Butler
    • Popisho van Leone Ross
  • Winternachten 2020

    VPRO OVT Live

    Met: Anneloes Timmerije, Clarice Gargard, Dido Michielsen, Ellen Deckwitz, Jos Palm, Liesbeth Zegveld, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Reggie Baay, Robin Block, Stefan Hertmans

    Elke zondagochtend staat actualiteit van de geschiedenis centraal in een van de best beluisterde Nederlandse radioprogramma's. Zondagochtend 19 januari 2020 wordt OVT live uitgezonden vanaf het Winternachten festival.

    In de foyer van Theater aan het Spui luistert en kijkt u naar gesprekken, interviews en verhalen met onder meer festivalauteurs Stefan Hertmans - winnaar van de Constantijn Huijgens-prijs voor zijn gehele oeuvre -, Ellen Deckwitz, Clarice Gargard, Reggie Baay en Robin Block.

    Andere gespreksgasten zijn onder meer advocaat en hoogleraar Liesbeth Zegveld, onder meer bekend van processen aangespannen door nabestaanden van oorlogsslachtoffers in voormalig Nederlands-Indië, en schrijvers Dido Michielsen en Anneloes Timmerije die beiden recentelijk romans publiceerden die zich afspelen in voormalig Nederlands-Indië.

    Daarnaast omvat de uitzending vaste onderdelen als de column met een originele visie op heden of verleden, ditmaal van schrijver Nelleke Noordervliet, en de bespreking van historische publicaties. Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm.

  • Winternachten 2020

    Indische roots in poëzie en muziek: Ellen Deckwitz en Robin Block

    Met: Ellen Deckwitz, Robin Block

    Tip: Ellen Deckwitz treedt ook samen met Robin Block en Adriaan van Dis op tijdens festivalavond Saturday Night Unlimited in Theater aan het Spui. Ze draagt voor tijdens de feestelijke jubileumavond Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari en bij de geliefde NRC Leesclub Live waarin zij samen met Clarice Gargard en het publiek Hella Haasses novelle Oeroeg bespreken (zaterdagmiddag 18 januari in Theater aan het Spui).

    Winternachten festival verwelkomt u opnieuw in Bibliotheek Nieuw Waldeck met een prachtige literair-muzikale avond in het teken van een jonge generatie schrijvers en dichters met Indische roots. Kijk en luister naar de verhalen, poëzie en muziek van Ellen Deckwitz en Robin Block.

    Deze generatie met een familie-achtergrond in Nederlands-Indië leert de verhalen van toen onder andere kennen via hun grootouders. Dichter, theatermaker en poetryslammer Ellen Deckwitz (37) verwerkte die in haar nieuwe dichtbundel Hogere Natuurkunde. Haar 'stalen oma' - grootmoeder Koos - woonde naast het gezin, en vertelde haar als kind over wat ze had meegemaakt in de Japanse interneringskampen van 1942 tot 1945.

    Ellen Deckwitz treedt op met een generatiegenoot: de dichter, muzikant en theatermaker Robin Block (38). Zijn grootouders ontvluchtten in 1949 Nederlands-Indië. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde. Robin laat hun verhalen horen in tekst en muziek.

    Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag viert zijn 25-jarig bestaan met een feestelijke editie! Van 15 tot en met 19 januari 2020 is Winternachten te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, het Institute of Social Studies, Zuiderstrandtheater en Paard tot Theater Dakota, de bibliotheken Schilderswijk, Ypenburg en Nieuw Waldeck. Met ruim honderd schrijvers, dichters en spoken word-artiesten uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek.

    De jubileumeditie geeft bijzondere aandacht aan bevrijding, en specifiek: het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Met dit thema legt het festival onder meer ook een verbinding met zijn eerste edities, toen de relatie van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika centraal stond.


  • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

    Ellen Deckwitz en Adriaan van Dis: De erfenis

    Over familie, erfenis en hoe je wel of niet kunt ontsnappen aan de overlevering van geschiedenis, en daarmee je wortels, en het geluk, verdriet wat daarmee gepaard gaat: een gesprek onder leiding van Fiep van Bodegom, met muziek en poëzie van Robin Block.

    Ellen Deckwitz schreef in haar nieuwe bundel Hogere natuurkunde over de oorlog, over Nederlands-Indië en over de gevolgen daarvan voor het huidige Nederland. De grootmoeder in de tekst is haar Indische oma. Zij vertelt haar verhaal alleen aan haar kleindochter.

    Een belangrijk deel van het oeuvre van Adriaan van Dis gaat over de Indische invloeden binnen zijn familie. In zijn debuutnovelle Nathan Sid (1983) en de romans Indische duinen (1994), Familieziek (2002) en Ik kom terug (2014) schreef hij over zijn moeder en familie, over hoe familiegeschiedenis doorwerkt, generatie na generatie.

    Robin Block, dichter, musicus en theatermaker, volgt onder meer in zijn soloperformance Samudra ('oceaan') en in zijn samen met Angelina Enny (Indonesië) geschreven bundel In Between, Di Antara (2019), het pad van zijn grootouders die in 1949 Indië moesten ontvluchten, in tegenovergestelde richting.

    Tip: Ellen Deckwitz en Robin Block zijn vrijdagavond 17 januari te gast in het Winternachten festivalprogramma in Bibliotheek Nieuw Waldeck, aanvang 20:15 uur. Zaterdagmiddag 18 januari bespreekt Deckwitz, samen met collega NRC-columnist Clarice Gargard en het publiek, Oeroeg van Hella Haasse in NRC Leesclub Live, aanvang 14:00 uur in Theater aan het Spui.

  • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

    Brieven van overzee

    In 1795 verstuurde de inmiddels vrijgelaten tot slaaf gemaakte Wilhelmina Kelderman vanuit Paramaribo een hartverscheurende brief aan haar vroegere meester. De brief kwam niet aan, maar werd door Engelse schepen gekaapt en is pas twee eeuwen later geopend.

    Op verzoek van Winternachten festival lieten negen schrijvers en dichters zich door Wilhelmina's smeekbede inspireren, en schreven een eigen brief aan iemand in een (voormalige) kolonie, die ze tijdens dit programma presenteren. Ze dragen voor in hun moeder- of schrijftaal; de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

    Met Antjie Krog (Zuid-Afrika), Alfred Birney (o.a. De tolk van Java), Reggie Baay (o.a. Het kind met de Japanse ogen), Ellen Deckwitz (o.a. de bundel Hogere natuurkunde), Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika), Jasper Albinus (debuut in bloemlezing Hardop), dichter Angelina Enny (Indonesië) en dichter, muzikant en theatermaker Robin Block.

    Tip: Antjie Krog, Reggie Baay, Ellen Deckwitz, Jolyn Phillips dragen voor uit hun bijdrage aan de 25 jaar-Winternachten festival-jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over dekolonisatie van de geest) tijdens de Opening Night - A Free Mind op woensdag 15 januari in Theater aan het Spui.

  • Winternachten 2020 – Saturday Night Unlimited

    Indonesië: geschiedenis is een belofte die altijd verbroken wordt

    Schrijvers uit Indonesië en Nederland bezien de geschiedenis en de manier waarop naar de voormalige kolonisator wordt gekeken. Chris Keulemans spreekt met hen over hoe dit hun werk beïnvloedt en nodigt ze uit om daar uit voor te dragen.

    Goenawan Mohamad is behalve een beroemde dichter ook journalist, essayist, redacteur en columnist. Mohamad leverde een bijdrage aan de vorming van de taal van Indonesië, Bahasa Indonesia. Op velerlei wijzen nam hij deel aan de strijd tegen het regime van Soeharto. Mohamad was in 1995 een van de deelnemers aan de eerste editie van het Winternachten festival, en is sindsdien meerdere malen voor het festival naar Den Haag teruggekeerd.

    Angelina Enny is schrijver, acteur en theaterregisseur. Haar debuut met verhalen Nokturnal Melankolia, is bewerkt voor het theater. In 2019 werkte Enny samen met de Nederlandse schrijver en muzikant Robin Block aan een poëziebundel, In between, Di Antara, waarin zij op zoek gaan naar hun persoonlijke verhalen, (familie)herinneringen en dromen, en hun gedeelde (Indonesische) geschiedenis. Enny: "Voor mij bestaan historische gebeurtenissen uit persoonlijke geschiedenissen. Verhalen van mensen wier kronieken we vergeten zijn. Juist daarom moeten we ze vertellen."

    De grootouders van dichter, muzikant en theatermaker Robin Block ontvluchtten in 1949 Nederlands-Indië. Ze staken de oceaan over om een nieuw leven op te bouwen in Nederland, een land waarvan zij officieel staatsburgers waren, maar waar ze nog nooit waren geweest en dat hen niet warm onthaalde. Robin laat hun verhalen horen in tekst en muziek.

    Tip: Angelina Enny en Goenawan Mohamad dragen ook uit eigen werk voor tijdens de Opening Night - A Free Mind, op woensdag 15 januari. Robin Block treedt samen met dichter Ellen Deckwitz op in 'Indische roots in poëzie en muziek' in Biblotheek Nieuw Waldeck op vrijdagavond 17 januari.