Inschrijven op de nieuwsbrief

Razan al-Maghrabi

Razan al-Maghrabi - foto Abdul Majid Ferjany
Razan al-Maghrabi - foto Abdul Majid Ferjany

(Libië) is naast journaliste ook een succesvolle novelle- en romanschrijfster. Sinds 2000 heeft ze vijf verhalenbundels, twee romans en een dichtbundel gepubliceerd. Haar roman Women of Wind werd in 2011 genomineerd voor de Internationale Prijs voor Arabische Fictie. Daarnaast is Al-Maghrabi bekend als voorvechter van vrouwenrechten en vrijheid van meningsuiting: ze heeft een uitgesproken standpunt over religieus extremisme. Ze schreef voor verschillende Arabische kranten, werkte als editor en produceerde programma's voor de Libische televisie. Haar uitgesproken mening en afwijzing van de hoofddoek leidde tot intimidatie en levensbedreigingen waardoor de constante angst voor gijzeling, geweld of arrestatie onderdeel is van haar dagelijks leven. In december 2013 werd haar huis in Tripoli onder vuur genomen door gewapende militairen. In 2012 organiseerde Razan al-Maghrabi in die stad de allereerste conferentie over vrouwenrechten. In 2013 sprak ze voor de VN Commissie voor de Status van de Vrouw over de schending van de vrouwenrechten in Libië.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Razan al-Maghrabi

  • Winternachten 2015

    Opening Night: Free the Word!

    Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis

    Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.

    Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.