Peter Buwalda
(Brussel, 1971) debuteerde in 2010 met Bonita Avenue, dat een bestseller werd. Buwalda vertelt over de ondergang van een familie tegen de achtergrond van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Het werd bekroond met vijf prijzen en verscheen in achttien talen. Sindsdien werkt Buwalda aan zijn tweede roman, die in het najaar van 2018 zal verschijnen; daarnaast schrijft hij columns voor de Volkskrant, waarvan onlangs een vierde bundeling verscheen: De kleine voeten van Lowell George (2017).
(WU 2013 GR)Archief beschikbaar voor: Peter Buwalda
-
Nederland op de sofa: Peter Buwalda
Komt een land bij de dokter! Nederland voelt zich fantastisch. Het staat in 2017 op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Niet gek als je bijvoorbeeld kijkt naar de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs. Of naar de vrijheden die zijn inwoners genieten. Op individueel niveau is de toekomst op zijn minst rooskleurig.
Tegelijkertijd weet Nederland het allemaal even niet meer. De verwachting van de samenleving als geheel blijkt een stuk somberder. Er is een groeiende onrust over het 'wij'. Nederland is bang voor een teloorgang van zijn normen en waarden.
Wat is er aan de hand? Schrijver en columnist Peter Buwalda vertolkte, in de rol van Nederland, deze paradoxale gevoelens op de sofa bij psychiater Damiaan Denys.
N.B. Oorspronkelijk zou Adriaan van Dis aan dit programma deelnemen. Hij is helaas verhinderd. -
Winternachtenlezing door Hanaan as-Sjaikh
Met: Hanaan as-Sjaikh, Jet Bussemaker, Mohammed Hanif, Ngwatilo Mawiyoo, Peter Buwalda, Petra Stienen
Schaamte in de Arabische wereld. Schaamte als onderdeel van de cultuur en de literatuur. Over dit onderwerp schreef de Libanese schrijfster Hanaan as-Sjaikh op uitnodiging van het festival de openingslezing. As-Sjaikh geldt als een van de belangrijkste Arabische schrijfsters. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Arabiste Petra Stienen, schrijver Peter Buwalda (Bonita Avenue) en de Pakistaanse auteur Mohamed Hanif. Maar eerst is er de officiële opening van het festival door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.
'Onze levens waren altijd doordrongen van schaamte, zonder dat daar over gesproken werd. Schaamte maakte deel van ons uit zoals de kleur van onze ogen of ons haar dat deed, of die schaamte nu voortkwam uit onze persoonlijke levens of uit het feit dat wij Arabieren zo'n diepe val hebben gemaakt van historische glorie naar een staat van onderwerping.'
Hanaan as-Sjaikh schreef in Kamila, het verhaal van mijn moeder over de moed van haar moeder, die ondanks de druk van de religie, familie en traditie haar eigen keuzes maakte en man en kinderen verliet om met de liefde van haar leven te kunnen samenleven.
Voorafgaand aan de lezing treedt de Keniase dichteres en zangeres Ngwatilo Mawiyoo op, begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig programma.