Ga naar de inhoud
NL EN menu

Pankaj Mishra

Pankaj Mishra - foto Picador
Pankaj Mishra - foto Picador

(Jhansi, India, 1968) maakte zijn internationale doorbraak met zijn roman The Romantics, over een Indiase student die in de heilige stad Benares geconfronteerd wordt met Westerse gewoonten en denkwijzen. In 2004 verscheen het essayistische reisboek De Boeddha in de wereld, een zoektocht naar de betekenis van de Boeddha. In Temptations of the West: How to be Modern in India, Pakistan, Tibet and Beyond schrijft hij over de veranderingen onder druk van de Westerse moderniteit, en over de paradoxen van globalisering. Januari 2017 verscheen Age of Anger: A History of the Present.
Mishra studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit van Allahabad en Engelse Letterkunde aan de Nehru Universiteit in New Delhi. Sinds hij een artikel publiceerde in The New York Review of Books is hij een veelgevraagd auteur van essayistische boekbesprekingen en politieke beschouwingen. Pankaj Mishra verdeelt zijn tijd tussen Londen, New Delhi, een dorpje in de Himalaya en het Wellesley College in Amerika, waar hij elk jaar een aantal weken lesgeeft.

Archief beschikbaar voor: Pankaj Mishra

 • Winternachten 2007

  Living Apart Together

  Met: Adriaan van Dis, Fouad Laroui, Gerrie ter Haar, Ian Buruma, Pankaj Mishra

  Living Apart Together - religion and multiculturalism in The Netherlands. Een paneldiscussie over multicultureel Nederland. Hoe leven ongelovigen en gelovigen met verschillende religies in ons land samen? Welke ruimte geven Nederlanders elkaar in de beleving van het geloof? Zijn we te tolerant, of niet tolerant genoeg?

  Nederland kende in de verzuilde samenleving een reeks ongeschreven en geschreven regels om samenleven in harmonie mogelijk te maken. De zuilen zijn zo goed als verdwenen en de traditionele verdeling van Nederland langs lijnen van religie en ideologie geldt niet meer. Intussen zorgt de immigratie voor nieuwe scheidslijnen: tussen islamitische en christelijke traditie, tussen allochtoon en autochtoon, tussen Nederlandstalig en niet-Nederlandstalig. Welke regels heeft het multiculturele Nederland nodig voor de omgang met religie? De Indiase schrijver Pankaj Mishra, schrijver Adriaan van Dis, schrijver/essayist Ian Buruma en professor religie en mensenrechten Gerrie ter Haar stelden samen vier 'geboden' op. De Nederlands/Marokkaanse schrijver Fouad Laroui leidde het gesprek. Studenten van het Institute of Social Studies reageerden op het panel. Deze paneldiscussie was de laatste in een drieluik dat in het afgelopen jaar werd georganiseerd door Winternachten en het Institute of Social Studies. Als afsluiting presenteerde Fouad Laroui de tien geboden voor de omgang met taal, onderwijs en religie, zoals die in het drieluik zijn geformuleerd. Engelstalig.

  Dit debat werd mogelijk gemaakt door het Hivos NCDO Cultuurfonds.

 • Winternachten 2007

  Winternachtenlezing

  Met: Michaël Zeeman, Pankaj Mishra

  De Indiase schrijver Pankaj Mishra opende het festival in de Nieuwe Kerk met de eerste Winternachtenlezing. Hij sprak over de invloed van globalisering op literatuur. De lezing is hier als PDF (Adobe Acrobat Reader) in het Engels en Nederlands te downloaden.

  De groeiende aanwezigheid van schrijvers van niet-Westerse afkomst in Europa en Amerika en het snelle proces van economische globalisering hebben de illusie gevoed dat samenlevingen die ooit volledig van elkaar waren afgesloten, nu deelnemen aan een intensieve culturele uitwisseling. Pankaj Mishra belicht het vreemde lot van het literair globalisme, dat steeds machtelozer staat tegenover het culturele en politieke chauvinisme in Europa en Amerika.

  Met Pankaj Mishra hebben we een zeer talentvolle schrijver voor het voetlicht gebracht. Hij maakte zijn internationale doorbraak met The Romantics, over een Indiase student die in de heilige stad Benares geconfronteerd wordt met Westerse gewoonten en denkwijzen. In 2004 verscheen het essayistische reisboek De Boeddha in de wereld, een zoektocht naar de betekenis van de Boeddha. Onlangs verscheen Temptations of the West: How to be Modern in India, Pakistan, Tibet and Beyond.Daarin schrijft hij over de veranderingen onder druk van de Westerse moderniteit, en over de paradoxen van globalisering. Mishra studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit van Allahabad en Engelse Letterkunde aan de Nehru Universiteit in New Delhi. Sinds hij een artikel publiceerde in The New York Review of Books is hij een veelgevraagd auteur van essayistische boekbesprekingen en politieke beschouwingen. Pankaj Mishra verdeelt zijn tijd tussen Londen, New Delhi, een dorpje in de Himalaya en het Wellesley College in Amerika, waar hij elk jaar een aantal weken lesgeeft.

  Bas Heijne in NRC Handelsblad over Pankaj Mishra's Temptations of the West: "Mishra neemt het eigenaardige en onverkwikkelijke fenomeen van fundamentalisme onder de loep met een kritische blik zijn leermeester Naipaul waardig. […] Hij laat zien dat het genoeglijk gebabbel in het westen over de gewelddadige aard van verschillende godsdiensten, in de eerste plaats natuurlijk de islam, de ware oorzaken van dat geweld verhult: religieus extremisme is uiteindelijk altijd politiek."

  Na de lezing werd Pankaj Mishra geïnterviewd door literair criticus Michaël Zeeman. Bij binnenkomst ontving het publiek de Engels/Nederlandse uitgave van de lezing.

  Stichting DOEN ondersteunt de Winternachtenlezing 2007, omdat schrijvers uit 'het Zuiden' hier de mogelijkheid krijgen hun denkbeelden te delen. Met hun vakgenoten op het festival, maar ook met een breder publiek. Zo ontstaan nieuwe inzichten en daarmee leveren zij een bijdrage aan het maatschappelijke debat in Nederland.

 • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 2

  Op zoek naar de ziel. Deel 2: De Religie

  Is de ziel puur religieus? Het antwoord op die vraag en op de vermeende goddelijke kanten van de ziel gaven de Indiase schrijver Pankaj Mishra ende Britse schrijfster Karen Armstrong. Pankaj Mishra schreef de essayistische reisroman De Boeddha in de wereld, over zijn speurtocht naar Boeddha en de betekenis van het boeddhisme. Karen Armstrong is een van de grootste auteurs over religie. In de jaren zestig bracht ze zeven jaar door als non in een klooster van een katholieke onderwijscongregatie. Haar persoonlijke herinneringen en beschouwingen over het falen van de kerk, het wezen van het geloof, de eenzaamheid en de spirituele ervaringen beschreef ze in haar boek Door de nauwe poort. Haar boek Een geschiedenis van God, een cultuurgeschiedenis van duizend jaar christendom, jodendom en islam werd een wereldwijde bestseller. Daarin schreef ze: "De secularisatie die we momenteel meemaken is een volstrekt nieuw probeersel en nooit eerder in de geschiedenis van de mens voorgekomen." Engelstalig.