Inschrijven op de nieuwsbrief

Petina Gappah

Petina Gappah - foto Patrick Bertschmann
Petina Gappah - foto Patrick Bertschmann

(Zimbabwe, 1971) debuteerde in 2009 succesvol met de verhalenbundel An Elegy for Easterly (De Danskampioen). Daarna volgden haar eerste roman The Book of Memory (2015) en een tweede verhalenbundel in 2016, Rotten Row. Out of Darkness, Shining Light, haar nieuwste boek (de Nederlandse vertaling Vanuit het duister stralend licht verschijnt januari 2020), verhaalt over de hachelijke, maandenlange tocht die 69 arbeiders in 1873 maakten om het lichaam van ontdekkingsreiziger David Livingstone van midden-Afrika naar de kust van Zanzibar te brengen, waar het uiteindelijk in Engeland wordt begraven. "Ik schrijf de geschiedenis van de zwarte mensen in Zimbabwe, zij waarover nooit wordt gepraat." Gappah studeerde rechten in Zimbabwe en Cambridge, werkte als advocaat en woont in Berlijn als artist in residence. Ze ontving vele internationale prijzen voor haar werk.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Petina Gappah

  • Winternachten 2020

    Opening Night

    Met: Adriaan van Dis, Angelina Enny, Antjie Krog, Cynthia Mc Leod, Ellen Deckwitz, Goenawan Mohamad, Hassnae Bouazza, Jolyn Phillips, Karin Amatmoekrim, Nelleke Noordervliet, Petina Gappah, Reggie Baay, Rosabelle Illes, Shailesh Bahoran, Sigrid Kaag, Simon(e) van Saarloos, Ton van de Langkruis, Vamba Sherif

    Een fantastische line-up van vijftien Nederlandse en internationale auteurs gaf een preview van het festival met voordracht van hun nieuwe poëzie en proza, afgewisseld met dans van Shailesh Bahoran. Een feestelijke avond om de 25e verjaardag van het Winternachten festival te vieren met de presentatie van de jubileumbundel De verovering van Jupiter (Over de dekolonisatie van de geest). Het festival werd geopend door Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

    Allen schreven op verzoek van Writers Unlimited, in reflectie op het festivalthema, een kort essay, verhaal of gedicht voor deze jubileumbundel. Een unieke bundel met 28 prachtige bijdragen, samengesteld door Toef Jaeger en uitgegeven door Jurgen Maas. De bundel is in de reguliere (online) boekhandels.

    Op de plek waar in 1995 de eerste Indische Winternacht plaatsvond, Theater aan het Spui, ontvingen we deze jubileumopeningsavond met trots (inter)nationale auteurs waarmee het festival en zijn bezoekers door de jaren heen een bijzondere band opbouwden zoals Goenawan Mohamad (Indonesië) en Nelleke Noordervliet - die ook die eerste Winternacht optraden -, Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Reggie Baay, Manon Uphoff, Vamba Sherif en Cynthia McLeod (Suriname). Tip: kijk beslist eens in ons online video- en geluidsarchief en zoek op de namen van deze schrijvers en dichters!

    Winternachten festival zal altijd speuren naar talent en heeft in 25 jaar vele, vele debuterende auteurs uit binnen- en buitenland het woord gegeven. Hoe heerlijk was het om daarom deze avond ook, opnieuw of voor het eerst, Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Karin Amatmoekrim, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz te verwelkomen. En ademloos te kijken en luisteren naar hun voordrachten.

    Theatermaker, choreograaf en veelzijdig hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran voerde delen uit van zijn danssolo Heritage, waarin hij zich heeft laten inspireren door zijn Hindostaanse achtergrond; een korte video van The Theatre of Wrong Decisions werd vertoond en het Hesce Mourits kwartet van het Koninklijk Conservatorium Den Haag trad ook op.

    De presentatie van de Opening Night was in handen van Hassnae Bouazza.

    Het eerder voor dit programma aangekondigde optreden van Manon Uphoff komt te vervallen in verband met ziekte.

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Free at Last: A Day of Decolonised Life

    Spannend! Zijn dit sprookjes of is dit eindelijk de gedekoloniseerde wereld? Winternachten festival heeft een zeer internationaal gezelschap van acht dichters en schrijvers gevraagd om een dag uit het kolonie-vrije bestaan te vatten in poëzie of proza. Acht dagen, op eigen wijze, eindelijk vrij.

    U ziet en hoort Akwasi, de Nederlandse rapper, acteur en schrijver van Ghanese afkomst; Barbaros Altuğ, de Turkse schrijver, journalist en literair agent; Asmaa Azaizeh, Palestijns dichter, journalist en cultureel curator geboren in Beneden-Galilea in het noorden van Israël; Petina Gappah, advocaat en schrijver uit Zimbabwe; Cağla Meknuze, journalist en dichter uit Turkije; Jolyn Phillips, schrijver, dichter en componist uit Zuid-Afrika; Simon(e) van Saarloos, Amerikaans-Nederlandse schrijver en filosoof; Vamba Sherif, Liberiaans-Nederlandse schrijver en journalist.

    De auteurs dragen voor in hun schrijf- of moedertaal; Nederlandse en Engelse vertalingen worden simultaan geprojecteerd.

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Fifty Ways to Free Your Language

    Hoe verhouden schrijvers zich momenteel tot de dekolonisatie van taal en literatuur - niet alleen in hun onderwerp maar ook in de vorm van hun poëzie en verhalen?

    Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

    Dit eerste programma wordt geopend met een speech door schrijver Mukoma Wa Ngugi (VS, en zoon van Ngugi wa Thiong'o); vervolgens gaat Simone Zeefuik over dit onderwerp in gesprek met hem en met dichter Simone Atangana Bekono (Nederland), dichter en schrijver Antjie Krog (Zuid-Afrika) en schrijver Petina Gappah (Zimbabwe).

    Tip: Petina Gappah neemt ook deel aan de Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; Antjie Krog treedt ook op tijdens Saturday Night Unlimited, 18 januari en tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater.

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Books Unlimited: Petina Gappah & Asmaa Azaizeh

    Maak kennis met internationale topschrijvers en hun recente boeken. Journalist en De Gids-redacteur Fiep van Bodegom spreekt met de Zimbabwaanse schrijver Petina Gappah over haar nieuwe roman Vanuit het duister stralend licht en met de Palestijnse schrijver en dichter Asmaa Azaizeh over haar jongste bundel Geloof me niet als ik over de oorlog vertel.

    "This is how we carried out of Africa the poor broken body of Bwana Daudi, the Doctor, David Livingstone, so that he could be borne across the sea and buried in his own land." Zo opent Petina Gappahs roman - het boeiende verhaal van de mannen en vrouwen die het lichaam, de papieren en kaarten van zendeling en onderzoeker David Livingstone 2400 kilometer dwars door negentiende-eeuws Afrika droegen. De verteller zijn Halima, de kok van Livingstone en de streng religieuze vrijgemaakte slaaf Jacob Wainwright. De roman verschijnt januari 2020 in Nederlandse vertaling onder de titel Vanuit het duister stralend licht (Atlas Contact).

    Asmaa Azaizeh is een Palestijnse dichter, journalist en cultureel curator die momenteel in Haifa woont en werkt. Sinds 2011 publiceerde ze twee dichtbundels en een poëziebloemlezing. In oktober 2019 verscheen haar eerste bundel in het Nederlands: Geloof me niet als ik over de oorlog vertel (Jurgen Maas; vertaling Nisrine Mbarki).

    Tip: Petina Gappah neemt ook deel aan de Opening Night - A Free Mind, woensdag 15 januari in Theater aan het Spui; Azmaa Azaizeh treedt ook op tijdens de Free the Word - Oxfam Novib PEN Award Night, donderdag 16 januari in Theater aan het Spui, en tijdens het Winternachten Nieuwjaarsconcert, zondagmiddag 19 januari in het Zuiderstrandtheater.

  • Winternachten 2016

    World Storytelling in het Institute of Social Studies

    Met: Kees Biekart, Petina Gappah

    Verhalen van ver en dichtbij rond het thema 'With the Best Intentions': van de Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische studenten, en festivalgaste Petina Gappah. Wilt u ook een verhaal vertellen? Kom naar het ISS en meld u aan. Het programma is Engelstalig.

  • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

    Where Can You Hide?

    Vier onschuldige jonge vrouwen op zoek naar een schuilplaats. In Vergeten vertelt José Eduardo Agualusa over Ludo die zich aan de vooravond van de onafhankelijkheid van Angola opsluit in haar huis. Dertig jaar blijft ze binnen, terwijl buiten oorlogen woeden. Petina Gappah laat in Het boek van Memory het albinomeisje Memory aan het woord, dat wordt misbruikt door haar blanke adoptievader. Zij vertelt haar schokkende verhaal vanuit de cel. Alicja in de roman Dark, almost night van Joanna Bator zoekt naar het geheim van haar overleden zus in het verlaten huis op de grens van Polen en Duitsland waar ze eens met haar familie woonde. En György Dragomán beschrijft in zijn nieuwe roman Vuurstapel het meisje Emma, dat temidden van de revolutie in Roemenië door haar grootmoeder wordt opgehaald uit het kindertehuis.

  • Winternachten 2016 – Saturday Night Unlimited

    Seven Deadly Sins

    Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid: de zeven hoofdzonden zijn niet weg te denken uit literatuur, film en beeldende kunst. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Vanavond hoort u zondige verhalen uit binnen- en buitenland en Dick van der Harst componeerde er muziek bij. Een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

  • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

    The Text of My Life: Petina Gappah

    In Filmhuis Studio A dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters. Engelstalig

    Petina Gappah vervangt hier de eerder aangekondigde Alaa al Aswani.

  • Antillen 2012

    Krusa Laman - Villa Maria Curaçao

    Met: Cathleen Giterson, David Van Reybrouck, Favell Maduro, Frank Martinus Arion, Grupo Serenada, Guineta de Palm, Helon Habila, Lucille Berry-Haseth, Merietza Haakmat, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi

    Een avond vol verhalen, gedichten en muziek op een prachtige lokatie in de openlucht. Merietza Haakmat & Favell Maduro presenteren de Belgische schrijver David van Reybrouck, de Curaçaose dichteres Lucille Berry-Haseth, schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe, de liederen van Serenada, verhalen van Guineta de Palm, schrijver Helon Habila uit Nigeria, de Curaçaose auteur  Cathleen Giterson en dichter Rodaan Al Galidi uit Nederland. Alle auteurs dragen voor in de eigen taal. De vertaling naar Papiamentu en Engels wordt simultaan geprojecteerd. 

  • Antillen 2012

    Literair debat in Teatro Luna Blou - Curaçao

    Met: David Van Reybrouck, Helon Habila, Mario Kleinmoedig, Miriam Sluis, Petina Gappah, Rhazul and his Group, Richenel Ansano, Rodaan Al Galidi, Sheila Payne

    Een avond met storytelling, schrijversgesprekken en voordrachten. De avond opent met storyteller Sheila Payne. Vervolgens leidt Mario Kleinmoedig twee schrijversgesprekken rond het onderwerp  'The Power of Memory'. Helon Habila (Nigeria/V.S.) en David van Reybrouck (Belgie), de auteur van 'Congo, een geschiedenis', gaan in gesprek met Miriam Sluis, die veel geschreven heeft over de geschiedenis van de Antillen. Het tweede deel  brengt de Curaçaose dichter Richenel (Muz) Ansano samen met de Nederlands/Iraakse dichter Rodaan Al Galidi en de schrijfster Petina Gappah uit Zimbabwe. Er is muziek van Rhazul and his Group. De gesprekken zijn Engelstalig.

  • Antillen 2012

    Crusa Lama - Aruba

    Met: Caresse Isings, David Van Reybrouck, Dora Lauffer-Mathilda, Elisabeth Pope, Helon Habila, Jacques Thönissen, Jossy Tromp, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Ryan Maduro, Sharon Rose, Victor Mathilda

    Een avond met Arubaanse schrijvers, dichters en musici, met de vier buitenlandse gasten van Writers Unlimited. Voordracht van proza en poëzie, verhalen en muziek wisselen elkaar af in een prachtige lokatie, de tuin van het bibliotheekgebouw.

  • Antillen 2012

    Crossing the Seas - Sint Maarten

    Met: David Van Reybrouck, Gino Olivacce, Helon Habila, Marianne Tefft, Petina Gappah, Rodaan Al Galidi, Stephen Rodney

    De vier schrijvers die namens Writers Unlimited het eiland Sint Maarten bezoeken, zullen deze zondagmiddag samen optreden met lokale auteurs en musici: Marianne Tefft, Giovanni Olivacce en Stephen "Stretch" Rodney.  De volgende ochtend zullen de schrijvers optredens verzorgen in middelbare scholen op het eiland.

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    De beslissende regels

    Of literatuur nou troost of verwart, of het de weg wijst of ontregelt, zeker is dat iedere schrijver ergens op zijn of haar levenspad zodanig getroffen is door een passage, een regel, een beeld of een gedicht dat het richting heeft gegeven aan zijn of haar leven. Was het een jongensboek? Een tegeltje? Een column? Of toch die hooggewaardeerde, veel geciteerde passage uit de wereldliteratuur? Jonathan Safran Foer, Tash Aw, Ramsey Nasr, Joke van Leeuwen en Petina Gappah lezen dié passages voor die ooit voorgoed hun leven hebben bepaald, en onthullen wat er met ze gebeurde toen ze de regels voor het eerst lazen. Het programma begint met een optreden van de Iraanse auteur Shahriar Mandanipour met een voordracht uit eigen werk.
    ENG

  • Winternachten 2010 – Winternachten 2

    De noodzaak van chaos

    Petina Gappah (Zimbabwe/Zwitserland) en Vamba Sherif (Nederland/Liberia) leven beiden in een zeer gereguleerde samenleving, maar schrijven over een samenleving die chaotisch en ongeregeld is. Joris Luyendijk gaat met hen in gesprek over de vraag of chaos en ontregeling een voorwaarde is zonder welke geen literatuur tot stand komt – denk aan Nederlandse schrijvers die naar de Balkan of Afghanistan afreizen om inspiratie op te doen. Moeten Nederlandse schrijvers de chaos opzoeken om literatuur te schrijven die er echt toe doet? Of moet je als schrijver terugschrikken voor de chaos en zelfs in de meest extreme omstandigheden op zoek gaan naar wat blijvend is? Je kunt je afvragen of Gappah en Sherif ook schrijver waren geworden wanneer ze in de rustige omgeving van de Alpen of het vlakke polderlandschap van Nederland zouden zijn geboren. ENG