Ga naar de inhoud
NL EN menu

Remco Breuker

Remco Breuker
Remco Breuker

(Zaandam, 1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde Japans en Koreaans, en verbleef tijdens zijn studie enige tijd in Seoul, waar hij een tweede master haalde. Breuker werkte mee aan de totstandkoming van het eerste Koreaans-Nederlandse woordenboek (2002). In 2006 promoveerde hij cum laude met When truth is everywhere: the formation of plural identities in medieval Korea, 918-1170. In 2008 verbleef Breuker als onderzoeker aan Australia's National University (ANU). Daarna werkte hij aan het onderzoeksproject Conceptualizing Northeast Asia: World history through the lens of Koryǒ and Liao. Breuker isplaatsvervangend projectdirecteur van het project 'History as social practice: Unconventional historiographies of Korea'. Hij is hoofdredacteur van het e-tijdschrift Korean Histories en redacteur van het tijdschrift East Asian History. In 2010 ontving hij de KNAW Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn onderzoek naar Koreaanse identiteiten. Samen met Imke van Gardingen vertaalt hij moderne Koreaanse literatuur.

(Aleid Tr. 2012)

Archief beschikbaar voor: Remco Breuker

 • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Voices from the East

  De Indonesische Dinar Rahayu schreef een roman over SM en transseksualiteit, het droomdebuut van de Oostenrijks/Japanse Milena Michiko Flašar - getiteld Een bijna volmaakte vriendschap - ging over vriendschap en menselijkheid en Tao Yue, een Chinese die in Nederland woont, vertelde in Schemering boven Shanghai over familiebanden in de veranderende Chinese samenleving. Drie verschillende stemmen uit het Oosten, ieder met een eigen stijl, spreken met Remco Breuker over hun werk, hun wereld en hun identiteit. Engelstalig.

 • Winternachten 2013

  Oxfam Novib PEN Awards

  Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing

  Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.

  De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.

  Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.