Inschrijven op de nieuwsbrief

P.F. Thomése

P.F. Thomése - foto Tessa Posthuma de Boer
P.F. Thomése - foto Tessa Posthuma de Boer

(Doetinchem, 1958 ) is een zeer veelzijdig schrijver die steeds weer andere registers opentrekt. Soms is zijn toon serieus, zoals in Schaduwkind (2003) - over de dood van zijn dochtertje. Het werd een bestseller en vertaald in meer dan 15 talen. In J. Kessels, The Novel uit 2009 tapt hij uit een heel ander vaatje. Dat is een soort persiflage op de harde misdaadroman, waarin een van de favoriete bijfiguren in Thoméses werk, J. Kessels, er sigaretten rokend en frikadellen verslindend op los leeft. Het boek werd in 2015 verfilmd met Frank Lammers en Fedja van Huêt in de hoofdrollen. In De onderwaterzwemmer (2015), over het leven van Tin die als kind zijn vader kwijtraakte in een donkere oorlogsnacht, laat hij zien dat alleen de mens zelf het noodlot kan keren. Thomése ontving in 1991 de AKO-Literatuurprijs voor Zuidland en in 2012 de Bob den Uyl Prijs voor Grillroom Jeruzalem.

(2015)

Archief beschikbaar voor: P.F. Thomése

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  De filmkeuze van P.F. Thomése

  P.F. Thomése is een veelzijdig schrijver die steeds weer andere registers opentrekt: van Schaduwkind (2003) tot De Onderwaterzwemmer (2015). Op het Nederlands Film Festival ging J. Kessels, The Novel in première, een film van Erik de Bruyn, naar het boek waarin zijn favoriete bijfiguur J. Kessels rokend en vretend door het leven gaat. Vanavond licht Thomése zijn filmkeuze toe in een gesprek met filmkenner Gerlinda Heywegen. En natuurlijk zien we de fragmenten die hij uitkoos, onder andere uit De Grote Stilte (Bergman), Otto e Mezzo (Fellini), Goodfellas (Scorsese) en The Big Lebowski (gebroeders Coen).

 • Winternachten 2016 – Friday Night Unlimited

  Pas op met dit boek

  Schrijvers Herman Koch en P.F. Thomése gaan met elkaar in gesprek over wat de gevaarlijkste romans of gedichten zijn uit de wereldliteratuur. Welke gedichten kunt u maar beter niet lezen, welke boeken zijn niet goed voor uw geestelijke gezondheid? Koch en Thomése komen elk met een stapel boeken, en troeven elkaar af met de meest afschrikwekkende voorbeelden.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Met de schrijver aan tafel: Anne Provoost en P.F. Thomése

  Schuif aan bij de tafel van gastheer Francis Broekhuijsen. Hij ontvangt hier de schrijvers Anne Provoost en P.F. Thomése. We luisteren naar hun favoriete muziek, en gaan met hen in gesprek. Vergeet niet uw boeken te laten signeren! Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  De tekst van mijn leven: P.F. Thomése

  Welke tekst uit de wereldliteratuur koestert de schrijver P.F. Thomése zijn leven lang al? Deze mooiste of meest inspirerende tekst kan een gedicht zijn, of een fragment uit een roman – maar ook een songtekst. Het publiek leest mee en gaat in kleine kring met hem in gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

  Koop mij!

  De schrijver wordt meer en meer een merk met een almaar groter wordend mediacircus rond boekpresentaties. De anonieme auteur verkoopt niet meer. 'Koop mij!' schreeuwen de ogen van auteurs aan menig talkshowtafel. De show is belangrijker geworden dan de inhoud. Hoe krijg je voet aan de grond in letterenland? Hoe fnuikend is de commercialisering voor de literatuur? Hoog tijd voor de ontrafeling van de nieuwe literatuurbeleving met Anne Provoost en P. F. Thomése. Nadia Bouras leidt. Herman Koch opent met een column. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 1

  De verbeelding, ons brein en het verhaal van ons leven

  Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys bekijkt zijn vak met een filosofische blik. Hij is gefascineerd door wat de mens niet is, door het menselijk tekort. Dit tekort is, volgens hem, de bron van alle verbeelding. Schrijver P. F. Thomese schreef een roman over een man met het romantische idee van de kunstenaar die het niets omarmt en vandaar tot grote hoogte stijgt, maar de werkelijkheid volledig uit het oog verliest. Na een korte voordracht van Denys over verbeelding en het brein zal Tessel Blok hen interviewen over verbeelding en leegte, in de werkelijkheid en in de literatuur. Een programma over de grens tussen pathologie en kunst. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

  Waar gebeurd

  Hedendaagse lezers hunkeren naar waar gebeurde verhalen. In de boekhandels stapelen de boeken met literaire non-fictie zich op en de jury van de AKO-literatuurprijs zette nooit eerder zoveel nonfictie op de nominatielijst. Wat is de aantrekkingskracht van dit genre voor de lezer én de schrijver? En: hoe waar is non-fictie eigenlijk? Hoe bewaakt de schrijver de grens naar het pure verzinsel? Hierover debatteerden Gerrit Komrij, Kristien Hemmerechts, Naima el Bezaz en P.F. Thomése, met praktijkvoorbeelden uit eigen non-fictie. Komrij opende met het schotschrift Onechte Billen. Het schotschrift werd in de week na Winternachten gepubliceerd in de Groene Amsterdammer. Koen Kleijn trad op als gespreksleider.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  De wereld, de schrijver en de filosoof

  Maakt het iets uit voor de wereld, wat een schrijver doet? Kan hij autonoom schrijven en zich onttrekken aan de verwachtingen van de buitenwereld, of moet hij stelling nemen ten opzichte van de maatschappelijke werkelijkheid? P.F. Thomese opende het gesprek met een pleidooi voor de onafhankelijke geest, voor de autonome, naar binnen gekeerde schrijver. Tegenover hem zat de jonge filosoof Bas Haring die juist naar buiten treedt en probeert de filosofie onderdeel te maken van het dagelijks leven. Nederlandstalig.