Inschrijven op de nieuwsbrief

Robert Menasse

Robert Menasse tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg
Robert Menasse tijdens Winternachten 2004 - foto Serge Ligtenberg

(Wenen, 1954) is filosoof en schrijver. Hij vindt zichzelf vooral een rasechte verhalenverteller, maar het filosofische element is duidelijk aanwezig in zijn werk. Al vroeg raakt hij verslingerd aan Hegel, zij het dat hij Hegels belangrijkste overtuiging radicaal omkeerde: de mens ontwikkelt zich niet naar een hoogtepunt toe, maar verwijdert zich er juist van. De geboorte is het hoogtepunt, meent Menasse, daarna begint 'het langzame doodgaan'. Robert Menasse heeft letteren en wijsbegeerte gestudeerd, waarna hij zeven jaar aan de universiteit van Saõ Paulo (Brazilië) docent Literatuurtheorie is geweest. Sinds 1988 is Menasse fulltime schrijver. Hij schrijft romans, essays en, samen met zijn vrouw en dochter, kinderboeken. Ook is hij vertaler Portugees-Duits. In Nederlandse vertaling verschenen van hem De verdrijving uit de hel en de trilogie Bar Hopeloos; Zalige tijden, breekbare wereld en Kentering. In Das Land ohne Eigenschaften (1992) gaf hij een vlijmscherpe, controversiële analyse van het geestelijk klimaat in Oostenrijk.

Archief beschikbaar voor: Robert Menasse

 • Winternachten 2004

  Winternachten - Preview

  Met: Adrian Nicole LeBlanc, Antjie Krog, Chirikure Chirikure, Denise Jannah, Lasana M. Sekou, Michaël Zeeman, Nelleke Noordervliet, Putu Wijaya, Robert Menasse, Syahrial & Grup, Tessa Leuwsha, Tom Gilling, Zakes Mda

  Voordat Winternachten in al zijn hevigheid losbarst geeft journalist en literatuurcriticus Michaël Zeeman zijn visie op het thema van dit jaar: toekomst@idealen.nu. Nelleke Noordervliet presenteert aansluitend een afwisselend programma met schrijvers, dichters en muziek. Buitenlandse auteurs presenteren zichzelf met een korte voordracht en geven een voorproefje op de programma's waarin ze het komend weekeinde te zien zijn. Met optredens en gesprekken van schrijvers uit Suriname, Sint Maarten, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Australië, Oostenrijk, de Verenigde Staten en Indonesië, en muziek van de Sumatraanse muziekgroep Syahrial & Grup en zangeres Denise Jannah.

 • Winternachten 2004 – WINTERNACHT 2

  Ondergangers

  Schrijver Robert Menasse (Wenen) beschreef de 19e eeuwse Oostenrijkse beweging van 'ondergangers'. Vanavond leest hij zijn orakelspreuk over de toekomst van Europa. Hij spreekt hierover met Michaël Zeeman. Engelstalig.