Inschrijven op de nieuwsbrief

Noa Eyl

Noa Eyl - foto Marco Borggreve
Noa Eyl - foto Marco Borggreve

(1988) begon op zijn vijfde met viool bij Coosje Wijzenbeek, bij wie hij dertien jaar studeerde. Hij ging naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en won met het Giocondo kwartet in 2003 de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours en de derde prijs in het Internationale Charles Hennen Concours. Als solist won hij prijzen bij de Iordens Viooldagen (2000 en 2002) en het Prinses Christina Concours (2006). Hoewel alles erop wees dat Eyl groot zou worden in de klassieke muziek, was hij op school vaker op de jazzafdeling te vinden. Hij stopte uiteindelijk met het conservatorium, legde zich toe op zigeunermuziek en werd al snel een graag geziene gast in deze scene. Daarnaast speelt Eyl klezmer en jazz. Hij is niet alleen een virtuoze, gevoelige violist, maar door zijn levendige performance is het een feest om naar hem te kijken.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Noa Eyl

 • Winternachten 2020

  Ilja Leonard Pfeijffer is Europa

  Met: Damiaan Denys, Ilja Leonard Pfeijffer, Noa Eyl

  Wat is er nog over van de grande dame Europa? Ilja Leonard Pfeijffer kruipt in de rol van het noodlijdend werelddeel en bespreekt – op de sofa - met psychiater Damiaan Denys de status van belangrijke thema's zoals migratie, toerisme en milieu en blikt in de toekomst.

  Aan de hand van fragmenten uit zijn meesterlijke roman Grand Hotel Europa neemt Pfeijffer u mee op reis door het eens zo grote Europa, nu in verval, een schaduw van zichzelf. Met intermezzi van violist Noa Eyl, virtuoos vertolker van klassiek werk, klezmer en jazz.

  Een van de geliefdste en intrigerendste programma's van voorgaande Winternachten festivaledities keert terug, nu als zelfstandig avondprogramma! De schrijver - verondersteld specialist in het tot leven brengen van personages - laat zich door psychiater Damiaan Denys meevoeren in de wereld van zijn roman. De schrijver op de sofa IS de roman of het personage in een fascinerend en onvoorspelbaar rollenspel.


  ••••• "Grand Hotel Europa deinst nergens voor terug, wil imponeren en imponeert. Het is die grote-grotere-grootste greep die de roman tot een verbluffend meesterstuk maakt. Het is bovendien een heerlijk boek, dat je leest met een gretigheid die almaar koortsachtiger wordt. Pfeijffer ving de tijdgeest en dient hem hier onweerstaanbaar op. Hij heeft de roman van het jaar geschreven" NRC Handelsblad

  "Grand Hotel Europa is niet alleen een overrompelende leeservaring, Pfeijffer zadelt je ook op met tonnen denkstof. Wie doet het hem na in de huidige Nederlandse literatuur, met zo'n grote greep de tijdgeest het vuur aan de schenen leggen en een lange neus maken tegen al die brave, petieterige romannetjes vol first world problems?" De Morgen

  "Noem Grand Hotel Europa gerust een pageturner. Het meest bewonderenswaardige aan de roman is nog wel Pfeijffers fascinatie voor de materie, zijn betrokkenheid. […] Grand Hotel Europa is niet alleen een beschouwing over onze identiteit, maar ook een bijdrage aan de voortzetting ervan." de Volkskrant

  Tip: Ilja Leonard Pfeijffer spreekt over zijn poëzie en zijn roman Grand Hotel Europa op donderdag 16 januari (12-13 uur, gratis toegang) in de Speakers' Corner van de Haagse Hogeschool en neemt vrijdagavond 17 januari ook deel aan Friday Night Unlimited, de gevarieerde Winternachten festival-avond met 24 programma's in zes zalen van Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.