Inschrijven op de nieuwsbrief

Petra Stienen

Petra Stienen - foto Jeanette Schols
Petra Stienen - foto Jeanette Schols

(Roermond, 1965) studeerde Arabisch en Midden-Oostenstudies. In september 2012 kwam haar tweede boek uit: Het Andere Arabische geluid, over stemmen van menselijkheid en hoop in de hectische transitieperiode in het nieuwe Midden-Oosten. Over het leven en werken van een mensenrechten diplomaat in de Arabische wereld schreef ze haar eerste boek Dromen van een Arabische lente, dat in 2008 verscheen. In beide boeken zoekt zij naar de andere verhalen die weinig aandacht krijgen in de westerse media. Momenteel is Petra Stienen publiciste en zelfstandig adviseur. Ze schrijft onder andere voor NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft een column in Opzij en treedt regelmatig op als commentator in radio- en tv-programma's en debatten in binnen- en buitenland.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Petra Stienen

 • Kiezen is geloven - met Petra Stienen, Jaap Spijkers, Pieter Hilhorst, Frits Hendrikx

  Kiezen is geloven - met Petra Stienen, Jaap Spijkers, Pieter Hilhorst & Frits Hendrikx

  Met: Frits Hendrikx, Jaap Spijkers, Patrick van der Hijden, Petra Stienen, Pieter Hilhorst

  Een stoomcursus geloofwaardigheid voor kiezers (en politici) door B-Unlimited

  Verkiezingstijd! Tijd van gloedvolle verhalen, vurig debat en warme beloften. Maar hoe komt het überhaupt dat wij kiezers onze politici geloven? Maakt het voor dat geloof uit of je 'het eerlijke verhaal' vertelt, of je kiezer juist naar de mond praat? En hoeveel is geloofwaardigheid eigenlijk nog waard in deze tijd van bubbles, fake news en handige frames?

  Over deze vragen organiseerde B-Unlimited, het debatprogramma van Writers Unlimited en de Haagse Bibliotheek, op donderdag 15 februari Kiezen is geloven. Een stoomcursus geloofwaardigheid voor iedereen die wil gaan stemmen op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Met onder meer acteur en regisseur Jaap Spijkers, pr-consultant Paul Stamsnijder, programmamaker en oud-wethouder Pieter Hilhorst en schrijver en Eerste Kamerlid Petra Stienen. Onder leiding van Patrick van der Hijden

  Door technische problemen zijn er helaas geen opnames beschikbaar.

  Petra Stienen
  woont in Den Haag en is Eerste Kamerlid voor D66. Ze is arabist en werkte jarenlang als diplomaat. Ze is schrijver en journalist en ze coacht mannen en vrouwen in hoe ze krachtiger kunnen communiceren. In september 2012 kwam haar tweede boek uit: Het Andere Arabische geluid, over stemmen van menselijkheid en hoop in de hectische transitieperiode in het nieuwe Midden-Oosten. In 2016 kreeg ze de Aletta Jacobsprijs voor emancipatie. Momenteel werkt ze samen met Maximiliaan Winkelhuis aan een boek over charisma en communicatiekracht.

  Wat is geloofwaardigheid op het toneel en hoe lijkt dat op de geloofwaardigheid van de politicus? Over de innige relatie tussen theater en politiek weet Jaap Spijkers als geen ander te vertellen. Spijkers is acteur en toneelregisseur. Hij genoot zijn opleiding in Arnhem, speelde in vele films, werd onderscheiden met een Gouden Kalf en is vast verbonden aan het Nationale Theater in Den Haag. Hun recente productie De Revisor speelt zich af in de lokale politiek.

  Je zou Frits Hendrikx een spindokter kunnen noemen: Hendrikx is partner bij de Reputatiegroep. Daarvoor was hij managing partner van Het PR Bureau en eerder werkte hij onder meer ook bij Zwitserleven. Hij adviseert vooral klanten uit de financiële wereld en de overheid, over onder meer crisismanagement en reputatie. Hij studeerde politicologie in Leiden en journalistiek in Tilburg.

  Pieter Hilhorst is politicoloog, publicist en programmamaker voor onder meer De Volkskrant en de VARA. Hilhorst was van 2012 tot 2014 wethouder Onderwijs, Financiën en Jeugdzaken in Amsterdam. In 2014 was hij lijsttrekker voor de PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen, een turbulente periode waarin de PvdA fors verloor. Over zijn tijd als lokaal politicus schreef hij het boek De Belofte.

  Patrick van der Hijden leidt en programmeert begeester(en)de ontmoetingen voor o.a. B-Unlimited, de Nationale Opera en Ballet en het Nederlands Theaterfestival, maar ook voor overheden. Daarnaast begeleidt bij verander- en ontwikkelprocessen van teams en organisaties.

  Programma samengesteld door Patrick van der Hijden (Writers Unlimited).
  Boekverkoop in de zaal door Van Stockum Boekverkopers

  B-Unlimited: Kiezen is geloven

  Een stoomcursus geloofwaardigheid voor kiezers (en politici)
  donderdag 15 februari
  zaal open 20.00 uur
  aanvang: 20.30 uur
  Centrale Bibliotheek, Studio B
  Spui 68 Den Haag

 • Winternachten 2015

  Opening Night: Free the Word!

  Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis

  Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.

  Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.

 • Winternachten 2014

  Wim Brands Leesclub: De Ontheemden van Amin Maalouf

  Met: Fouad Laroui, Petra Stienen, Wim Brands

  Wim Brands, de samensteller en presentator van het VPRO-programma Brands met Boeken op radio en televisie, gaat met het publiek in gesprek over De ontheemden, de zojuist in het Nederlands vertaalde roman van eregast Amin Maalouf. Twee schrijvers, Arabiste Petra Stienen en Fouad Laroui, docent Arabische cultuur en Franse literatuur aan de Universiteit van Amsterdam, geven eerst elk hun mening over het boek. Deze prachtige roman ligt vanaf 16 december in de boekhandel. Lees mee en kom bij de leesclub!

  De hoofdfiguur in De ontheemden is Adam, een historicus. Hij woont als banneling in Parijs, ver weg van Libanon, het land dat hij vijfentwintig jaar eerder moest ontvluchten. Maar één telefoontje is voldoende om hem met spoed te doen terugkeren. Zijn jeugdvriend ligt op sterven en hij wil Adam nog eenmaal zien. In Libanon herontdekt Adam de mensen en plaatsen waarvan hij ooit zoveel hield. Zijn vrienden hebben allen andere keuzes gemaakt; bij sommigen kleeft er bloed aan de handen. Maar wie is Adam om hen te veroordelen? Was zijn ballingschap niet een luxe, die maakte dat hij zich kon distantiëren van de moeilijkheden waarmee zijn vrienden moesten kampen?

  Amin Maalouf geeft op uitmuntende wijze inzicht in de gedachten en gevoelens die kunnen leiden tot emigratie. […] Een grootse, indrukwekkende roman.' Le Monde des Livres

  'Maalouf schrijft boeiende romans van een uitzonderlijk hoog niveau.'
  NRC Handelsblad

  Op zondagmorgen 12 januari was de uitzending van Boeken op Nederland 1 gewijd aan Amin Maalouf. Kijk hier naar de uitzending.

 • Winternachten 2014

  Amin Maalouf meets Petra Stienen

  Met: Amin Maalouf, Petra Stienen

  Arabiste en publiciste Petra Stienen spreekt met de eregast van het festival, de grote Libanees/Franse auteur Amin Maalouf.

  Multiculturaliteit is in het Nederlandse debat bijna een vloek geworden, maar voor Amin Maalouf is het een mensenrecht: 'Wij leven nu in een wereld waarin we mensen dwingen te kiezen waartoe zij behoren. Wij hebben een nieuwe houding ten opzichte van identiteit nodig, het moet legitiem worden om meerdere identiteiten te hebben. '

  In zijn nieuwe roman De Ontheemden (Les Desorientés) beschrijft hij de gevoelens en gedachten die leiden tot migratie: 'Misschien stelt mijn leven, evenals dat van de mensen die ik heb gekend, niet veel voor vergeleken bij dat van een beroemde veroveraar. Maar het is mijn leven, en als ik vind dat het slechts vergetelheid verdient, dan heb ik niet verdiend te leven.'

  Engelstalig.

  Op zondagmorgen 12 januari was de uitzending van Boeken op Nederland 1 gewijd aan Amin Maalouf. Kijk hier naar de uitzending.

  Een half uur na afloop van dit programma, om 16.00 uur, kunt u deelnemen aan de Wim Brands Leesclub, waarin de roman De Ontheemden besproken wordt met het publiek, en met schrijver Fouad Laroui en Arabiste Petra Stienen. Dit programma is Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Farah Karimi, Frank Westerman, Ian Buruma, Laura McVeigh, Manon Uphoff, Marente de Moor, Marjolein de Jong, Oksana Chelysheva, Petra Stienen, Trio Mäshräp

  Op de openingsavond van het festival staan de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De openingstoespraak wordt gehouden door schrijver, sinoloog en japanoloog Ian Buruma. Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib/PEN Awards for Freedom of Expression eren PEN en Oxfam Novib internationale schrijvers, journalisten en filmmakers die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De drie winnaars worden in januari bekend gemaakt en een van hen zal uit handen van Oxfam Novib directeur Farah Karimi de prijs in ontvangst nemen.

  Op de uitreiking van de prijzen volgt een debat over sociale media in de strijd tegen repressie, met o.m. Marente de Moor en Frank Westerman. Sociale Media vormen een steeds invloedrijker podium voor het beoefenen van het vrije woord. Via eigen sites, facebookpagina's en blogs kunnen schrijvers, journalisten en andere burgers nu ook buiten de officiële kanalen om hun mening kenbaar maken, misstanden aan de kaak stellen en vormen van repressie en corruptie aanvechten. Hoe kunnen we als burgers van een groeiende 'Global Community' deze vrijheid van expressie blijven waarborgen? Hoe kunnen we voorkomen dat overheden die vrijheid beteugelen? Inmiddels worden immers op veel plekken in de wereld internetkranten gecontroleerd en bloggers vervolgd en vastgezet.

  Marjolein de Jong, wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal van Den Haag, heet het publiek welkom. Arabiste Petra Stienen presenteert de avond en leidt het gesprek. Met muziek van het Oeigoerse Trio Mäshräp.

  Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.

 • Winternachten 2014 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

  Let's talk about Sex

  Twee auteurs met uiteenlopende culturele achtergronden gaan in gesprek over de seks en geweld, zoals ze dat in hun literaire werk beschreven. Linda Christanty uit Indonesië belicht religieuze, politieke en genderthema's. Barker beschrijft in zijn romans liefde in tijden van oorlog en geweld in Midden-Amerika en in Congo. Hij noemt zichzelf een mannelijke feminist. Engelstalig.

  Gary Barker vervangt de Chinese Geling Yan, die wegens ziekte vandaag niet optreedt. Zaterdagavond is ze er wel.

 • Syrische dichter Adonis

  Syrische dichter Adonis in gesprek met Hassnae Bouazza en Petra Stienen

  Met: Adonis, Hassnae Bouazza, Petra Stienen

  Poetry International en Writers Unlimited presenteerden op zondag 16 juni in de Centrale Bibliotheek in Den Haag een avond met de befaamde Syrische dichter Adonis. Hij ging voor een uitverkochte zaal in gesprek met Petra Stienen en Hassnae Bouazza, in een Arabischtalig programma met Nederlandse vertaling. U kunt de videoregistratie hier bekijken.

  Adonis (1930) wordt beschouwd als de belangrijkste dichter uit het Arabische taalgebied. Hij wordt regelmatig genoemd als Nobelprijskandidaat en werd in 2011 in Duitsland bekroond met de prestigieuze Goethe-prijs. Adonis heeft een grote invloed uitgeoefend op de hedendaagse Arabische cultuur. Hij wordt bewonderd om zijn klassieke stijl, gebaseerd op de traditionele Arabische dichters, zijn moderne ideeën en zijn kritische geluid over de Arabische samenleving. Adonis werd geboren in het noorden van Syrië en ontvluchtte zijn vaderland in de jaren zestig. Sindsdien woont hij in Parijs, waar hij nog steeds in het Arabisch schrijft.

  Petra Stienen en Hassnae Bouazza, beiden Arabist en publicist, gingen met de dichter in gesprek over zijn werk en zijn visie op de situatie in Syrië. Het gesprek was in het Arabisch met Nederlandse vertaling. Adonis beantwoordde vragen van het publiek, en besloot de avond met voordracht van zijn poëzie.

 • Winternachten 2013

  Winternachtenlezing door Hanaan as-Sjaikh

  Met: Hanaan as-Sjaikh, Jet Bussemaker, Mohammed Hanif, Ngwatilo Mawiyoo, Peter Buwalda, Petra Stienen

  Schaamte in de Arabische wereld. Schaamte als onderdeel van de cultuur en de literatuur. Over dit onderwerp schreef de Libanese schrijfster Hanaan as-Sjaikh op uitnodiging van het festival de openingslezing. As-Sjaikh geldt als een van de belangrijkste Arabische schrijfsters. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Arabiste Petra Stienen, schrijver Peter Buwalda (Bonita Avenue) en de Pakistaanse auteur Mohamed Hanif. Maar eerst is er de officiële opening van het festival door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

  'Onze levens waren altijd doordrongen van schaamte, zonder dat daar over gesproken werd. Schaamte maakte deel van ons uit zoals de kleur van onze ogen of ons haar dat deed, of die schaamte nu voortkwam uit onze persoonlijke levens of uit het feit dat wij Arabieren zo'n diepe val hebben gemaakt van historische glorie naar een staat van onderwerping.'

  Hanaan as-Sjaikh schreef in Kamila, het verhaal van mijn moeder over de moed van haar moeder, die ondanks de druk van de religie, familie en traditie haar eigen keuzes maakte en man en kinderen verliet om met de liefde van haar leven te kunnen samenleven.

  Voorafgaand aan de lezing treedt de Keniase dichteres en zangeres Ngwatilo Mawiyoo op, begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig programma.

 • Winternachten 2013

  Oxfam Novib PEN Awards

  Met: Joris van Casteren, Manon Uphoff, Michel Maas, Petra Stienen, Remco Breuker, Samar Yazbek, Sheila Sitalsing

  Oxfam Novib en PEN Nederland eren met de PEN Awards schrijvers, journalisten en filmmakers die tegen de stroom in, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Vanmiddag reikt schrijfster en PEN-bestuurslid Manon Uphoff de Oxfam Novib/PEN Award uit aan de Syrische schrijfster Samar Yazbek. Ze was getuige van het brute geweld tegen demonstrerende burgers in haar land. Ze publiceerde hier over, werd ernstig bedreigd en moest daarop het land ontvluchten.

  De Awards zijn dit jaar tevens toegekend aan Enoh Meyomesse (Kameroen), Nargess Mohammadi (Iran), Déo Namujimbo (Congo) en Büþra Ersanlý (Turkije). Samar Yazbek is als enige bij de prijsuitreiking aanwezig.

  Aansluitend is er het dispuut van PEN Nederland over censuur, zelfcensuur en de ethiek van schrijvers, journalisten en bloggers, geleid door Volkskrant columniste Sheila Sitalsing. In het panel arabiste Petra Stienen, Remco Breuker (hoogleraar en Oost-Azië specialist), Michel Maas (correspondent Indonesië) en schrijver Joris van Casteren. Prijsuitreiking in het Engels, dispuut in het Nederlands.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Filmkeuze van Hassnae Bouazza: Arabieren kijken

  Schrijfster/journaliste Hassnae Bouazza houdt ervan om de knuppel in het hoenderhok te gooien. In haar opiniestukken krijgen zowel Nederlanders die moslims stigmatiseren ervan langs als moslims die niets ondernemen om hen van repliek te dienen. We kijken naar haar keuze van filmfragmenten naar aanleiding van haar nieuwe boek Arabieren kijken, de alledaagse revolutie. Arabiste Petra Stienen interviewt haar. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Arab Demons

  Petra Stienen in gesprek met Arabische schrijvers en bloggers. Januari 2011: een omslag in de Arabische wereld. De bevolking verheft haar stem en verjaagt dictators. Maar is de strijd daarmee gestreden? Hoe zit het met de mensen en hun innerlijke demonen? Engelstalig.

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  Wet Dreams on a Winter's Night

  Vier vrijgevochten schrijfsters over de geneugten van schaamteloosheid. Petra Stienen leidt het gesprek over schrijven over seks, de verkrampte reacties van (sommige) mannen en hun 'je m'en fou'-houding ten opzichte van conservatieve lezers. Een gesprek zonder gêne, zonder grenzen, zonder regels: vier vrouwen die praten over de geneugten van schaamteloosheid, gelardeerd met pikante anekdotes en fraaie fragmenten. Engelstalig.