Inschrijven op de nieuwsbrief

Nury Vittachi

Nury Vittachi - foto Nury Vittachi
Nury Vittachi - foto Nury Vittachi

(1958, Sri Lanka) schrijft fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen en is in Azië een geliefd journalist en columnist. In zijn bekendste boek, de whodunit De Feng Shui Detective (2000, vertaald in 2005) speelt hij met de dialecten van het Engels die in Azië in de omloop zijn. Ook neemt hij vooroordelen van westerlingen over Aziaten op de hak en vice versa. Vittachi maakt zich sterk voor een beter literair klimaat in Azië. Hij was initiatiefnemer van de Asia Literary Review en diverse literaire festivals en prijzen. Momenteel is hij jurylid van de eerste grote Aziatische literaire prijs, de Australia Asia Literary Award. Vittachi geeft (online) schrijfcursussen, bezoekt scholen en informeert zijn publiek dagelijks via www.jam100.com. Hij moest als baby zijn geboorteland ontvluchten vanwege doodsbedreigingen aan het adres van zijn vader die een boek had geschreven over de strijd tussen de Singalese meerderheid en de Tamils. Hij groeide op in Singapore, Kuala Lumpur en Londen en woont nu in Hong Kong.

(WIN 2009)

Archief beschikbaar voor: Nury Vittachi

  • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

    Wintercafé 3: Metamorfoses

    In het programma Metamorfoses kwamen drie auteurs op het podium die allen een handje hebben van transfiguratie en metamorfoses. Gündüz Vassaf (Turkije) liet de stad Istanbul aan het woord. Nury Vittachi (Hongkong) gaf satirische voorbeelden van Oost-West metamorfoses. En de Marokkaanse auteur Youssouf Amine Elalamy vertelde een verhaal waarin de gedaanteverwisselingen over elkaar heen buitelen.

  • Winternachten 2009 – Winternachten vrijdagavond

    'Travellers Tales'

    In de satirische columns op zijn site 'The Curious Diary of Mr. Jam' speelt Nury Vittachi (Hongkong) met stereotype beelden van Oost en West. In het programma 'Travellers Tales' discussieerde hij met de Indonesische schrijfster Laksmi Pamuntjak over hoe westerlingen en Aziaten elkaar zien. Laksmi Pamuntjak, schrijfster en dichteres, is een van de weinige auteurs in haar land die in het Engels schrijft. Zij typeert haar positie als 'de Dubbele Ander'. Het gesprek werd geleid door Mathijs Deen.