Inschrijven op de nieuwsbrief

Nazmiye Oral

Nazmiye Oral - foto Benny Stroet
Nazmiye Oral - foto Benny Stroet

is schrijver, actrice en theatermaker. Ze debuteerde in 2011 met de roman Zehra, over een Turks meisje dat verstoten wordt omdat ze 'anders' is. In al haar werk staat één vraag centraal: hoe verhoud je je tot andersdenkenden zonder jezelf te verloochenen? Oral speelde als actrice in Oesters van Nam Kee, Combat, Hertenkamp en Baantjer. Verder toerde ze met Gesluierde Monologen door Nederland, België en Amerika. Een van de monologen - over een vrouw die het contact met haar man kwijt is - schreef ze zelf. In 2010 ging Retour Hollands Spoor in première, haar tweede toneelstuk voor Het Nationale Toneel, dat ze schreef met Gerardjan Rijnders. In 2020 was Oral gast in het televisieprogramma Zomergasten.

(WN 2021)

Archief beschikbaar voor: Nazmiye Oral

 • Winternachten 2021

  #TheFutureIsFemale: The Female Convention

  Met: Dilâra Gürcü, Kaouthar Darmoni, Laura van Dolron, Mithu Sanyal, Mona Eltahawy, Nazmiye Oral, Nicole le Fever, Zsófia Bán

  Kijk hier de keynote speech Love Politics van de Duitse schrijver, journalist en cultuurwetenschapper Mithu Sanyal terug.

  Het is aan ons. Dit eisen vrouwen in Polen en Turkije in hun protesten voor gendergelijkheid tussen man en vrouw, en voor betere bescherming tegen geweld. Regerende rechts-nationalistische politici in hun landen willen immers uit de zogeheten Istanbul-Conventie stappen. Dit mensenrechtenverdrag van de Raad van Europa is het eerste bindende instrument ter wereld om geweld tegen vrouwen te voorkomen en aan te pakken. Sommige regeringen twijfelen aan de 'morele implicaties' van deze belangrijke mijlpaal en menen dat deze zelfs 'schadelijk' is voor hun samenleving.

  In The Female Convention gaven we een analyse van de demonstraties en een stem aan auteurs, kortom: we zetten de literatuur in om de conventie invoelbaar te maken en nieuw leven in te blazen. Dit was een programma met sterke vrouwen en politieke actualiteit onder leiding van journalist Nicole le Fever, en gemaakt door programmamaker en schrijver Meltem Halaceli. Je kon actief deelnemen via de chat geleid door theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron.

  Nicole le Fever zoomde met de Turkse schrijver, psycholoog en feminist Dilâra Gürcü in op de protesten in Turkije, maar ook op de middelen van protest en de rol hierin van schrijvers en kunstenaars. Gürcü legde een indrukwekkende getuigenis af van haar leven dat drastisch is veranderd sinds 2013.

  De Hongaarse schrijver en literair criticus Zsófia Bán vertelde ons hoe zij met de scherpte en verbeeldingskracht van de taal vrouwenrechten opeist.

  De Egyptisch-Amerikaanse journalist, schrijver en feminist Mona Eltahawy maakte via een videoboodschap glashelder dat de conventie onvoldoende recht doet aan vluchtelingen en vrouwen zonder verblijfsvergunning, of die afhankelijk zijn van hun partner voor hun verblijfsstatus.

  Verder gingen we in gesprek met Kaouthar Darmoni, directeur van Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis in Amsterdam, en acteur en schrijver Nazmiye Oral over de rol die zij kunnen en willen innemen in dit debat. Hoe geven zij vanuit hun publieke positie stem aan hun activisme en feminisme?

  Met de Duitse schrijver, journalist en cultuurwetenschapper Mithu Sanyal zoomden we uit naar een politics of love zoals Sanyal die onderzoekt in haar boeken Vulva (2009) en Rape: From Lucretia to #MeToo (2019). Ze beschrijft daarin hoe onze samenlevingen sinds eeuwen omgaan met seksueel geweld, en wat dat zegt over hoe we vaak denken over seks, seksualiteit en gender. Haar video-essay is een inspirerend en confronterend relaas van een gedreven onderzoeker vanuit haar zoektocht naar liefde als politieke kracht.

  Lees hier de bijdrage van Mithu Sanyal, voor dit programma geschreven en vertaald op verzoek van Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag.

  (Ga hier naar de Engelstalige versie/Find the English version here)


  Lees en kijk verder:

  Zsófia Bán
  website

  Kaouthar Darmoni
  website
  website Atria - Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis

  Laura van Dolron
  website

  Mona Eltahawy
  website: FEMINIST GIANT nieuwsbrief
  Video: video-essays, waaronder FEMINIST GIANT
  .

  Dilâra Gürcü
  Artikelen van Gürcü in online magazine sister-hood
  Gürcüs webpagina van INSEAD The Business School for the World, Parijs

  Meltem Halaceli
  Meltem Halaceli's publicaties voor De Correspondent
  Instagram
  Facebook

  'De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali' van Meltem Halaceli, uitgave Athenaeum.

  Mithu Sanyal
  Video: Mithu Sanyal in gesprek met Verso over haar boek Rape: From Lucratia to #MeToo
  Artikelen in The Guardian door Mithu Sanyal


 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  De Hollandse lente

  De Arabische Lente maakt warme gevoelens los in Nederland. Misschien verlangen we heimelijk ook wel naar een Nederlandse Lente. Hoe zou Nederland er na zo'n lente uit moeten zien? Schrijvers, vertel het ons!

 • Winternachten 2012 – Winternacht 1

  VPRO De Avonden

  Op het plein voor het theater staat De Kas. Jeroen van Kan praat daar de hele avond met de schrijvers van het festival voor het radioprogramma De Avonden Live van de VPRO. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Nederlands- en Engelstalig.

  21.17: Bernice Chauly
  21.35: Ghalia Benali
  22.05: Bejan Matur
  22.15: Rodaan Al Galidi en Chika Unigwe
  22.35: Nazmiye Oral en Kader Abdolah

 • Winternachten 2011

  VPRO OVT Live

  Met: Asis Aynan, Ernest van der Kwast, Marlon Titre, Mathijs Deen, Nazmiye Oral, Nelleke Noordervliet, Paul van der Gaag, Wim Tigges

  Zoals ieder jaar zendt ook nu het VPRO geschiedenisprogramma OVT weer uit vanuit cafe Dudok, als onderdeel van Writers Unlimited - Winternachten festival Den Haag. Het thema van het festival is Great Expectations, naar de roman van Charles Dickens. Dickens schreef Great Expectations precies 150 jaar geleden. Reden om te spreken over Dickens, zijn boek en zijn tijd, met de Anglist letterkundige Wim Tigges. Volkskrant-columniste en actrice Nazmiye Oral, journalist en schrijver Asis Aynan en de schrijver van ondermeer de bestseller 'Mama Tandoori' Ernest van der Kwast, praten over familiegeschiedenis en hoe die geschiedenis zijn weerslag heeft in hun werk. Van alle drie is in ieder geval één van de ouders afkomstig van buiten Europa. Hoe bepalend is dat voor hun schrijverschap geweest en kan je ooit loskomen van die andere culturele achtergrond? Met de column van de schrijfster Nelleke Noordervliet en muziek van gitarist Marlon Titre. In het tweede uur o.a. Paulus Bijl over zijn promotieonderzoek naar foto's van koloniaal geweld in Nederlands-Indië. Er blijkt, anders dan in het geval van de Tweede Wereldoorlog, nog grote onenigheid bestaat over de betekenis van dit geweld, en over de morele beoordeling ervan. Met live muziek: Marlon Titre. Presentatie: Paul van der Gaag en Mathijs Deen. Nederlandstalig.

 • Winternachten 2011 – Winternacht 2

  Literatuur: de Grote Witwasser

  De schrijvers Nazmiye Oral, Ernest van der Kwast en Ger Beukenkamp schrijven allen over familie; Oral vooral in haar columns, Van der Kwast in zijn roman Mama Tandoori en Beukenkamp in scenario's als De Kroon en Den Uyl en de affaire Lockheed. De nieuwe roman van Oral draait, onder meer, om vergeving. Scenarist en toneelschrijver Ger Beukenkamp herleidt politieke en constitutionele drama's graag tot herkenbare dilemma's van trouw, loyaliteit en liefde tussen echtelieden en hun kinderen. Asis Aynan zal de schrijvers vragen naar het schoonwassen van (familie)geschiedenissen met literatuur en andere vormen van vertelkunst. Kan schrijven een vorm van vergeving zijn? Nederlandstalig.