Inschrijven op de nieuwsbrief

Pauline Melville

Pauline Melville - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg
Pauline Melville - Winternachten 2002 - foto Serge Ligtenberg

(Guyana 1959) heeft een vader uit Guyana en een Engelse moeder. Ze leefde en werkte enige tijd in Jamaica en Frans Guyana. Momenteel is zij woonachtig in Londen. In 1997 won zij met The Ventriloquist's (Savanne-sagen) de prestigieuze Whitbread First Novel Award. Een jaar later werd zij genomineerd voor de Orange Prize, de literaire prijs voor het beste literaire vrouwenboek. Behalve deze alom gerespecteerde roman publiceerde zij twee verhalenbundels: Shape-Shifter (1991) en Migration of Ghosts (1998).
WN 2001

Archief beschikbaar voor: Pauline Melville

 • Winternachten 2002

  Live bloemlezing: taboes van liefde en literatuur

  Met: Antjie Krog, Ayu Utami, Basil Appollis, Ernest Pépin, Fouad Laroui, Frank Martinus Arion, Gerrit Komrij, Manon Uphoff, Michaël Zeeman, Pauline Melville

  Het zijn dezelfde mensen die indertijd vonden dat alles moest kunnen en alles moest mogen, die nu met verbeten ernst alles waarvan ze maar het vermoeden hebben dat de ander het prettig zou kunnen vinden willen verbieden.
  Dat schreef Gerrit Komrij. Misschien is er geen begrip zo cultuurbepaald als taboe. In Nederland lijken er sinds de jaren zestig nauwelijks nog taboes te bestaan op het gebied van liefde en literatuur. Maar dan verschijnt er opeens een schokkende Afrikaanse roman over homoseksualiteit, en maakt een Zuid-Afrikaan controversiële films over macht, liefde, en geweld. Als culturen botsen op het terrein van het taboe, is er misschien geen begrip zo geschikt om met een internationaal gezelschap auteurs over te discussiëren. Op deze middag lazen acht auteurs hun favoriete fragment uit de wereldliteratuur voor rondom het thema taboes. Uit het daarop volgende gesprek werd duidelijk waar in elke cultuur of godsdienst de grens wordt getrokken. Voertaal: Nederlands/Engels.

 • Winternachten 2002 – Winternacht 2

  Verborgen Vijandschap

  Geen cultureel diverser gebied ter wereld dan de Caraïben. Frank Martinus Arion (Curaçao) sprak met Pauline Melville (geboren in toenmalig Brits-Guyana, schrijfster van Savanne Sagen), en schrijver Ernest Pépin uit Guadeloupe. Over wat er gemeenschappelijk is in de Caraïben, over de invloed van de verschillende koloniale machten, en wat er over is van de oorspronkelijke inheemse culturen. 'Ze gaan ten onder, ze zijn te kwetsbaar om te concurreren met de anderen.', aldus Pauline Melville, die de Indiaanse bevolking van Guyana beschrijft. 'Wat zij schrijft is weer nieuw voor mij, ik was het vergeten.", zei Arion over haar werk, waarin hij gedragingen van zijn grootvader herkende. 'Wij zijn een schepping van de kolonisatie. Anders dan ex-kolonieën als Marokko, die al als eenheid bestonden voor de komst van de kolonisator. Wij moeten creoliseren, onze eigen cultuur, religie en geschiedenis creëren', aldus Ernest Pépin. Een gesprek in het Engels.