Piotr Ibrahim Kalwas
(1963, Polen) zong in een punkband, was journalist en schrijver van een populaire tv-serie voordat hij zich in 2000 bekeerde tot de islam en samen met zijn vrouw en zoon in Egypte ging wonen. Een van de redenen voor zijn vertrek naar Alexandrië was dat hij zich in toenemende mate ergerde aan de verhuftering in Polen. Maar ook de lage kosten voor levensonderhoud en het aangename klimaat speelden een rol. Daarnaast was hij als westerse kosmopoliet benieuwd hoe het was om te leven in een moslimland. Hij heeft geen moment spijt gehad hoewel hij veel heeft aan te merken op het leven in zijn nieuwe vaderland. In zijn boek Egypte Haram halal laat hij zich zeer kritisch uit over het traditionalisme in Egypte, zoals - bij de wet verboden maar nog steeds veel voorkomende - vrouwenbesnijdenis. Ook in interviews hekelt hij tradities en pleit hij voor een tolerante en open islam.
(2017)Archief beschikbaar voor: Piotr Ibrahim Kalwas
-
World Storytelling in het Institute of Social Studies
Met: Kees Biekart, Piotr Ibrahim Kalwas, Salena Godden
Verhalen van ver en dichtbij. Van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgasten Salena Godden (UK) en Piotr Ibrahim Kalwas (Polen). Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.
-
Het boek van mijn leven: Piotr Ibrahim Kalwas
De Poolse auteur vertelt over zijn favoriete boek: het boek dat hem inspireert of raakt; het boek dat zijn artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd; het boek dat hij iedereen aanraadt. Interviewer: Hassnae Bouazza. Engeltalig
-
My Secret City
Zijn de geheimen van een stad een verzameling microkosmossen, een verzameling verledens en opgestapelde geschiedenissen ooit helemaal en voor iedereen te doorgronden? Winternachten Festival vroeg zeven auteurs om over hun eigen, 'verborgen' stad te schrijven. De stad die ze niet zien als ze de deur uitstappen en de straat opgaan, maar de stad die ze af en toe en onverwachts tegenkomen. Ze lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.
-
The Tale of Two Cities
Vier schrijvers, acht steden. In Tale of two cities komen schrijvers aan het woord voor wie 'de stad' meer gezichten heeft. De Nederlandse sociologe Corina Duijndam leefde tussen de achterstandsjongeren in de suburbs van Parijs én Amsterdam, Ibrahim Piotr Kalwas kent zijn geboortestad Warschau als zijn broekzak maar zijn woonplaats Alexandrië (Egypte) als zijn andere broekzak, Ilja Leonard Pfeiffer zwoer altijd bij Leiden maar is nu verslaafd aan Genua (Italië), en de Israëlische Dorit Rabinyan springt in haar roman over de onmogelijke liefde tussen een Israëlische en een Palestijn heen en weer tussen New York, Tel Aviv (Israël) en Ramallah (Palestina). Gespreksleiding: Christine Otten.