Ga naar de inhoud
NL EN menu

Noraly Beyer

foto Serge Ligtenberg
foto Serge Ligtenberg

(Willemstad, 1946) is geboren op Curaçao uit Surinaamse ouders. Zij was van redacteur/presentator van het NOS Journaal (1985-2009) en de Wereldomroep (1983-2008). Ze speelde rollen in theatervoorstellingen als Ajax, Hemel boven Berlijn, Medea, De Vagina Monologen en De Afscheidsmonologen en ze schrijft zelf ook toneelstukken. Daarnaast presenteert ze regelmatig debatten en publiceert ze columns. In 2011 werd ze ambassadeur van de Code Culturele Diversiteit, en ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2009 ontving ze uit handen van Job Cohen de Cosmic Award voor haar rol als pleitbezorger voor meer diversiteit in de Nederlandse media. Ze was voorzitter van de Stichting Mai Nederland die zich inzet voor armoedebestrijding op Curaçao. Beyer kwam op haar twaalfde naar Nederland. Na de PABO ging ze in Suriname werken als nieuwslezer. Na de decembermoorden in 1982 kwam ze naar Nederland. Herinneringen aan haar jeugdjaren in Curaçao werden door John Leerdam opgetekend in De Antillen en ik.

(WU 2012 GR)

Archief beschikbaar voor: Noraly Beyer

 • Winternachten 2012 – Winternacht 2

  Surinaamse dromen

  'I have a Dream!' Noraly Beyer presenteert drie Nederlands/Surinaamse auteurs, die een column voordragen geïnspireerd door de beroemde speech van ds King. Wat verwachten en hopen de schrijvers voor de toekomst van Suriname? Nederlandstalig.

 • Winternachten 2011 – Caraïbisch Filmprogramma

  Q&A Masman

  Noraly Beyer, zelf een groot liefhebber van het carnaval op Trinidad, praat met regisseur Dalton Narine van de film Masman. Masman gaat over het leven en werk van de wereldberoemde carnavalskunstenaar Peter Minshall uit Trinidad.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  Great Expectations voor Suriname?

  Tessa Leuwsha en Rihana Jamaludin hebben in zekere zin een gespiegeld leven: de een groeide op in Nederland en vertrok naar Suriname, de ander groeide op in Suriname en vertrok naar Nederland. Beide landen spelen niet alleen in hun leven een belangrijke rol, maar ook in hun werk. Welke verwachtingen hadden en hebben zij van Nederland en Suriname? Of welke verwachtingen hebben zij van de huidige Nederlandse en Surinaamse (multiculturele) samenleving? En hoe en in welke mate spelen deze verwachtingen een rol in hun werk? Noraly Beyer spreekt de schrijfsters over Suriname, Nederland en de literatuur. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2008 – Winternachten zaterdagavond

  Tradities, taboes en (bij)geloof. Schrijfsters uit Antillen en Suriname

  Een man gaat dood. In zijn doodskist stopt de minnares een gebruikte onderbroek van haar. Dat is zo een gebruik in Suriname. Maar hoe doe je dat, zonder argwaan te wekken bij de echtgenote? En is dit wel de énige onderbroek? Aankomend talent Ruth San A Jong schrijft vanuit Paramaribo verhalen zoals over bovenstaande slip. Ook grande dame Sonia Garmers uit Curaçao en de in Nederland wonende Usha Marhé schrijven in hun werk over rituelen, magie en tradities die in hun land onderdeel van het dagelijks leven uitmaken. Geloof en bijgeloof kunnen angst bezweren maar ook angst opwekken: wat als je je niet houdt aan de gebruiken die hierbij horen? Wat als je een traditie wilt doorbreken? De schrijfsters van verschillende leeftijden praten over deze en andere vragen en dragen voor uit eigen werk. Noraly Beyer leidt het gesprek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2007 – WINTERNACHT 2

  Omwille van liefde - Surinaamse en Arubaanse schrijfsters in Nederland

  Familiebanden, migratie als ontdekkingsreis, en de zoektocht van de liefde. Dat zijn de thema's in het werk van drie Caribische schrijfsters in Nederland. Ze schrijven over het zoeken naar een nieuw bestaan overzee. In de Sranantongo gedichten van de Utrechtse Celestine Raalte spelen de sterke familiebanden tussen Creoolse vrouwen een grote rol. De Arubaans-Nederlandse Giselle Ecury, schrijfster van de roman Erfdeel en de Surinaams-Javaanse auteur Karin Amatmoekrim (Wanneer wij samen zijn) schrijven over de migratie als ontdekkingsreis naar een nieuwe en eigen plek. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2006 – WINTERNACHT 2

  Vertel over Suriname

  In de kleine gemeenschap van Suriname is het niet gemakkelijk om kritiek te leveren. Meesterverteller Rappa doet dat toch, op luchtige wijze, in zijn rol van anekdotist. Hij deelde het podium met zijn landgenote Henna Goudzand. Haar zojuist verschenen roman Hele dagen in de regen beschrijft de hypocrisie en het gekonkel in een afgelegen Marrondorp. Er was voor de schrijfster afstand nodig om het verhaal naar buiten te brengen: pas na haar verhuizing naar Amsterdam heeft ze de roman geschreven. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2005 – WINTERNACHT 2

  Kijk, een Neger!

  Tot in 1997 kon je in een museum in het Catelaanse Banyoles een opgezette mens bewonderen. 'El Negro' was een zwarte Zuid-Afrikaan, die pas na aanhoudende wereldwijde protesten werd verwijderd, en begraven in Afrika. Frank Westerman schreef naar aanleiding van deze geschiedenis El Negro en ik. De Zuid-Afrikaanse Diana Ferrus dichtte over Saartje Baartman, de 'Hottentotvenus', een Zuid-Afrikaanse Khoisan die in de negentiende eeuw als kermisattractie door Europa reisde. Haar skelet, geslachtsdelen en hersenen werden bewaard in een Frans museum. in 2002 werden ze op verzoek van Nelson Mandela teruggebracht naar haar geboorteland en begraven in de Kaap. Hoe keek en kijkt blank naar zwart? Annie M.G. Schmidt-biografe Annejet van der Zijl schrijft erover in haar 'als beste roman van 2004' ontvangen roman Sonny Boy . Een gesprek over 'wij en zij', onder leiding van Noraly Beyer.