Inschrijven op de nieuwsbrief

Quinsy Gario

Quinsy Gario
Quinsy Gario

(Curaçao, 1984) is een Curaçaos-Nederlands dichter, kunstenaar en activist die bekend is door zijn verzet tegen de figuur van Zwarte Piet. Hij studeerde Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, publiceerde onder het pseudoniem T. Martinus in NRC Next en won in 2011 de Hollandse Nieuwe Theatermakerprijs. Ook maakt Gario installaties, is deel van het kunstenaarscollectief State of L3 en schrijverscollectief Simia Literario. In 2016 werd de eerste Black Achievement Award aan hem toegekend.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Quinsy Gario

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Art Deko - de kunst bevrijden

    Decolonise the Mind - deel 2: Hoe gaan musici, (beeldend) kunstenaars en curatoren om met dekolonisatie? Hoe beïnvloedt, verrijkt of hindert dit hun werk?

    Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the Mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

    In dit tweede programma spreekt Simon(e) van Saarloos over dit onderwerp met verhalenverteller, rapper, acteur en schrijver Akwasi en met dichter, kunstenaar en activist Quinsy Gario.