Inschrijven op de nieuwsbrief

Omékongo Dibinga

Omekongo Dibinga - foto Michael Tammaro
Omekongo Dibinga - foto Michael Tammaro

(Boston, 1976) noemt het toneel zijn preekstoel, zijn pen zijn tempel, het papier zijn heiligdom en zijn gedichten zijn biecht. Omékongo Dibinga groeide op in een warm intellectueel gezin dat naar de VS kwam nadat ze waren gevlucht uit Congo. Hoewel hij zelf een goede jeugd had, was hij in de VS regelmatig getuige van wreedheden jegens familieleden en leden van de Afrikaanse gemeenschap. Dat noopte hem ertoe zich uit te spreken uit naam van 'al die mensen die geen stem hebben'. Met zijn gedichten en performances wil de dichter en rapper de dialoog bevorderen, verschillende bevolkingsgroepen samenbrengen en mensen aan het denken zetten. Zijn performances brachten hem in alle delen van de wereld. Ook trad hij op in diverse radio- en tv-programma's bijvoorbeeld bij CNN en de BBC. Inmiddels heeft hij ook zes cd's met hiphop en poëzieteksten op zijn naam staan. Zijn eerste album, A Young Black man's Anthem, won in 2003 de Cambridge Poetry Award. Zijn eerste dichtbundel, From the Limbs of my Poetree gaf hij in 2004 in eigen beheer uit. Daarna volgden o.a. nog een anthologie met gedichten van studenten en een gids voor jongeren die aan het werk willen. In 2009 lanceerde hij het project GROW Towards Your Greatness, een cd en boek om jongeren te motiveren om al het mogelijke uit het leven te halen. Hij schrijft en treedt op in het Engels, Frans en Swahili en sommige fragmenten zijn in het Wolof. Zijn grote voorbeelden zijn Maya Angelou, Nikki Giovanni, Amiri Baraka en Abiodun Oyewole.

(nov 2010)

Archief beschikbaar voor: Omékongo Dibinga

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Wintercafé 3: VPRO De Avonden live

    In het tweede uur van de Avonden laat dichteres en performer Hagar Peeters horen hoe zij het Utopisch Denken vervat in haar nieuwe bundel Wasdom. Schrijver en cabaretier Martijn Knol schrijft een gebruiksaanwijzing voor hoe we in de 21e eeuw wel degelijk een nieuw Utopia met elkaar kunnen bouwen. Dat is een hartstochtelijk en concreet pleidooi voor een nieuwe wereldgemeenschap. Motivational speaker en spoken word artist Omékongo Dibinga overtuigt het publiek in een korte performance hoezeer het persoonlijk geluk binnen handbereik ligt. Tim Parks en David Mitchell gaan met elkaar in gesprek over de noodzaak van de verbeelding van een betere wereld in hun eigen werk. Presentatie: Jeroen van Kan en Catherine van Campen. Dit programma wordt live uitgezonden op VPRO Radio. Nederlands- en Engelstalig.

  • Winternachten 2011 – Winternacht 1

    Wintercafé 4: Late Night Utopia

    Jeroen van Kan gaat in gesprek met Marja Pruis over de bundeling van haar  essays over literatuur. Waarin ligt het geluk van het minutieus beschouwen? Martijn Knol's gebruiksaanwijzing voor een betere wereld is de opmaat voor een optreden van Congolees/Amerikaanse spoken word artist Omékongo Dibinga en de dichteres Hagar Peeters die beiden een poetische inkijk geven in hun eigen Utopia. Nederlands- en Engelstalig.