Ga naar de inhoud
NL EN menu

Richard de Nooy

Richard de Nooy - foto Morne van Zyl
Richard de Nooy - foto Morne van Zyl

(Zuid-Afrika, 1965) verbindt in zijn eerste romans Zes beetwonden en een tetanusprik en Zacht als staal de werelden waarin hij groot werd. Hij groeide op in Zuid-Afrika als kind van Nederlandse ouders en keerde 25 jaar geleden terug naar Nederland. Beide romans staan bol van het geweld en zijn geschreven in een striemende stijl. Ook personages overlappen. In zijn nieuwe roman Zendingsdrang speelt geweld eveneens een prominente rol. Een oorlogscorrespondent belandt in een instituut waar zijn toerekeningsvatbaarheid wordt onderzocht. In Zendingsdrang staan een aantal tirades waarvan De Nooy er een heeft bewerkt als songtekst. Richard de Nooy studeerde Journalistiek aan Rhodes University in Zuid-Afrika en Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Voor hij schrijver werd, werkte hij onder andere als vertaler en cartoonist. www.richarddenooy.com

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Richard de Nooy

 • Writers Series

  Verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden!

  Met: Anne van Veen, Etienne van Heerden, Kirby van der Merwe, Marita van der Vyver, Richard de Nooy, Robert Dorsman, Sonja Loots, Tineke de Nooij, Toef Jaeger

  BEKIJK DE VIDEOREGISTRATIE
  Afrikaanstalige poëzie kent een rijke traditie: van Antjie Krog tot Ingrid Jonker, van Breyten Breytenbach tot Elisabeth Eybers. Veel van hun poëzie verscheen in Nederlandse vertaling, onder meer in de bundel 'Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten', samengesteld door Gerrit Komrij. Maar wat is er mooier dan de originele gedichten in de zangerige en poëtische Afrikaanse taal te horen voordragen door Zuid-Afrikaanse schrijvers? Etiënne van Heerden, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver zijn op tournee in Nederland en zullen op deze avond hun favoriete gedicht ten gehore brengen en vertellen wat zij er zo prachtig aan vinden. Ook is er een vertegenwoordiger van de Zuid-Afrikaanse regering aanwezig om het favoriete gedicht van president Zuma voor te dragen.

  Daarnaast zijn er nog meer gasten die hun hart hebben verpand aan de Afrikaanse taal en poëzie. Robert Dorsman is vertaler van poëzie uit het Afrikaans naar het Nederlands. De Nederlandse romanschrijver Richard de Nooy groeide op in Zuid-Afrika. Presentatrice Tineke de Nooij, bekend van radio en televisie, is groot liefhebber van het land en de taal en maakt ons deelgenoot van haar lievelingsgedicht. Zangeres en theatermaker Anne van Veen (dochter van Herman van Veen) zingt haar favoriete Zuid-Afrikaanse gedichten.

  Ook bezoekers van de avond mogen hun favoriete gedicht voorstellen. Zij hebben het laatste woord, als ze aan het eind van de avond hun stem uitbrengen in de verkiezing van het mooiste Afrikaanstalige gedicht aller tijden. De avond wordt gepresenteerd door NRC-redacteur en kenner van de Zuid-Afrikaanse literatuur Toef Jaeger.

  Georganiseerd door Writers Unlimited i.s.m. de Week van de Afrikaanse roman (www.weekvandeafrikaanseroman.nl).

  Voertaal Afrikaans en Nederlands.

  Boekverkoop door Paagman bookshop in de zaal.

  Centrale Bibliotheek, Spui 68, Studio B (eerste verdieping).
  Toegang: € 10,- voor leden van Bibliotheek Den Haag en € 6, - voor leden van Bibliotheek Den Haag, CJP, studenten, klanten met Paagman-aankoopbon, Ooievaarspas.

  RESERVEREN STERK AANBEVOLEN! ZIE BOVENAAN DEZE PAGINA.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Wanna Know a Secret?

  Maak kennis met een nieuwe generatie auteurs, en luister naar hun voordracht van geheimzinnige passages uit hun romans. Een spannend uur met Nederlandse verhalen uit binnen- en buitenland. Nederlandstalig.