Inschrijven op de nieuwsbrief

Ngwatilo Mawiyoo

Ngwatilo Mawiyoo - foto Jerry Riley
Ngwatilo Mawiyoo - foto Jerry Riley

(Kenia, 1983) volgde als kind al zang- en acteerlessen. Nu combineert ze poëzie, muziek en theater. Ze maakte in 2011 het album Introducing Ngwatilo. In Kenia wordt ze - vanwege haar verschijning, haar optreden en de thema's die ze aansnijdt - wel de 'hogepriesteres van de poëzieperfomance' genoemd. Ze trad op op verschillende festivals in Afrika en Europa. In haar Puesic Project mixt ze muziek met poëzie, dans en film. Haar eerste bundel Blue Mothertongue (2010) gaat over het leven in haar geboortestad Nairobi en de Afrikaanse diaspora. Voor haar nieuwste project wil ze de verhalen van 20 plattelandsfamilies in poëzie vatten. Het resultaat zal eerst via de Keniase radio, internationale media en de digitale snelweg zijn publiek vinden.

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Ngwatilo Mawiyoo

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Declic: Prospects of Dialogue in Post Chaos Time

  Met: Abdelfettah Kilito, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Youssouf Amine Elalamy

  Hoe werkt de dialoog die volgt op het conflict of op tijden van chaos? Hoe komen tegengestelde ideeën en partijen bij elkaar?

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Chaos and Dialogue

  Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Mohamed Achaari, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Taieb Belghazi

  Kunnen de snelle veranderingen in de wereld sinds het begin van de 21e eeuw (financiële crisis, Arabische lente, Ukraïne crisis, vluchtelingen, terrorisme) worden gezien als chaos? Een dialoog over de grenzen van culturen.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Authority and Dialogue

  Met: Abdelhay Moudden, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Driss Ksikes, Iman Humaydan, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo

  Een paneldiscussie, met voordracht door de auteurs. Wat zijn de bronnen van gezag in een dialoog tussen naties? Moraal? Expertise? Esthetiek? Ideologie? Internationaal recht? Op basis waarvan bepalen we wat goed en fout is? Zijn concepten als multiculturalisme, pluralisme, diversiteit en tolerantie nog houdbaar? Het gesprek wordt geleid door Abdelhay Moudden. De Marokkanse deelnemers worden later bekendgemaakt.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  Travelling Ideas

  Met: Abdellatif Khayati, Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khalid Bekkaoui, Nelleke Noordervliet, Ngwatilo Mawiyoo, Sadiq Rddad, Souad Slaoui, Youssef Tibesse

  Een programma in de Universiteit van Fez. Ideeën hebben altijd gereisd. Is er in deze tijd van globalisering en 'glocalisering' iets veranderd in de manier waarop, de aard, de inhoud en de richting van die reizende ideeën? Een paneldiscussie geïllustreerd met voordrachten uit het werk van de auteurs.

 • Ways of Dialogue - Marokko 2016

  When Ideas Change

  Met: Andrej Koerkov, Bejan Matur, Iman Humaydan, Khadija Merouazi, Mourad Mkinsi, Najib Bounahai, Ngwatilo Mawiyoo

  Er zijn grote veranderingen in de politieke verhoudingen in de afgelopen jaren: opkomst van extremismes en fundamentalismes, neergang van links, opkomst van het nationalisme. Kunnen we die veranderingen in historisch perspectief zien, of is dit een nieuw fenomeen? Een debat geïllustreerd met voordrachten door de auteurs.

 • Winternachten 2013

  Wereldverhalen - Wanna Know A Secret?

  Met: Gregg Mwendwa, Ngwatilo Mawiyoo, Rabin Baldewsingh, Rodaan Al Galidi, Roland Colastica, Wajahat Ali

  De mooiste verhalen uit de hele wereld. Hagenaars zijn uitgenodigd door Theater Dakota om  hun mooiste verhaal te vertellen, inclusief wethouder Rabin Baldewsingh, en barista Barro Kessler. De buitenlandse studenten van het Institute of Social Studies in Den Haag vertellen hun verhalen aan het publiek. Ook buitenlandse schrijvers doen mee. Uit Pakistan, Curaçao en Irak. De Keniase dichteres Ngwatilo Mawiyoo zingt haar gedichten, begeleid door Mark Tuinstra en Serigne Gueye. Haar landgenoot Gregg Mwendwa werkt voor Hivos in Afrika. Hij vertelt over kunst en cultuur in zijn regio. En over de kracht van verhalen.  Een programma i.s.m. Theater Dakota en Hivos Cultuurfonds. Engels- en Nederlandstalig.

 • Winternachten 2013

  Winternachtenlezing door Hanaan as-Sjaikh

  Met: Hanaan as-Sjaikh, Jet Bussemaker, Mohammed Hanif, Ngwatilo Mawiyoo, Peter Buwalda, Petra Stienen

  Schaamte in de Arabische wereld. Schaamte als onderdeel van de cultuur en de literatuur. Over dit onderwerp schreef de Libanese schrijfster Hanaan as-Sjaikh op uitnodiging van het festival de openingslezing. As-Sjaikh geldt als een van de belangrijkste Arabische schrijfsters. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Arabiste Petra Stienen, schrijver Peter Buwalda (Bonita Avenue) en de Pakistaanse auteur Mohamed Hanif. Maar eerst is er de officiële opening van het festival door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

  'Onze levens waren altijd doordrongen van schaamte, zonder dat daar over gesproken werd. Schaamte maakte deel van ons uit zoals de kleur van onze ogen of ons haar dat deed, of die schaamte nu voortkwam uit onze persoonlijke levens of uit het feit dat wij Arabieren zo'n diepe val hebben gemaakt van historische glorie naar een staat van onderwerping.'

  Hanaan as-Sjaikh schreef in Kamila, het verhaal van mijn moeder over de moed van haar moeder, die ondanks de druk van de religie, familie en traditie haar eigen keuzes maakte en man en kinderen verliet om met de liefde van haar leven te kunnen samenleven.

  Voorafgaand aan de lezing treedt de Keniase dichteres en zangeres Ngwatilo Mawiyoo op, begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig programma.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Ngwatilo Mawiyoo en Ahmad Tohari

  Gesprekken met deze schrijvers uit Kenia en Indonesië, live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Ngwatilo Mawiyoo: De tekst van mijn leven

  Voor de Keniase dichteres en zangers Ngwatilo Mawiyoo is de tekst van haar leven de roman 'No Longer at Ease' van Chinua Achebe. Waarom? Dat legt ze uit aan het publiek, en aan Manon Uphoff en Aleid Truijens. Voor wie het boek niet kent: ze leest ons één bladzijde voor, bij wijze van voorproefje. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 2 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  The Medium and the Message

  De sociale en politieke invloed van de nieuwe media wordt alom geprezen én verguisd. Maar één belofte zien we steeds weer terugkomen: die van de democratisering. Van creatie door 'burgerjournalisten' tot consumptie: het bereiken van elke bewoner van de aardbol. Met elk nieuw medium was er nieuwe hoop op ultieme openheid: bij de uitvinding van telegraaf tot telefoon, van radio tot tv. Maar is er wel echte openheid, of is er steeds opnieuw sprake van een gesloten en gecontroleerd systeem? Een discussie over de droom dat de wereld kan veranderen, mensen in beweging gebracht kunnen worden en de (on)mogelijkheden die het internet daarbij biedt. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Forget it!

  Schrijvers over zwarte bladzijden in de geschiedenis van hun land. Hoe om te gaan met pijnlijke kwesties uit het verleden, is het aan schrijvers deze boven water krijgen en zo ja, doen ze daar wel goed aan? Is vergeten en met een schone lei beginnen niet effectiever om verder te komen? Hanaan as-Sjaikh schreef over de burgeroorlog in Libanon, Alberto Manguel deed dat over de vuile oorlog in Argentinië en Hans Goedkoop wierp in zijn boek De laatste man een nieuw licht op het Nederlands Indië ten tijde van de politionele acties. David Van Reybrouck praat met hen. De Keniaanse Ngwatilo Mawiyoo verzorgt een muzikaal intermezzo begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig.