Osama Abdulrasol
(1968, Irak) studeerde zowel westerse muziek (klassieke gitaar) in Engeland als oosterse muziek (ud en qanun) in Irak. Naast gitarist, ud- en qanun-speler is hij ook componist. Momenteel werkt hij vooral met de groep Melike, waarvan ook bassist Henk de Laat deel uitmaakt.
Archief beschikbaar voor: Osama Abdulrasol
-
Winternachtenlezing 2008: Elif Shafak
Met: Bas Heijne, Elif Shafak, Osama Abdulrasol
De schrijver als pendelaar
De romans van Elif Shafak zijn in de Nederlandse pers geprezen als "kosmopolitisch, met een universeel menselijke boodschap". In 2005 introduceerde Winternachten Shafak in Nederland. Nu gaf ze haar Winternachtenlezing op de openingsavond van het festival. De lezing dan hier worden gedownload als PDF. De avond werd geopend met een lezing door Staatssecretaris voor Internationaal Cultuurbeleid Frans Timmermans, en een toespraak door de Haagse wethouder voor cultuur Jetta Klijnsma.
In onze gepolariseerde samenleving, waarin de islamitische en westerse wereld vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, hebben we nieuwe culturele krachten nodig. Shafak ziet hierin een rol voor de literatuur weggelegd. In haar Winternachtenlezing zal ze de ideale schrijver portretteren als een pendelaar tussen culturen, een nomade die door middel van kunst twee conflicterende werelden dichter bij elkaar kan brengen. Ze daagt hiermee schrijvers uit om uit hun ivoren toren te komen. Aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse oosterse en westerse literatuur zal ze haar opvattingen over literatuur en multiculturalisme toelichten.De laatste jaren heeft Elif Shafak met haar romans grote beroering gewekt, niet alleen in Turkije, maar ook elders in de wereld. Haar eerste roman in Nederlandse vertaling was 'Het luizenpaleis' (2006), over de schilderachtige levens van de bewoners van een in verval geraakt appartementengebouw in Istanbul. Belangrijke thema's in haar werk zijn multiculturalisme, seksualiteit en de positie van vrouwen. In 2006 verscheen 'De bastaard van Istanbul', over het contact tussen een Armeense en een Turkse familie. Shafak werd geboren in Straatsburg en bracht als dochter van een alleenstaande Turkse diplomate een groot deel van haar jeugd door in Madrid en Amman. Ze studeerde internationale relaties aan de Technische Universiteit van Ankara, waar ze promoveerde in de politieke wetenschappen op een proefschrift getiteld: 'Staat, secularisme en masculiniteit in de gemoderniseerde Turkse samenleving'. Ze doceerde onder andere genderstudies aan de universiteiten van Michigan en Arizona. Andere boeken van Shafak zijn 'The Saint of Incipient Insanities' (2004), 'The Gaze' (2006) en 'Black Milk', dat in november 2007 verscheen. Shafak publiceert regelmatig in Turkse kranten en weekbladen.
Bas Heijne, essayist en redacteur van NRC Handelsblad, zal Elif Shafak introduceren en interviewt haar na de lezing. U ontvangt de Engels/Nederlandse uitgave van de lezing.
Stichting DOEN ondersteunt de serie jaarlijkse Winternachtenlezingen, omdat internationale schrijvers hier de mogelijkheid krijgenom hun denkbeelden te delen. Met hun vakgenoten op het festival, maar ook met een breder publiek. Zo ontstaan nieuwe inzichten, die een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat in Nederland.
-
Profetieën van de nieuwe generatie dichters
Komt dat zien: Zeven jonge dichters vanuit de hele wereld betreden ons podium als moderne zieners. Zij zullen deze Winternacht orakelend afsluiten met een in opdracht van het festival geschreven gedicht. Wat voor toekomst wacht ons op? Tamiem al-Barghoeti (Palestina), Lamis Saidi (Algerije), Violetta Simatupang (Indonesië), Saskia de Jong (Nederland), Ester Naomi Perquin (Nederland) en Gabeba Baderoon (Zuid-Afrika) dragen voor en Osama Abdulrasol en Henk de Laat zullen met ud en contrabas improviserend op de poëzie reageren. De dichters dragen ook uit bestaand werk voor. Yra van Dijk leidt het (Engelstalige) programma.