Inschrijven op de nieuwsbrief

Nolly Kawina

Nolly Kawina - foto Ricardo Lemmer
Nolly Kawina - foto Ricardo Lemmer

speelt de creoolse volksmuziek, die raakvlakken heeft met gospel in het meerstemmige vraag-en-antwoordspel, maar wordt begeleid door allerlei typisch Surinaamse percussie. Kenmerkend zijn de trommels met dubbelvel, de zigzag of schudbus en de kwa-kwa bangi. Zoals veel Zuid-Amerikaanse muzieksoorten vindt het ritme van de kawina zijn oorsprong in Afrika. Kolonisten verscheepten in de 16e eeuw Afrikanen naar het Amerikaanse continent, waar ze als slaven op de plantages aan het werk moesten. De slaven namen hun religies en muziek met zich mee. Om de tijd te verdrijven wordt er tijdens het werk gezongen, vaak in een typisch patroon van één stem die vraagt en in koor wordt beantwoord. In Suriname werd deze muziek zo ritmisch uitgevoerd dat het uitgroeide tot een dans, de kawina. De zang is altijd in roep-en-antwoordpatroon gebleven. In Nederland wordt de kawina eind jaren negentig opgepikt door jonge, hier geboren Surinamers.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Nolly Kawina

  • Winternachten 2015

    Tutuba - Meet & Greet met Cynthia McLeod

    Met: Bromelia, Cynthia Mc Leod, Nolly Kawina

    Een Afro-Surinaamse namiddag in Theater De Vaillant in het hart van de Haagse Schilderswijk. Schrijfster Cynthia McLeod neemt u mee naar de geschiedenis van Suriname en Nederland, naar de ramp met het slavenschip Leusden in 1737. Ze leest voor uit haar novelle Tutuba, waarin ze het verhaal vertelt van het meisje dat de ramp overleefde. Er is alle gelegenheid om de schrijfster in gesprek te gaan. Natuurlijk is er zang en dans en lekker eten uit de Afro-Surinaamse keuken.

    Dit programma is samengesteld door Ricardo Lemmer van Stichting Mosaic The Hague i.s.m. Theater De Vaillant en Writers Unlimited.