Inschrijven op de nieuwsbrief

Remco Breuker

Remco Breuker
Remco Breuker

(Zaandam, 1972) is een historicus van Korea en Noordoost-Azië en verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde Japans en Koreaans, en verbleef tijdens zijn studie enige tijd in Seoul, waar hij een tweede master haalde. Breuker werkte mee aan de totstandkoming van het eerste Koreaans-Nederlandse woordenboek (2002). In 2006 promoveerde hij cum laude met When truth is everywhere: the formation of plural identities in medieval Korea, 918-1170. In 2008 verbleef Breuker als onderzoeker aan Australia's National University (ANU). Hij publiceerde over de middeleeuwse staat Koryo, Koreaanse geschiedschrijving, Noordoost-Azië en Noord-Korea en ook literaire vertalingen van het Koreaans naar het Nederlands. In 2010 ontving hij de KNAW Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn onderzoek naar Koreaanse identiteiten. Sinds 2014 is hij bezig om de stemmen van elite-ballingen uit Noord-Korea te laten horen in academische debatten. Momenteel werkt hij aan een project over percepties van de geschiedenis van Mantsjoerije en een project over Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU.

(2018)

Archief beschikbaar voor: Remco Breuker

 • North Korea: daily life in a mental dictatorship

  North Korea: daily life in a mental dictatorship - the story of the refugee

  Met: Hassnae Bouazza, Jang Jin-sung, Remco Breuker

  Remco Breuker is de Noord-Korea deskundige bij uitstek. Terwijl Noord en Zuid met en zonder de V.S. onderhandelen over vrede en nucleaire ontwapening, waarschuwt Breuker voor optimisme. Hij herkent de strategie van het meedogenloze dictatoriale bewind in Noord-Korea. Het dagelijkse leven voor Noord-Koreanen zal daar niet veel beter van worden: daarover hoorden we de naar het zuiden gevluchte ex hofdichter Jang Jin-sung. Ooit bezong hij de goede daden van de dictator, nu is hij weer vrij om te schrijven waarover hij wil. Hij en Remco Breuker vertelden meer over hoe het is om in Noord-Korea te leven onder een mentale dictatuur. In poëzie en gesprek. Hassnae Bouazza leidde deze avond.

  Programma samengesteld door Ton van de Langkruis (Writers Unlimited)
  Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Voices from the East

  De Indonesische Dinar Rahayu schreef een roman over SM en transseksualiteit, het droomdebuut van de Oostenrijks/Japanse Milena Michiko Flašar - getiteld Een bijna volmaakte vriendschap - ging over vriendschap en menselijkheid en Tao Yue, een Chinese die in Nederland woont, vertelde in Schemering boven Shanghai over familiebanden in de veranderende Chinese samenleving. Drie verschillende stemmen uit het Oosten, ieder met een eigen stijl, spreken met Remco Breuker over hun werk, hun wereld en hun identiteit. Engelstalig.

 • Winternachten 2013

  Oxfam Novib PEN Awards

  Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing

  Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.

  De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.

  Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.