Inschrijven op de nieuwsbrief

Pieter Steinz

foto Claartje Cox
foto Claartje Cox

(Rotterdam, 1963 - Haarlem 2016) publiceerde in 2010 Grote Verwachtingen. Opgroeien in de letteren in 25 schema's, waarin hij 25 literaire werken bespreekt en dwarsverbanden legt. Hetzelfde deed hij in Luisteren & cetera met 25 popalbums uit de jaren zeventig. Hij schreef Made in Europe , Steinz – Gids voor de wereldliteratuur (met zijn dochter Jet) en het Boekenweekessay 2015, Waanzin in de wereldliteratuur. In 2010 verscheen ook De Duivelskunstenaar, een reis door Europa op zoek naar Faust. Eerder verscheen Macbeth heeft echt geleefd, over plekken waar literaire helden hebben gewoond. In Verleden in verf (2011) schetst Steinz de vaderlandse geschiedenis aan de hand van 40 schilderijen. Pieter Steinz werd in 1989 kunstredacteur bij NRC Handelsblad. Van 2005-2011 was hij chef van de boekenbijlage. Steinz studeerde Oude Geschiedenis en Engelse Taal- en Letterkunde. Sinds 2012 was Pieter Steinz directeur van het Nederlands Letterenfonds, tot aan zijn overlijden in augustus 2016.

(WU 2013 GR Robert?)

Archief beschikbaar voor: Pieter Steinz

  • Winternachten 2013

    Schrijversfeest 2013

    Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn

    Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen. 

    Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in  mijn hoofd -  vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.

    Uitreiking Haagse literatuurprijzen
    Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.

    Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.

  • Winternachten 2012

    Hommage aan Hella S. Haasse - uitreiking Jan Campert prijzen

    Met: Arjan Peters, Benny Lindelauf, Ellen van Lelyveld, Elsbeth Etty, Erik Spinoy, Gustaaf Peek, Kees 't Hart, Loes Luca, Margot Dijkgraaf, Marijn van Lelyveld, Matthijs Ponte, Maxim Februari, Patricia de Groot, Pieter Steinz, Rudi Wester, Willem Nijholt

    In samenwerking met de erven Haasse en uitgeverij Querido organiseert Writers Unlimited een Hommage aan Hella in de Koninklijke Schouwburg: een feestelijke bijeenkomst waarin de rijkdom en diversiteit van haar leven en werk worden gevierd.

    Willem Nijholt draagt voor uit zijn brieven aan de schrijfster en Loes Luca brengt door Hella Haasse geschreven cabaretteksten. Elsbeth Etty, Marjolijn Februari, Kees 't Hart, Patricia de Groot, Gustaaf Peek, Margot Dijkgraaf, Rudi Wester en Arjan Peters vertellen anekdotes en verhalen. Ook haar dochters Ellen van Lelyveld en Marijn van Lelyveld leveren een persoonlijke bijdrage aan het programma, dat gepresenteerd wordt door Pieter Steinz. Hella S. Haasse overleed op 29 september 2011. Ze liet een monumentaal oeuvre na, waaronder zeer populaire romans als Oeroeg, Het woud der verwachting en Heren van de thee. Ze ontving vele prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren in 2004. 

    Na de pauze vindt de uitreiking plaats van de Jan Campert-prijzen, de literaire prijzen van de Gemeente Den Haag, waaronder de Constantijn Huygens-prijs, die is toegekend aan A.F.Th. van de Heijden. De schrijver zelf zal om persoonlijke redenen niet aanwezig zijn. Zijn dankwoord is te zien in een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte korte film. Erik Spinoy (1960) valt voor zijn bundel Dode kamer de Jan Campert-prijs 2011 toe. Aan Gustaaf Peek (1975) is voor zijn roman Ik was Amerika de F. Bordewijk-prijs 2011 toegekend. Benny Lindelauf (1964) ontvangt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur 2011 voor De hemel van Heivisj. De driejaarlijkse G.H. 's Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten 2011 gaat naar Stichting Perdu. Presentatie Trio Droomvogels.

  • Winternachten 2012

    NRC Leesclub Live: The Great Gatsby

    Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Gustaaf Peek, Pieter Steinz

    Een traditie op het Writers Unlimited festival: de Leesclub live van NRC Handelsblad. Dit keer buigt de Leesclub zich over The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Een klassieker waarin de American Dream en andere al dan niet te realiseren dromen de gemoederen bezighouden.

    The Great Gatsby (1925) wordt steevast genoemd als belangrijkste kandidaat voor de titel Great American Novel. Terecht, want het verhaal van de nouveau riche Jay Gatsby, die niet kan ontsnappen aan zijn (schimmige) verleden, is meer dan zomaar een knappe versie van de jacht op de Amerikaanse Droom. Het is ook het verslag van een ongelijkwaardige vriendschap (tussen Gatsby en zijn buurman op Long Island, de hopeloos naïeve ik-figuur Nick Carraway), én een Shakespeareaanse tragedie over jaloezie en gefnuikte illusies. Op dit moment verfilmt regisseur Baz Luhrman (Moulin Rouge) The Great Gatsby met Leonardo Di Caprio in de rol van Jay Gatsby. NRC redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en Gustaaf Peek discussieren met elkaar en met de lezers onder leiding van Pieter Steinz, chef Boeken van NRC Handelsblad. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2011

    NRC Leesclub Live

    Met: Elsbeth Etty, Frits Abrahams, Pieter Steinz, Sanneke van Hassel

    In deze zesde aflevering van de succesvolle serie NRC Leesclub Live discussiëren de columnisten en NRC redacteuren Elsbeth Etty, Frits Abrahams en schrijfster Sanneke van Hassel  met elkaar en met het publiek over Murakami's bundel korte verhalen Blinde wilg, slapende vrouw. Chef Boeken van NRC Handelsblad Pieter Steinz leidt het gesprek.

    De Japanse schrijver Haruki Murakami heeft een uitgesproken lezerspubliek. Zijn grote schare fans kan geen kritisch woord over hem velen. Zijn critici vinden hem zwaar overschat. Nu de vertaling van zijn trilogie 1q84 deel voor deel verschijnt, is die discussie weer opgelaaid. De persoonlijk getoonzette, maar erg kritische recensie van Pieter Steinz in NRC Handelsblad bijvoorbeeld riep erg teleurgestelde reacties op. Hoogste tijd om de vraag te stellen: is Murakami bij leven al een klassieker, of wordt het tijd dat de fans de schellen van de ogen genomen wordt? Nederlandstalig.

    Lees het boek en discussieer mee! Murakami's verhalenbundel is te bestellen via de webshop van NRC Handelsblad.

  • Winternachten 2010

    Leesclub Live: Kafka!

    Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Naema Tahir, Pieter Steinz

    Een man ontwaakt als een enorm insect, een circusartiest vast tot de dood erop volgt, een beul demonstreert zelf een nieuwe martelmachine, een zoon laat zich door zijn vader tot de verdrinkingsdood veroordelen.

    De verhalen van Franz Kafka (1883-1924) zijn vaak absurd, maar ze worden met de hoogste graad van realisme en in de simpelste stijl gebracht. Kafka's tragikomische hoofdpersonen, die gebukt gaan onder een op niets gebaseerd schuldgevoel, proberen het beste te maken van de nachtmerrie die het leven is. In de NRC Leesclub Live discussiëren de columnisten en NRC redacteuren Elsbeth Etty, Bas Heijne en de schrijfster en juriste Naema Tahir met elkaar en met het publiek over De gedaanteverwisseling en andere verhalen, de nieuwe Kafka-vertalingen van Willem van Toorn. Chef Boeken van NRC Handelsblad Pieter Steinz leidt het gesprek.

    Kafka's werk is in de loop der jaren onder meer gelezen als een zoektocht naar God, een satire op de Oost-Europese bureaucratie, een allegorie op het menselijk onvermogen en een symbolische autobiografie. Met Kafka kun je alle kanten op, en juist dat maakt hem zo'n geschikt onderwerp voor de vijfde aflevering van de succesrijke Leesclub Live op Winternachten.

  • Winternachten 2009

    NRC Leesclub Live

    Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz, Yasmine Allas

    Tijdens een speciale live-editie van de Leesclub van NRC Handelsblad werd de roman Kaarten van Nuruddin Farah besproken. De roman over geografische én mentale grenzen is onderdeel van de 'AfriCanon' van de krant.

    Farahs Afrika en het Afrika in de media: lijken ze op elkaar? Een discussie onder leiding van Pieter Steinz, met NRC redacteuren Bas Heijne en Elsbeth Etty en de in Somalië geboren schrijfster Yasmine Allas. Het publiek discussieerde mee.

  • Winternachten 2008

    NRC Leesclub Live

    Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Fouad Laroui, Pieter Steinz

    Een stad in de greep van de angst, en wat die angst met mensen doet: Albert Camus schreef er zijn fabuleuze roman 'De Pest' (1947) over. Zijn er parallellen met deze tijd te trekken?

    In de rubriek De Leesclub in NRC Handelsblad bespreekt de krant met zijn lezers maandelijks een boek dat door de redactie is geselecteerd. De live edities van de Leesclub tijdens Winternachten bewezen zeer succesvol te zijn, met trots presenteren we opnieuw Leesclub Live. Dit jaar gaan recensenten Bas Heijne, Elsbeth Etty en de uit Marokko afkomstige Nederlandse schrijver Fouad Laroui onder leiding van Pieter Steinz tijdens Winternachten in gesprek met het publiek over De Pest van Albert Camus. Neem pen, papier en het (gelezen) boek mee! Let ook op de lezersaanbieding in NRC Handelsblad. Nederlandstalig

  • Winternachten 2007

    Leesclub Live

    Met: Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz, Sjoerd de Jong

    De leesclub van NRC Handelsblad kwam live bij Winternachten. Bas Heijne, Elsbeth Etty en Sjoerd de Jong gingen onder leiding van Pieter Steinz in gesprek met het publiek over de roman Hart der duisternis van Joseph Conrad, in de vertaling van Bas Heijne.

    Vorig jaar beleefde Winternachten de succesvolle primeur van de Leesclub Live. Dit jaar stond de klassieker Hart der duisternis van Joseph Conrad centraal.

    Hart der duisternis, in 1902 in boekvorm verschenen, is het spookachtige verslag van een hellevaart over de Congo Rivier, verteld door Charley Marlow. Hij is op zoek naar de legendarische handelsagent meneer Kurtz, die diep in de rimboe een missie geopend heeft. Als Marlow zijn idool eindelijk vindt slaat de verbijstering toe. 'Mistah Kurtz' heerste in het hart der duisternis als een wrede god over de wilden. Als Kurtz, stervend, zijn oordeel velt over de avonturen van zijn ziel op aarde, zijn z'n laatste woorden: "The horror! The horror!" Het is een schreeuw die deze hele eeuw heeft nagegalmd.

  • Winternachten 2006

    Leesclub Live

    Met: Abdelkader Benali, Bas Heijne, Elsbeth Etty, Pieter Steinz

    De live aflevering van de Leesclub van NRC Handelsblad was een succes! Vier medewerkers en redacteuren van de krant, Abdelkader Benali, Elsbeth Etty, Bas Heijne en Pieter Steinz (gespreksleider) gingen in gesprek over Shalimar de clown van Salman Rushdie. Ze gaven elk een korte inleiding en lichtten bepaalde aspecten uit deze roman toe, waarna er alle ruimte was voor discussie met het publiek.

    Shalimar de clown
    vertelt een adembenemend verhaal dat reikt van Kasjmir tot Californië, en van de Tweede Wereldoorlog tot het ontstaan van hedendaags islamitisch terrorisme, het verhaal van een ambitieuze dorpsschone uit Kasjmir die haar jeugdliefde tot beroepsterrorist maakt. Zoals in al zijn grote werken verweeft Salman Rushdie de persoonlijke verhalen van zijn hoofdpersonen met de wereldgeschiedenis en verschaft daarmee zowel diep inzicht in de menselijke drijfveren als in de belangrijke vragen van onze tijd. Daarmee levert deze roman genoeg stof op voor boeiende discussies, zo bleek bij deze levendige live aflevering van de leesclub van NRC.

  • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 1

    De makeover van De hut van oom Tom

    "Aha, u bent de dame die de burgeroorlog is gestart en de slavernij heeft afgeschaft", zei president Lincoln indertijd tegen Harriet Beecher Stowe, schrijfster van De hut van oom Tom. Kan literatuur zo'n grote rol hebben? Als de geschiedenis de fictie heeft ingehaald, zoals bij deze roman, moet het boek dan aangepast worden om het weer relevant te maken? Schrijvers Frank Martinus Arion, Vamba Sherif en Christine Otten probeerden het uit. Ze herschreven delen uit De hut van oom Tom en lichtten toe waarom ze hun versie voor de lezer van nu beter vinden dan het origineel. Pieter Steinz leidde het gesprek. Nederlandstalig