Inschrijven op de nieuwsbrief

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn - foto Elselien van der Wal
Nico Dijkshoorn - foto Elselien van der Wal

(Amsterdam, 1960) studeerde Nederlands en aardrijkskunde en werkte als bibliothecaris tot hij in 1999 doorbrak als internetcolumnist. Direct viel zijn grote talent op: de ironische, tegendraadse en vaak ook ontroerende beschrijving van menselijk gedrag. Landelijke bekendheid volgde met zijn sportcolumn in de Volkskrant. Vervolgens werkte hij mee aan o.a. Café de Wereld, Draadstaal en Dit was het Nieuws. Ook schreef hij voor Hard Gras en Muziekkrant OOR. Sinds 2008 is hij huisdichter bij DWDD. In 2007 verscheen zijn Grote GeenStijl Winterboek en publiceerde hij als P. Kouwes de dichtbundel Daar schrik je toch van. Begin 2009 volgde De tranen van Kuif den Dolder, een roman over een fictieve voetbalheld. In 2012 ging hij op theatertournee met met Matennaaiers (met Ronald Giphart). In 2012 scheef hij het boekenweekessay Verder alles goed en in datzelfde jaar verscheen Appelleren, een verzameling voetbalcolumns, en Dijkshoorn kijkt kunst, een bundel gedichten over het kijken naar beeldende kunst.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Nico Dijkshoorn

 • Winternachten 2013

  Schrijversfeest 2013

  Met: Bart Moeyaert, Denise Jannah, Ellen Deckwitz, Guus Janssen, Jaap Cohen, Joke van Leeuwen, Lucas Hüsgen, Marja Pruis, Nico Dijkshoorn, Pieter Steinz, Roland Colastica, Ronald Giphart, Stephan Enter, Wouter Godijn

  Het festival sluit groots af met het Schrijversfeest in de Koninklijke Schouwburg. Een programma rond de Nederlandse literatuur met optredens van o.a. Joke van Leeuwen, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Bart Moeyaert, jazz-zangeres Denise Jannah en pianist en componist Guus Janssen. 

  Hoe staat het ervoor met de Nederlandse letteren? Aan het begin van het jaar maken we de balans op. Schrijfster en critica Marja Pruis geeft haar visie op de stand van zaken. Met muziek en voordracht eren we drie grote schrijvers en dichters die ons in 2012 ontvielen. Jazzkoningin en zangeres Denise Jannah zingt een gedicht van Gerrit Komrij, begeleid door gitarist Robby Alberga. Componist en pianist Guus Janssen eert Bernlef met een compositie voor stem en piano. En we luisteren naar een opname van dichter Rutger Kopland. De Curaçaose auteur en acteur Roland Colastica - hij debuteerde vorig jaar met de jeugdroman Vuurwerk in  mijn hoofd -  vertelt ons het verhaal over zijn moedertaal het Papiaments, hoe hij als kind kennismaakte met de Nederlandse literatuur, over het belang van voorlezen en verhalen vertellen.

  Uitreiking Haagse literatuurprijzen
  Vier schrijvers vallen vandaag in de prijzen: Stephan Enter ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Grip, Wouter Godijn de Jan Campert-prijs voor zijn dichtbundel Hoe H.H. de wereld redde, en Lucas Hüsgen de J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza voor zijn boek Nazi te Venlo. Multitalent Joke van Leeuwen krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar volledige oeuvre. Met haar theatrale dankwoord sluiten we de middag af: een uniek optreden van deze schrijfster, dichteres, illustratrice en cabaretière. De prijzen worden uitgereikt door de wethouder voor cultuur van Den Haag, Marjolein de Jong.

  Een programma in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, Stichting Lezen en de Jan Campert Stichting.