Raoul de Jong
(Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire nonfictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn roman Stinknegers (2006), waarin de hoofdpersoon solo door West-Afrika reist, ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Verder publiceerde hij o.a. Het leven is verschrikkulluk (2005), It's Amaaazing (2006), Miracoloso (2008), De grootsheid van het al (2013) en Dagboek van een puber (2018). In Jaguarman; Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, nonfictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. De Jong is mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij werkt aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. Samen met Noraly Beyer maakt hij De Correspondent-podcast Tigri Tories (2023) over Surinaamse schrijvers die iedereen zou moeten lezen. In 2023 verscheen zijn Boekenweekessay Boto Banja of: het geheime genootschap der dansende schrijvers.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Raoul de Jong
-
Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool
Met: Aaron Bangudi, Raoul de Jong
Raoul de Jong was donderdagmiddag 13 april 2023 interviewgast van The Lighthouse/De Haagse Hogeschool en het Winternachten festival. In het gesprek, gratis toegankelijk, vertelde de schrijver onder meer over zijn roman Jaguarman - avonturenroman en hommage aan Suriname, het land van zijn vader - en zijn Boekenweekessay Boto Banja - over nazaten van slaafgemaakten die als schrijver hun plek in de wereld opeisten. Het gesprek vond plaats van 16 tot 17 uur in de Speakers' Corner van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein in Den Haag (naast station Hollands Spoor). Interviewer was Aaron Bangudi, student European Studies aan De Haage Hogeschool.
In 2023 was het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname. Winternachten festival gaf schrijvers en dichters het woord over de sporen van kolonialisme, slavernij en contractarbeid in taal, verhalen, gedichten: op donderdag 13 april (16:00-17:00) in een gesprek met Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool, en op zondag 16 april in Theater aan het Spui met de programma's Verhalen die verbinden (14:30-17:00) en All the World's Excuses (19:30-22:00 uur).
Donderdag 13 april 2023, 16:00-17:00: Raoul de Jong in De Haagse Hogeschool
Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) schrijft romans, literaire nonfictie en essays in o.a. Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad. Voor zijn roman Stinknegers (2006), waarin de hoofdpersoon solo door West-Afrika reist, ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Verder publiceerde hij o.a. Het leven is verschrikkulluk (2005), It's Amaaazing (2006), Miracoloso (2008), De grootsheid van het al (2013) en Dagboek van een puber (2018). In Jaguarman; Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden (2020), een mix van fictie, nonfictie en reisverhaal, spreekt hij in Suriname met archeologen, dansleraren en wintipriesters, en maakt kennis met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden zoals Anton de Kom, Papa Koenders en Bram Behr. Hij vraagt zich af hoe het komt dat hun stemmen tot nu toe vaak doodgezwegen en vergeten werden. De Jong is mede-maker van de bundel Dat wij zongen: twintig Caraïbische schrijvers om nooit te vergeten (2022) en ontving in 2022 de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij werkt aan het script voor een film over de Surinaamse anti-kolonialist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. Samen met Noraly Beyer maakt hij De Correspondent-podcast Tigri Tories (2023) over Surinaamse schrijvers die iedereen zou moeten lezen. In 2023 verscheen zijn Boekenweekessay Boto Banja of: het geheime genootschap der dansende schrijvers.Zondagmiddag 16 april 2023, 14:30-17:00 in Theater aan het Spui: Verhalen die verbinden met o.a. Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha
Het Winternachten festival-programma Verhalen die verbinden verkende de Nederlandse koloniale geschiedenis in onze literatuur, taal en muziek. Prominente Surinaamse auteurs Astrid H. Roemer en Tessa Leuwsha vertelden in gesprekken met respectievelijk Maria Vlaar en Fiep van Bodegom over de betekenis van 150 jaar afschaffing van de slavernij voor henzelf, hun land, hun familie en hun boeken. Beiden publiceerden in 2023 nieuwe boeken: van Astrid H. Roemer verscheen de roman DealersDochter, van Tessa Leuwsha De wilde vaart: op zoek naar de veerkracht van Suriname.Auteurs Tessa Leuwsha en Daphne Huisden droegen voor uit hun bijdragen aan Dat wij zongen (2022, uitgave: Das Mag), de bundel waarin twintig vooraanstaande schrijvers van nu een lans breken voor een Caraïbische auteur van toen die hen persoonlijk heeft geïnspireerd.
Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi. Verder traden sopraan Lucretia Starke en countertenor Arturo den Hartog op, begeleid door zes musici van ensemble Holland Baroque.
Na de gesprekken en optredens in Zaal 1 volgde in de theaterfoyer een kort naprogramma met bijdragen en voordrachten door onder meer Rabin Baldewsingh, schrijver en sinds 2021 Nationaal Coördinator tegen Discriminatie. Presentatie: Sarita Bajnath.
Zondagavond 16 april 2023, 19:30-22:00 in Theater aan het Spui: All the World's Excuses met o.a. Caleb Azumah Nelson, David Diop, Chika Unigwe en Neske Beks
In het Engels gesproken Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertelden prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het uitzonderlijk goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij buigen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard dragen zij voor uit eigen werk. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias dragen bij met voordrachten.Verder vertelde schrijver Neske Beks (België) hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook gold voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniën.
Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.
Over The Lighthouse
The Lighthouse is een platform voor studenten van De Haagse Hogeschool met activiteiten over actuele en maatschappelijke vraagstukken en wereldwijde issues. Het biedt activiteiten zoals lezingen, discussie en debat, workshops, tentoonstellingen, films en documentaires. De evenementen van The Lighthouse vinden plaats op en rond het centrale binnenplein van het gebouw van De Haagse Hogeschool aan het Johanna Westerdijkplein, vlak naast station Hollands Spoor, in Den Haag. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk voor studenten en medewerkers van de hogeschool, en voor overige belangstellenden. -
Winternachten concert - In het droomhuis
Met: Benzokarim, Iman Mersal, Jose Pepe Garcia, Laura van Dolron, Marian Markelo, Merel Vercammen, Raoul de Jong, Sanneke van Hassel, Sef, Shishani, Sterre Konijn, Xavi Torres
Winternachten Festival, Koninklijk Conservatorium Den Haag en Amare presenteren: In het droomhuis
Het Winternachten festival - de zomereditie werd in stijl afgesloten in de concertzaal van Amare met 'In het droomhuis'. Schrijvers, dichters en artiesten brachten hun droomhuis tot leven, in woord, beeld en muziek. Vol van lichte, warme en duistere verlangens, van voorouders en wijze vrouwen, van gemis en genot. Je liet je betoveren door o.a. hiphopicoon Sef (begeleid door gitarist Jheynner Argote), wintipriester Marian Markelo, schrijvers Raoul de Jong en Sanneke van Hassel, singer-songwriter Shishani, spoken word artist Benzokarim, dichter Iman Mersal en zanger Sterre Konijn. Slagwerkers van het Koninklijk Conservatorium: begeleid door Pepe Garcia brachten ritme aan, en onze gedroomde gastvrouw, theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron, zorgde dat je je direct thuisvoelde.
Breng jouw thuis mee naar ons droomhuis
Om goed onderdak te bieden aan al deze dromen vroegen we niet alleen artiesten om hun 'thuis' te delen, maar ook het publiek. Dat nam iets mee wat 'als thuis' voelt - of waarmee jij je droomhuis zou opluisteren: een plant, een theekopje, een gootsteendoekje, een schemerlamp... En het verhaal bij jouw droomthuis-object hoorden we ook graag! Je kon dit van tevoren opschrijven of het ons vertellen bij binnenkomst, dan legden Sanneke van Hassel en Anouk Driessen het vast én gaven het een mooie plek in de zaal. Zo maakten we samen een levend archief van droomhuizen, geïnspireerd op de roman In het droomhuis van de Amerikaanse schrijver Carmen Maria Machado. En: je ging niet met lege handen naar huis, want na afloop nam je een voorwerp en verhaal van iemand anders mee terug.Voertaal: Nederlands.
-
Mannelijkheid in crisis
Staan er ook nog boze mannen op dit festival?! - met Jens van Tricht, Raoul de Jong, Linda Duits en Robin Block
Terwijl zich in hoog tempo allerlei vormen van emancipatie voltrekken, lijkt één groep die boot te missen: de witte, heteroseksuele, cisgender man. Die had het tot voor kort voor het zeggen, mócht ook alles zeggen, maar voelt zich nu steeds vaker monddood gemaakt of niet gehoord. En dat leidt - natuurlijk - tot boosheid en verdriet. In dit panelgesprek gingen we in op de vraag waarom jonge mannen steeds vaker aansluiting vinden bij (online) subculturen zoals het inceldom (involuntary celibacy oftewel ongewenste maagdelijkheid). Eenzaamheid en een opgeblazen beeld van mannelijkheid spelen in veel gevallen een rol.
Zorgt de emancipatie van alle niet-mannen (en anderen) voor een crisis van mannelijkheid? Hoe kunnen we boze mannen beter begrijpen, vanuit empathie? En waarom staan er eigenlijk zo weinig mannen op het podium van Winternachten?! Auteur en onderzoeker Linda Duits ging in gesprek met maar liefst drie mannen tegelijk. Niet representatief voor de boze witte heteroman, wél experts op het gebied van alle kanten van mannelijkheid. Allereerst dichter en muzikant Robin Block, die in zijn vrije tijd een mannengroep leidt en als geen ander weet hoe belangrijk een eigen 'community' is voor mannen. Ook Jens van Tricht, auteur en oprichter van Emancipator, platform voor mannenemancipatie, schoof aan, en kon haarfijn uitleggen waarom mannen feminisme nodig hebben. Auteur en danser Raoul de Jong zat in 2005 al in een documentaire over mannelijkheid, en brengt weer een ander perspectief mee: moeten we überhaupt nog wel over mannelijkheid en vrouwelijkheid praten alsof die elkaar uitsluiten?
Samen maakten ze tijdens dit programma een fenomeen bespreekbaar dat, zo weten we ook, enorm veel weerstand kan oproepen. Maar onder de vlag van het thema Whose House is This? was dit óók een belangrijk onderwerp. We hebben iedereen - man, vrouw en wie zich in die hokjes niet thuisvoelt, boos of niet - nodig voor een eerlijke samenleving. Het was dus tijd om de boze man beter te leren kennen én te begrijpen.Voertaal: Nederlands.
-
Huis en geweld
Met Manon Uphoff, Shantie Singh, Sanneke van Hassel, Raoul de Jong, Müesser Yeniay, Margijn Bosch & Meltem Halaceli
Voor wie is thuis echt thuis? Wat als je veiligste plek helemaal niet veilig is? Waarom klinkt 'huiselijk geweld' als iets 'huiselijks', gezelligs? Onder het thema Whose House is This? moeten we het ook hebben over geweld van de mens binnen de muren, over oorlog en vrede onder het eigen dak, over een onveilige binnenwereld die vaak onzichtbaar blijft. Huiselijk geweld, vooral tegen vrouwen, bestaat niet uit geïsoleerde incidenten - het is een maatschappelijk probleem. Of zoals Manon Uphoff in een interview zei: 'Het zijn scherven die met elkaar een spiegel vormen waar je als samenleving in moet gaan kijken.'Wat vertelt de literatuur ons over dit grote thema? We nodigden je graag uit voor een eerste verkenning, een collage van literaire teksten over huiselijk geweld.
Samenstellers Manon Uphoff en dramaturg Iris van Vliet hadden in samenwerking met schrijvers Shantie Singh en Sanneke van Hassel, die net als Uphoff deel uitmaken van schrijverscollectief Fixdit, en Meltem Halaceli en Ellen Walraven van Winternachten, voor dit programma een groot aantal fragmenten verzameld.Schrijvers Manon Uphoff, Sanneke van Hassel, Shantie Singh, Raoul de Jong, Müesser Yeniay, Meltem Halaceli en acteur Margijn Bosch lazen deze fragmenten in een intieme setting, dichtbij het publiek. We lazen werk van en soms ook met de auteurs zelf: Elif Shafak, Manon Uphoff, Shantie Singh, Margaret Atwood, Rebecca Solnit, Alice Munro, Astrid Roemer, Philip Huff, A.M. Homes, Müesser Yeniay, Ronelda Kamfer en vele anderen. En ja, dat kon pijnlijk en confronterend worden. Maar dit thema verdiende een literaire verkenning en verdieping. Wat speelt er zich af in de verschillende kamers van steeds weer andere huizen? Wat betekent 'thuis' en voor wie? Wat is het, was het en zou het in de toekomst kunnen zijn?
Voertaal: Nederlands.
-
It's Up to Us & PEN Award
Met: Arnon Grunberg, Eva Meijer, Jaap Tielbeke, Mirthe Frese, Raoul de Jong, Salena Godden, Samanta Schweblin, Simon(e) van Saarloos, Tsitsi Dangarembga
'Het is aan ons', is een uitspraak van filosoof, songwriter en auteur Eva Meijer. Ze vertelde in het radioprogramma Kunststof over haar roman De nieuwe rivier waarin ze zich verhoudt tot de klimaatcrisis. Het is niet langer aan jou, het individu, om het verschil te maken maar aan ons. Winternachten koos deze uitspraak als thema voor deze online festivaleditie. Maar we stellen ook de vraag over welke 'ons' we het hebben. Wie is wij?
We gingen hierover in gesprek met schrijvers Arnon Grunberg, Eva Meijer, Raoul de Jong, Tsitsi Dangarembga en Samanta Schweblin onder leiding van moderator Mirthe Frese.
0:00 - Intro.
1:52 - Arnon Grunberg (Nederland), openingsstatement.
11:13 - Eva Meijer, Raoul de Jong (Nederland), intro gesprek
12:21 - Eva Meijer, voordracht
14:01 - Raoul de Jong, gesprek en voordracht
17:16 - Eva Meijer, Raoul de Jong, gesprek
32:11- Raoul de Jong, voordracht
33:12 - Salena Godden (VK), videoreading
39:28 - Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe), interview
52:57 - Simon(e) van Saarloos (Nederland), performance
1:00:40 - Samanta Schweblin (Duitsland), interview.
1:11:52 - Jaap Tielbeke (Nederland), performance.
1:16:58 - Arnon Grunberg, interview.
1:21:43 - Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe), video over leven en werk
1:30:08 - Uitreiking PEN Award aan Tsitsi DangarembgaArnon Grunberg trapte het gesprek af met een statement vanuit New York. In zijn 4 mei-voordracht maakte hij duidelijk dat we ons zelf in de ogen moeten kijken; racisme zit diep in onze cultuur. Onze wij is nog lang geen inclusieve wij.
Raoul de Jong vertelde aan de Volkskrant naar aanleiding van zijn nieuwe roman Jaguarman dat je tegenwoordig vaak wordt geacht om je representant van een groep te voelen. Hij kiest er liever voor trouw te blijven aan zijn eigen ritme en boodschap.
De Zimbabwaanse schrijver en filmmaker Tsitsi Dangarembga, die deelnam vanuit Harare, sprak over wat 'wij' voor haar betekent in de huidige, naoorlogse samenleving van Zimbabwe. Dangarembga stond op de shortlist van de Bookerprize 2020 voor haar roman This Mourning Body.
Met de Argentijnse auteur Samanta Schweblin sprak Mirthe Frese over de onderlinge verbondenheid van de mens, en over menselijkheid in tijden van nieuwe technologieën. Die lijken te werken als een nieuwe universele taal tussen mensen. In haar roman Duizend ogen onderzoekt Schweblin hoe technologie saamhorigheid en vervreemding creëert.
Om het wij nog veelstemmiger te maken, hadden we aan een aantal auteurs gevraagd speciaal voor Winternachten een korte bijdrage te schrijven over het thema. Vanuit het theater of hun eigen ruimte hoorden we achtereenvolgens Salena Godden, Simon(e) van Saarloos en Jaap Tielbeke. Vanuit welk ons willen zij het verschil maken. Wat is ervoor nodig om een ons te voelen. En is het wel aan ons? Tot slot reflecteerde Arnon Grunberg op de gesprekken en deelde hij zijn gedachten.
Aansluitend werd de PEN Award for Freedom of Expression uitgereikt aan Tsitsi Dangarembga. Met de PEN Award eert de schrijversorganisatie PEN International, in een prachtige coproductie met PIP Den Haag die deze prijs ondersteunt, auteurs die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.
Lees hier de bijdragen, voor dit programma geschreven op verzoek van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag:- De religie groepsidentiteit | Arnon Grunberg
- Een ander soort wij | Eva Meijer
- Brief aan mijn jonge zelf | Jaap Tielbeke
- Alles is Anana | Raoul de Jong
- We could be Heroes | Salena Godden
- Ik heb veel te zeggen en weinig tijd | Simon(e) van Saarloos
(Ga hier naar de Engelstalige versies/Find the English versions here)
Bekijk ook:
Tsitsi Dangarembga
'Life in an 'ever narrowing Zimbabwe', interview met Tsitsi Dangarembga, Al-Jazeera, 2020
Video: 'Being shorlisted for the Booker Prize changed my life', interview met Tsitsi Dangarembga, France24, 2020
Salena Godden
website
Video: Salena Godden draagt haar gedicht The Letter voor haar bundel Pessimism is for Lightweights, ArtHouse Jersey, 2020
Video: Salena Godden, spoken word performance I want to be your wife, lead track van haar nieuwe release The Lockdown EP, Nymphs & Thugs, 2020Arnon Grunberg
website
Video: gesprek met Arnon Grunberg over wat de covid19-pandemie betekent voor onze samenleving en democratie, De Balie LIve, 2020Raoul de Jong
website
Audio: interview met Raoul de Jong over zijn boek Jaguarman, Radio Rijnmond, 2020Eva Meijer
website
Interview met Eva Meijer over De nieuwe rivier, Het Parool, 2020
Video: Interview met Eva Meijer over haar boek De nieuwe rivier, Kunststof, NPO Radio 1Simon(e) van Saarloos
website
Instagram
Audio The Asterisk Conversation #1 podcast: Simon(e) van Saarloos, Nalo Hopkinson, Tirsa With, Writers Unlimited, 2020Samanta Schweblin
Instagram
Video: Samanta Schweblin vertelt over haar boek Duizend ogen (2020)Jaap Tielbeke
Essays en artikelen van Jaap Tielbeke in De Groene Amsterdammer - De religie groepsidentiteit | Arnon Grunberg
-
Opening Night: It's Up to Us & PEN Award
Met: Arnon Grunberg, Eva Meijer, Jaap Tielbeke, Mirthe Frese, Raoul de Jong, Salena Godden, Samanta Schweblin, Simon(e) van Saarloos, Tsitsi Dangarembga
'Het is aan ons', is een uitspraak van filosoof, songwriter en auteur Eva Meijer. Ze vertelde in het radioprogramma Kunststof over haar roman De nieuwe rivier waarin ze zich verhoudt tot de klimaatcrisis. Het is niet langer aan jou, het individu, om het verschil te maken maar aan ons. Winternachten koos deze uitspraak als thema voor deze online festivaleditie. Maar we stellen ook de vraag over welke 'ons' we het hebben. Wie is wij?
We gingen hierover in gesprek met schrijvers Arnon Grunberg, Eva Meijer, Raoul de Jong, Tsitsi Dangarembga en Samanta Schweblin onder leiding van moderator Mirthe Frese.
Arnon Grunberg trapte het gesprek af met een statement vanuit New York. In zijn 4 mei-voordracht maakte hij duidelijk dat we ons zelf in de ogen moeten kijken; racisme zit diep in onze cultuur. Onze wij is nog lang geen inclusieve wij.
Raoul de Jong vertelde aan de Volkskrant naar aanleiding van zijn nieuwe roman Jaguarman dat je tegenwoordig vaak wordt geacht om je representant van een groep te voelen. Hij kiest er liever voor trouw te blijven aan zijn eigen ritme en boodschap.
De Zimbabwaanse schrijver en filmmaker Tsitsi Dangarembga, die deelnam vanuit Harare, sprak over wat 'wij' voor haar betekent in de huidige, naoorlogse samenleving van Zimbabwe. Dangarembga stond op de shortlist van de Bookerprize 2020 voor haar roman This Mourning Body.
Met de Argentijnse auteur Samanta Schweblin sprak Mirthe Frese over de onderlinge verbondenheid van de mens, en over menselijkheid in tijden van nieuwe technologieën. Die lijken te werken als een nieuwe universele taal tussen mensen. In haar roman Duizend ogen onderzoekt Schweblin hoe technologie saamhorigheid en vervreemding creëert.
Om het wij nog veelstemmiger te maken, hadden we aan een aantal auteurs gevraagd speciaal voor Winternachten een korte bijdrage te schrijven over het thema. Vanuit het theater of hun eigen ruimte hoorden we achtereenvolgens Salena Godden, Simon(e) van Saarloos en Jaap Tielbeke. Vanuit welk ons willen zij het verschil maken. Wat is ervoor nodig om een ons te voelen. En is het wel aan ons? Tot slot reflecteerde Arnon Grunberg op de gesprekken en deelde hij zijn gedachten.
Aansluitend werd de PEN Award for Freedom of Expression uitgereikt aan Tsitsi Dangarembga. Met de PEN Award eert de schrijversorganisatie PEN International, in een prachtige coproductie met PIP Den Haag die deze prijs ondersteunt, auteurs die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Bekijk hier een gefilmd portret van Tsitsi Dangarembga.
Lees hier de bijdragen, voor dit programma geschreven op verzoek van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag:- De religie groepsidentiteit | Arnon Grunberg
- Een ander soort wij | Eva Meijer
- Brief aan mijn jonge zelf | Jaap Tielbeke
- Alles is Anana | Raoul de Jong
- We Could be Heroes | Salena Godden
- Ik heb veel te zeggen en weinig tijd | Simon(e) van Saarloos
(Ga hier naar de Engelstalige versies/Find the English versions here)
Bekijk ook:
Tsitsi Dangarembga
'Life in an 'ever narrowing Zimbabwe', interview met Tsitsi Dangarembga, Al-Jazeera, 2020
Video: 'Being shorlisted for the Booker Prize changed my life', interview met Tsitsi Dangarembga, France24, 2020
Salena Godden
website
Video: Salena Godden draagt haar gedicht The Letter voor uit haar bundel Pessimism is for Lightweights, ArtHouse Jersey, 2020
Video: Salena Godden, spoken word performance I want to be your wife, lead track van haar nieuwe release The Lockdown EP, Nymphs & Thugs, 2020Arnon Grunberg
website
Video: gesprek met Arnon Grunberg over wat de covid19-pandemie betekent voor onze samenleving en democratie, De Balie LIve, 2020Raoul de Jong
website
Audio: interview met Raoul de Jong over zijn boek Jaguarman, Radio Rijnmond, 2020Eva Meijer
website
Interview met Eva Meijer over De nieuwe rivier, Het Parool, 2020
Video: Interview met Eva Meijer over haar boek De nieuwe rivier, Kunststof, NPO Radio 1Simon(e) van Saarloos
website
Instagram
Audio The Asterisk Conversation #1 podcast: Simon(e) van Saarloos, Nalo Hopkinson, Tirsa With, Writers Unlimited, 2020Samanta Schweblin
Instagram
Video: Samanta Schweblin vertelt over haar boek Duizend ogen (2020)Jaap Tielbeke
Essays en artikelen van Jaap Tielbeke in De Groene Amsterdammer - De religie groepsidentiteit | Arnon Grunberg