Inschrijven op de nieuwsbrief

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet - foto Koen Broos
Rachida Lamrabet - foto Koen Broos

(Marokko, 1970) won in 2008 de Vlaamse debuutprijs met haar roman Vrouwland (2007), over jongeren die dromen van een beter leven. In 2006 werd Lamrabets verhaal Mercedes 207 ook al bekroond met de Kif Kif Literatuurprijs. In 2008 verscheen haar tweede roman Een kind van god. Evenals in haar debuut spelen kwesties als identiteit, geloof, migratie en de positie van minderheden ten opzichte van de meerderheid een belangrijke rol. Haar roman Vertel het iemand (2018) gaat over het vergeten, want verzwegen, aandeel van de Marokkaanse soldaten die door de Fransen werden geronseld om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Lamrabet maakt deel uit van het schrijverscollectief Fixdit, dat het bewustzijn over genderongelijkheid in de letteren wil vergroten en de literaire canon wil uitbreiden met werk van belangrijke vrouwelijke auteurs.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: Rachida Lamrabet

  • Winternachten 2009 – Winternachten zaterdagavond

    De taal van mijn hart - Tamazight

    In het programma Taal van mijn hart bespraken de auteurs Ahmed Essadki, Rachida Lamrabet en El-Mahdi Acherchour - die alledrie het Berbers als moedertaal hebben - over de betekenis van die taal voor hen. Berbers of Tamazight wordt onder meer in Marokko, Algerije en Libië gesproken. Ahmed Essadki hanteert in zijn werk bewust het Berbers in een poging de taal in leven te houden. De Vlaamse Rachida Lamrabet, verhuisde op driejarige leeftijd naar België maar 'het Berbers is de taal waarin ik ben opgevoed en het is de taal waarin de culturele overdracht heeft plaatsgevonden'.
    Naast voordrachten van de auteurs werd een fragment vertoond van een documentaire over Essadki. Tevens werd de nieuwe novelle Landwee van Acherchour gepresenteerd. Het programma was onder leiding van Asis Aynan.