Inschrijven op de nieuwsbrief

Niña Weijers

Niña Weijers - foto Merlijn Doomernik
Niña Weijers - foto Merlijn Doomernik

(Nijmegen, 1987) debuteerde in 2014 met De consequenties, waarmee ze de Anton Wachterprijs won. De pers omschreef de roman lovend als 'bomvol, krankjorum en slim'. Hoofdpersonage is Minnie Panis, een gevierde jonge kunstenares die met haar eigen leven als basismateriaal een laboratorium maakt van de werkelijkheid. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? Ze verwijst veelvuldig naar andere kunstenaars, dichters en denkers, van Marina Abramovic, aan wie ze het motto voor de roman ontleent, tot de Middeleeuwse mystiek en Beyoncé. Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!. Van 2009-2014 werkte ze als programmamaker bij SPUI25. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos waarin het duo spreekt met gasten uit de wereld van de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Niña Weijers

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    De tekst van mijn leven: Niña Weijers

    In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters en Nuweira Youskine. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Tear Down the Wall

    'Wanneer iemand niet durft te staan voor zijn mening, deugt ofwel die mening ofwel hijzelf niet', zei Ezra Pound. Scheppen kunst en literatuur een veilig kader voor het beslechten van taboes? Moeten kunstenaars en schrijvers hun persoonlijke grenzen verkennen, maar ook die van de samenleving en de politiek? Over deze en andere vragen, praat Arjan Visser met auteurs Muhammad Aladdin en Niña Weijers en striptekenaar Leela Corman, die alle drie gevoelige onderwerpen hebben aangesneden in hun werk. Engelstalig.