Inschrijven op de nieuwsbrief

Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy
Piet Gerbrandy

(Den Haag, 1958) is dichter, vertaler, essayist, classicus en poëzierecensent. Op het festival krijgt hij de Jan-Campert-prijs 2014 voor het boek Vlinderslag, volgens de jury 'een grandioze synthese van alle experimenten uit de vroegere bundels van Gerbrandy.' De schrijver combineert hierin verschillende genres zoals lyrisch gedicht, prozagedicht en poëticaal opstel. De taal is gekunsteld, norsig, lidwoordarm, melancholisch maar ook humoristisch. Vlinderslag is een beurtzang waarin een bedachtzame verteller mijmert over wind, roest en een vrouw die de zee in loopt, een lyricus zingt over moerbei, koersval en slapeloosheid, en een nuchtere commentator maatschappelijke trends signaleert. Gerbrandy studeerde klassieke talen en vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap en doceert nu Latijn aan de UvA. Sinds 1993 schrijft hij essays voor De Groene Amsterdammer. Later werd hij poëzierecensent bij de Volkskrant. Hij promoveerde in 2009 op de poëzie van H.H. ter Balkt en Jacques Hamelink. Gerbrandy is de kleinzoon van de voormalige minister-president Pieter Sjoerds Gerbrandy.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Piet Gerbrandy

 • Winternachten 2015

  Het Schrijversfeest

  Met: Aad Meinderts, Bart Moeyaert, Bas Heijne, Calliope Tsoupaki, Cristina Branco, De Règâhs, Dimitri Verhulst, Francis Broekhuijsen, Ivo van Hove, Jan van Mersbergen, Joris Wijsmuller, Kees 't Hart, Luc Coorevits - Behoud de Begeerte, Lucky Fonz III, Maarten 't Hart, Maria Barnas, Mensje van Keulen, Piet Gerbrandy

  Francis Broekhuijsen presenteert de feestelijke afsluiting van het festival: het Schrijversfeest, een gevarieerd programma waarin de Nederlandse literatuur centraal staat.

  Dichteres Maria Barnas opent de middag met een ode aan de poëzie. Schrijver en recensent Kees 't Hart leidt het programma in met zijn visie op de Staat van de Nederlandse Letteren, een toespraak over de literaire hoogtepunten van 2014. Schrijver Bart Moeyaert, artistiek intendant van gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016, presenteert de plannen om onze literatuur verder op te stoten in de vaart der volkeren. Fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde liederen, gebaseerd op de poëzie van onder meer Remco Campert.

  Het hart van het programma vormt de uitreiking van de Jan Campert-prijzen, de prestigieuze literatuurprijzen van de Gemeente Den Haag, met geïnspireerde voordrachten door bewonderaars van de laureaten. Piet Gerbrandy ontvangt voor zijn dichtbundel Vlinderslag de Jan Campert-prijs en krijgt een laudatio van componiste Calliope Tsoupaki. Jan van Mersbergen, die voor zijn roman De laatste ontsnapping de F. Bordewijk-prijs ontvangt, wordt toegezongen door singer-songwriter Lucky Fonz. Bas Heijne ontvangt de J. Greshoff-prijs voor Angst en schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen. Hij wordt toegesproken door Ivo van Hove, regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam, dat in 2015 werk van Couperus op de planken brengt. Schrijver Dimitri Verhulst spreekt Luc Coorevits toe, de passionele bezieler van Het Vlaamse literair productiehuis Behoud de Begeerte, dat werd onderscheiden met de G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. Klap op de vuurpijl is de Constantijn Huygens-prijs voor een geheel oeuvre. Die wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar romans, verhalen en gedichten. Schrijver Maarten 't Hart zal haar lof toezwaaien en tot slot zingen De Règâhs haar toe.

  Programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en de Jan Campertstichting.