Inschrijven op de nieuwsbrief

Obe Alkema

Obe Alkema
Obe Alkema

(1993) is dichter, kunstenaar en criticus voor NRC. Zijn werk wordt gepubliceerd in/op diverse Nederlandse, Vlaamse en internationale tijdschriften en platforms. In 2018 verscheen zijn debuutbundel Obelisque, vormgegeven als poëzieglossy met alfabetisch gerangschikte gedichten en modefoto's. De Groene: 'De teksten laten zich niet aan banden leggen door traditionele opvattingen over wat poëzie is of zou moeten zijn en ook zaken als seksuele voorkeur en gender worden opengelaten. Amber Rose, zaad en de Vinex zijn nadrukkelijke leidmotieven.'

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Obe Alkema

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Spot on Young Poets

  De literaire toekomst treedt voor u op! Francis Broekhuijsen presenteert leerlingen van Edith Stein College en de Vrije School Den Haag met hun eigen poëzie: het resultaat van de Spot on Young Poets workshops en lessen in dichten, op school gegeven door dichter en gastdocent Diann van Faassen. Dichter Obe Alkema, genomineerd voor de C.Buddingh'-prijs 20019, treedt met hen op. Ook Mirle Wittekoek, deelnemer van vorig jaar en winnaar van de Jonge Campert-prijs 2019, draagt een speciaal voor deze editie nieuw geschreven gedicht voor. Vaste muziekpartner DJ Socrates zorgt voor de sounds en beats. Tijdens Spot on Young Poets op vrijdag en zaterdag worden per avond één of twee finalisten van de Jonge Campert-prijs 2020 gekozen. De finalisten dragen zondag tijdens het Schrijversfeest nog eens zijn of haar gedicht voor. Eén van hen wordt door het publiek gekozen om direct daarna deze onderscheiding voor de beste Haagse dichter-scholier in ontvangst te nemen.

 • Winternachten 2017 – Friday Night Unlimited

  De Verborgen Ruimte - Poëzie

  In De verborgen ruimte wordt de kaart opnieuw gelezen en uitgevoerd door negen dichters. Welke geluiden en toonsoorten horen daarbij, wat is er nog niet gezegd en wat wordt er steeds weer verkeerd verstaan? Wie bevindt zich aan de randen of juist midden in het centrum? De verborgen ruimte kan zich in een VINEX-wijk bevinden, in een lichaam, een megastal of in een verslavingskliniek. Dat heeft consequenties. Wie in de verborgen ruimte kijkt, verliest een aantal zekerheden. Wanneer de kaart opnieuw wordt gelezen, komt niemand meer thuis.

  'VSB Poëzieprijs op Tournee' maakt deel uit van De verborgen ruimte; onder de optredende dichters zijn de auteurs van drie voor de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels: Kwaadgesternte door Hannah van Binsbergen, Lichtmeters van Ruth Lasters en Koelkastlicht door Rodaan Al Galidi. Verder dragen ook Marieke Rijneveld, Dominique de Groen, Mira Feticu, Obe Alkema, Simone Atangana Bekono en Ton van 't Hof voor uit hun werk. De verborgen ruimte is samengesteld door en wordt gepresenteerd door dichter Maarten van der Graaff, in 2014 winnaar van de C.Buddingh'-Prijs voor zijn debuutbundel Vluchtautogedichten.