Rachida Lamrabet
(Marokko, 1970) is fictie- en toneelschrijver, advocaat en docent. Ze won in 2008 de Vlaamse debuutprijs met haar roman Vrouwland (2007), over jongeren die dromen van een beter leven. In 2006 werd Lamrabets verhaal Mercedes 207 ook al bekroond met de Kif Kif Literatuurprijs. In 2008 verscheen haar korte verhalenbundel Een kind van god, in 2011 gevolgd door de roman De man die niet begraven wilde worden, bekroond met de Ultima voor literatuur, de Vlaamse staatsprijs voor cultuur. In haar werk spelen kwesties als identiteit, geloof, migratie en de positie van minderheden een belangrijke rol. Haar roman Vertel het iemand (2018) gaat over het leven van een Berber-jongen en over het verzwegen, aandeel van Marokkaanse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Lamrabet maakt deel uit van het schrijverscollectief Fixdit, dat het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren wil vergroten. Ze is ook praktijkassistent voor discriminatierecht aan de Legal Clinic van de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Gent en doceert aan het Odisee College in Brussel.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Rachida Lamrabet
-
All the World's Excuses
Met: Angel ArunA, Astrid H. Roemer, Caleb Azumah Nelson, Chika Unigwe, David Diop, Dean Bowen, Martine Woudt, Nazrina Rodjan, Neske Beks, Rachida Lamrabet, Radna Fabias, Sarita Bajnath, Shantie Singh
In het Winternachten festival-programma All the World's Excuses vertelden prominente auteurs Chika Unigwe (VS, o.a. Fata Morgana), David Diop (Frankrijk, International Booker Prize-winnaar voor Meer dan een broer) en Caleb Azumah Nelson (VK, o.a. het zeer goed ontvangen romandebuut Open water) over de globale sporen van slavernij en hoe dit doorwerkt in onze huidige samenleving, de literatuur en hun boeken. Zij bogen zich over (post)kolonialisme, migratie en identiteitsvorming. En uiteraard droegen zij voor uit eigen werk. De gespreksleiders waren Rachida Lamrabet en Dean Bowen.
Verder vertelde schrijver Neske Beks hoe haar nieuwe boek De kleine Morrison, een wegwijzer in het lezen van haar werk vanuit Zwart perspectief (2023) zich verhoudt tot het thema van All the World's Excuses, en of dat ook geldt voor auteurs uit Nederland of Vlaanderen met wortels in voormalige koloniën. Ook schrijver Astrid H. Roemer en dichter Radna Fabias droegen bij met voordrachten. Zangeres Angel ArunA vertolkte eigen werk en poëzie van dichter en singer-songwriter Raj Mohan in het Sarnámi.
Voorafgaand aan dit programma in Zaal 1 openden we de avond in de foyer van Theater aan het Spui met een kort voorprogramma, met optredens van schrijver Chika Unigwe en dichter Dean Bowen, en gepresenteerd door Sarita Bajnath.
All the World's Excuses stelde vragen over de plek die verhalen over slavernij en de afschaffing daarvan krijgen in ons collectieve geheugen, en over wat schrijvers meegeven aan jongeren die zoeken naar hun (onzichtbare) verhaal en identiteit in het land waar ze geboren zijn.
Op alle continenten zijn verhalen hierover lange tijd niet gehoord, onderdrukt of onzichtbaar gemaakt. Dankzij het talent en werk van vele schrijvers hebben deze verhalen echter een thuis gekregen in de wereldliteratuur. Aan de hand van deze literatuur wordt het gewicht van deze geschiedenis, het belang van het delen van deze verhalen invoelbaar gemaakt.
Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar zijn!
Dit programma was samengesteld door Shantie Singh, auteur van o.a. de romans Vervoering (2014) en De kier (2020).
All the World's Excuses was Engels gesproken; niet-Engelstalige voordrachten werden simultaan in het Engels geprojecteerd op een zaalscherm.
Met dagkaart ook 's middags naar Verhalen die verbinden
Voorafgaand aan het avondprogramma All the World's Excuses vond op zondag 16 april vanaf 14:30 uur in Theater aan het Spui het Winternachten festival-middagprogramma Verhalen die verbindenplaats. Een dagkaart met toegang voor beide festivalprogramma's op 16 april was verkrijgbaar. -
Optimistische woede
Met: Annelies Verbeke, Christine Otten, Jannah Loontjens, Manon Uphoff, Rachida Lamrabet, Sanneke van Hassel, Shantie Singh
In dit Writers Series-programma vierde schrijverscollectief Fixdit in samenwerking met Writers Unlimited de publicatie van het Fixdit-manifest Optimistische Woede: fix het sexisme in de literatuur, een uitgave van De Geus, in Theater aan het Spui in Den Haag.Optimistische woede
Veel mensen geven openlijk toe nauwelijks boeken van vrouwen te lezen. Leeslijsten op scholen worden gedomineerd door boeken van (witte hetero)mannen. Vrouwen winnen minder literaire prijzen dan mannen. Is dat erg? Ja, want het weerspiegelt en vormt de verhoudingen in de samenleving.Elf vrouwelijke schrijvers zijn verontwaardigd over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren, en verenigden zich in het collectief Fixdit. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. In de elf stukken van dit manifest diepen zij het probleem uit. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.
Programma
Maar liefst acht van de elf Fixdit-auteurs lazen voor uit hun bijdragen aan hun gezamenlijke manifest: Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Christine Otten, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. Je las vast hun boeken en ontmoette ze in eerdere Writers Series-programma's of op het Winternachten festival.Het programma in Zaal 1 opende en sloot met delen uit de urban dance-voorstelling (Y)our eyes only van Gregory Shaggy over de realiteit van jonge zwarte mannen in de westerse maatschappij. Met eigen dromen, doelen en talenten proberen ze zichzelf te profileren in een wereld waarin vooroordelen, racisme, ongelijkheid en vertekende beelden in de media helaas nog steeds tot hedendaagse problemen horen. De mannen willen op zoek naar hun eigen waarheden. Ze proberen persoonlijke blokkades onder ogen te zien, om uiteindelijk hun dromen te kunnen volgen.
Na het programma vierden we de boekpresentatie feestelijk met bubbels en signeren bij de boekverkoopstand van De Vries Van Stockum Boeken in de foyer. Deze boekpresentatie vormde de start van een Fixdit-tour langs boekhandels en literaire podia door Nederland en België.
Fixdit bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Munganyende Hélène Christelle, Christine Otten, Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke. -
Fixdit - over de legendarische Nawal el Saadawi
Schrijver, arts en feminist in 20e-eeuws Egypte - met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Rachida Lamrabet en Gamal Fouad.
In maart 2021 overleed de legendarische Egyptische auteur Nawal el Saadawi op 90-jarige leeftijd. Kende je haar naam nog niet? Dan is dit programma een mooie kans om dat recht te zetten!
Nawal el Saadawi wordt ook wel 'de Simone Beauvoir van de Arabische wereld' genoemd, en haar werk heeft heel wat stof doen opwaaien. Ze was arts en activist en schreef onverbloemd over haar leven als vrijgevochten, feministische vrouw in een Egypte waar lang niet iedereen haar opvattingen deelde. Tijd om haar baanbrekende werk in de schijnwerpers te zetten, en laat dat maar aan Annelies Verbeke en Jannah Loontjens van collectief Fixdit over!
In dit programma, tevens de live-opname van een nieuwe podcastaflevering, gingen auteurs en Fixdit-oprichters Annelies Verbeke en Jannah Loontjens in gesprek met de Belgische auteur en advocaat Rachida Lamrabet en de Nederlandse schrijver en beeldend kunstenaar Gamal Fouad. Ze bespraken Nawal el Saadawi's invloedrijke werk en in het bijzonder haar roman De val van de imam.
Over Fixdit
Schrijverscollectief Fixdit zet zich in voor het werk van vrouwelijke auteurs die een breed lezerspubliek verdienen. In samenwerking met literair tijdschrift De Gids maken schrijvers Jannah Loontjens en Annelies Verbeke de Fixdit-podcastreeks Moderne klassiekers waarin ze een literaire klassieker, geschreven door een vrouw, belichten.
Fixdit & Writers Unlimited
Fixdit en Writers Unlimited hebben de handen ineen geslagen om vrouwelijke internationale auteurs onder de aandacht te brengen die een plekje in de literaire canon verdienen. November 2021 maakten Fixdit en Writers Unlimited gezamenlijk de aflevering Bibi Koetis voor altijd over de Indische auteur Lin Scholte, met Annelies Verbeke, Jannah Loontjens, Vilan van de Loo (schrijver en samensteller van het verzamelde werk van Lin Scholte) en schrijver Gustaaf Peek. Bekijk hier de videoregistratie van de live podcastopname in Nationaal Museum Sophiahof - van Indië tot nu (Den Haag).
Boekentips:
Het hele oeuvre van Nawal el Saadawi. Lees vooral De val van de imam, Herinneringen van een vrouwelijke arts (Memoirs of a Woman Doctor) en Woman at Point Zero.
Voertaal: Nederlands. -
Neverending Stories
Boekentalkshow van ROSE Stories met Neske Beks, Sayonara Stutgard en Zawdie Sandvliet. Presentatie: Rachida Lamrabet
In deze aflevering van de feministische boekentalkshow Neverending stories, ging Rachida Lamrabet in gesprek met Neske Beks over haar bundel Echo. Hierin legt Neske Beks de vinger op de zere plek. Niet alleen is de witte blik in onze samenleving nog steeds dominant, Zwarte vrouwen delven dubbel het onderspit. In Echo laat Neske Beks door middel van een verzameling van essays, brieven en speeches zien hoe stelselmatig zij niet gezien en gehoord worden. Aan tafel schoven ook aan: spoken word artist Sayonara Stutgard en historicus Zawdie Sandvliet. Samen doken zij in de bundel Echo en sloegen ze bruggen tussen zwart en wit, spraken ze over het belang van het werk van Toni Morrison en lieten ze de Zwarte vrouwelijke stem luid en duidelijk klinken.
Neverending stories is de grensoverschrijdend inclusieve talkshow van ROSE stories. Een talkshow voor een nieuw en cultureel-divers publiek, niet alleen uit Nederland, maar ook België en zelfs de Nederlandse Antillen. In de talkshow worden recent verschenen boeken besproken die een nieuw licht werpen op thematiek die relevant is voor de superdiverse samenleving. Centraal staan de verhalen van biculturele schrijvers, met een focus op vrouwelijke schrijvers, als antwoord op de zeer actuele sociaal-ethische en maatschappelijke behoefte aan authentieke en van binnenuit vertelde verhalen die bijdragen aan betere representatie van de samenleving.
Neverending Stories was een initiatief van ROSE Stories, in samenwerking met deBuren, Writers Unlimited en Watershed en werd mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.Voertaal: Nederlands.
-
De taal van mijn hart - Tamazight
In het programma Taal van mijn hart bespraken de auteurs Ahmed Essadki, Rachida Lamrabet en El-Mahdi Acherchour - die alledrie het Berbers als moedertaal hebben - over de betekenis van die taal voor hen. Berbers of Tamazight wordt onder meer in Marokko, Algerije en Libië gesproken. Ahmed Essadki hanteert in zijn werk bewust het Berbers in een poging de taal in leven te houden. De Vlaamse Rachida Lamrabet, verhuisde op driejarige leeftijd naar België maar 'het Berbers is de taal waarin ik ben opgevoed en het is de taal waarin de culturele overdracht heeft plaatsgevonden'.
Naast voordrachten van de auteurs werd een fragment vertoond van een documentaire over Essadki. Tevens werd de nieuwe novelle Landwee van Acherchour gepresenteerd. Het programma was onder leiding van Asis Aynan.