Ga naar de inhoud
NL EN menu

Radna Fabias

Radna Fabias - foto: Wouter le Duc
Radna Fabias - foto: Wouter le Duc

(Curaçao, 1983) ontving voor haar poëziedebuut Habitus (2018) de C. Buddingh'-prijs. Een opzienbarende, existentialistische bundel die gaat over Curaçao, haar eigen positie als (zwarte) vrouw, als immigrant, als buitenstaander en over thuis-zijn. Ze studeerde Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende. Fabias' stijl kenmerkt zich door een grote afwisseling, zowel inhoudelijks als stilistisch. De Groene Amsterdammer schrijft hierover in 2018: "Fabias durft alle hoeken en gaten van de poëzie als kunstvorm te benutten, de gedichten zijn dan weer kort en lyrisch, dan weer verhalend en lang, nu eens helder en toegankelijk en dan weer hermetisch en experimenteel[…]." Ze kreeg een debutantenbeurs van het Nederlands Letterenfonds.

(WN 2019)

Archief beschikbaar voor: Radna Fabias

 • Winternachten 2019

  Opening Night - Free the Word!

  Met: Eelco Bosch van Rosenthal, Hassnae Bouazza, Jennifer Clement, Madeleine Thien, Michiel Servaes, Radna Fabias, Raj Mohan, Robert van Asten, Ton van de Langkruis

  De Opening Night van het Winternachten festival staat met poëzie, muziek, de Free the Word!-speech en de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards in het teken van het vrije woord.

  Robert van Asten, de Haagse wethouder voor Mobiliteit, Cultuur en Strategie, zal het festival openen. Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, draagt voor uit haar bundel Habitat. De vrijheid van meningsuiting staat vervolgens centraal in een statement door de Amerikaans-Mexicaanse schrijver Jennifer Clement, voorzitter van PEN International. Daarna spreekt de Canadese schrijver Madeleine Thien de Free the Word!-speech uit.

  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Na de uitreiking gaan de winnaars in gesprek met schrijver en journalist Hassnae Bouazza en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal over hun oeuvre en ervaringen. Ook de winnaars dragen poëzie of proza voor uit eigen werk of dat van anderen. Engels gesproken.

  Het programma van de Opening Night wordt omlijst met muzikale optredens door singer-songwriter Raj Mohan en wordt gepresenteerd door Hassnae Bouazza. De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Spot On Young Poets

  De literaire toekomst treedt voor u op! Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Haagse middelbare scholen met hun eigen poëzie: het resultaat van de Spot on Young Poets-dichtworkshops, op school gegeven door leden van het Haags Dichtersgilde. Dichter Radna Fabias, winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018, en rapper, spoken-word artiest en schrijver HemelBesem uit Zuid-Afrika treden met hen op. Ook Sumai Yahya, deelnemer van vorig jaar en winnaar van de Jonge Campert-prijs 2018, draagt voor. DJ Socrates zorgt voor de sounds en beats.
  Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag worden per avond één of twee finalisten van de Jonge Campert-prijs 2019 gekozen. De finalisten dragen zondag tijdens het Schrijversfeest nog eens zijn of haar gedicht voor. Eén van hen wordt door het publiek gekozen worden om direct daarna deze onderscheiding voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen.

 • Winternachten 2019 – Friday Night Unlimited

  Artificial ignorance: digitaal falen

  Om ons te beschermen pleit Radboud-hoogleraar Martha Larson voor artificial ignorance: over sommige data moet in de IT opzettelijk heen gekeken worden. Acht auteurs nemen Larsons idee van zo'n blinde vlek als uitgangspunt voor hun optreden. Ze kijken op een andere, creatieve manier naar technologie. Welke sporen toont technologie van de bedenker? En: de slimme thermostaat, de pacemaker of Google Maps helpen ons, maar vormen ze ons ook? En wat is de waarde van een digitale misser of digitaal falen?