Inschrijven op de nieuwsbrief

Peter Abspoel

Peter Abspoel, auteursfoto voor Winternachten 2017 - foto Anne Laiser Lum
Peter Abspoel, auteursfoto voor Winternachten 2017 - foto Anne Laiser Lum

(Haarlem,1962) is antropoloog en filosoof. In 2016 verscheen zijn boek Zingeving in het Westen: Traditie, strijdersethos en christendom, een bewerking van het proefschrift dat hij een jaar eerder schreef. Hierin breekt hij - zelf belijdend katholiek - een lans voor tradities omdat deze in zijn ogen een wezenlijk onderdeel zijn van ons menszijn. Dertig jaar geleden, toen Abspoel onderzoek deed naar de muziek van de Dogon in Mali, vroeg hij zich al af waar de enorme kloof tussen die traditionele samenleving en onze westerse levenshouding vandaan kwam. Een groot deel van zijn boek wijdt Abspoel aan de geschiedenis van het westerse wantrouwen jegens traditie dat volgens hem is terug te voeren tot de Germaanse krijgers, die uitsluitend leefden om te vechten. Ook nu zou dat Germaanse strijdersethos nog leidend zijn. Het christendom, dat nederigheid predikte, paste perfect in het straatje van de strijders. De combinatie van beide werkte kolonialisme en ander westers machtsvertoon in de hand.

(WU 2017)

Archief beschikbaar voor: Peter Abspoel

 • Winternachten 2017

  Opening Night: Free the Word!

  Met: Anass Habib, Celal Altuntas, Farah Karimi, Ian Buruma, Jennifer Clement, Kamal Hors, Lex Bohlmeijer, Malini Subramaniam, Michaïl Sjisjkin, Peter Abspoel, Sjoerd de Jong, Ton van de Langkruis, Vonne van der Meer

  De Opening Night van het Winternachten Festival 2017 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting. De avond startte met de Free the Word!-speech door schrijver Michaïl Sjisjkin, een van de prominentste namen in de hedendaagse Russische literatuur. Vervolgens werden de Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt. Tot slot debatteren auteurs Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit'.

  De Opening Night is een Engelstalig programma tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

  Free the Word!-speech door Michaïl Sjisjkin
  Sjisjkin schreef vier veelgeprezen romans: Onvoltooide Liefdesbrieven (Pismovnik, 2010), Venushaar (Maidenhair, 2005), Taking of Izmail (2000) en Larionov's Memoirs (1994). Michaïl Sjisjkin wordt bewonderd als een verfijnd stilist. In zijn fictie verwerkt hij Russische en Europese literaire tradities, en creëert hij een visie op de toekomst van de literatuur. Hij werkte als docent en journalist. Voor zijn romans kreeg hij de drie belangrijkste Russische literatuurprijzen: de Russian Booker Prize in 2000, de Nationale Bestseller prijs in 2005 en de Bolshaya Kniga Prijs (Grote Boekenprijs) in 2006 en 2011. Zijn werk is vertaald in dertig talen.

  Oxfam Novib PEN Awards
  Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. De prijswinnaars werden bekendgemaakt: de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh, die gevangen zit in Saoedi Arabië, en de Indiase journalist Malini Subramaniam. Zij kon wel naar Den Haag komen en kreeg de prijs uitgereikt uit handen van Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib.

  Debat met Ian Buruma, Celal Altuntas en Peter Abspoel
  Daarna volgde een debat over 'Schrijven in tijden van superdiversiteit' met schrijver/journalist Ian Buruma (New York Times, Guardian, NRC), schrijver Celal Altuntas (o.a. Het dorp van zeven broers) en antropoloog/schrijver Peter Abspoel (o.a. Zingeving in het Westen) onder leiding van Sjoerd de Jong, journalist en ombudsman van NRC Handelsblad.

  Presentatie en muziek
  Het programma werd gepresenteerd door Lex Bohlmeijer, met muzikale bijdragen van Kamal Hors (ud, zang) en Anass Habib (deff, zang).