Inschrijven op de nieuwsbrief

Nadja Hüpscher

Nadja Hüpscher - foto Bonnita Postma
Nadja Hüpscher - foto Bonnita Postma

(Nijmegen, 1972) speelde tijdens haar studie Culturele Bedrijfsvoering in de film Hufters & hofdames van Eddy Terstall. Dat bleef niet onopgemerkt. Ze werd gevraagd voor diverse filmrollen en in 1999 kreeg ze een Gouden Kalf voor haar rol in De Boekverfilming. Negen jaar later werd ze wederom genomineerd voor een Gouden Kalf. Hüpscher werkte als regieassistent voor ze zelf voorstellingen ging maken. In 2013 verscheen de bundel In het wild, een verzameling dialogen die ze op straat hoorde en optekende voor Het Parool. Het zijn poëtische, hilarische of soms melancholieke dialogen over relaties, liefde, verdriet, het gezin en werk. In 2014 toerde ze samen met Bodil de la Parra door Nederland met de succesvolle toneelvoorstelling Ouwe pinda's, waarin de twee actrices op zoek gingen naar hun Indische wortels. Hun theatrale reis voerde via het oude China langs Indonesië naar het Holland van nu. Op dit moment schrijft zij aan een nieuwe voorstelling met de werktitel Gratis in je hol.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Nadja Hüpscher

  • Winternachten 2015

    Indische Winter Kumpulan

    Met: Adriaan van Dis, Anna Montan, Bodil de la Parra, Dinar Rahayu, Gustaaf Peek, Karin Amatmoekrim, Michaël Olbrechts, Nadja Hüpscher, Patrick Lauwerends, Reggie Baay

    Een gezellig samenzijn waarbij onder het genot van Indische lekkernijen gepraat wordt over Ind(ones)ische literatuur.
    Een speciaal programma ter gelegenheid van de 20e editie van het festival, dat in 1995 van start ging onder de naam Indische Winternacht. Kumpulan verwijst naar het typisch Indische 'samenzijn, samen komen', met familie, vrienden of anderszins. De optredende schrijvers Karin Amatmoekrim, Reggie Baay, Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Dinar Rahayu (Indonesië) vertellen aan de hand van een meegebracht object, foto, of muziekfragment een verhaal over een moment van Indisch samenzijn. We kijken ook uit naar de bijdrage van de jonge Belgische stripauteur Michaël Olbrechts, wiens debuutalbum De allerlaatste tijger gaat over de geschiedenis van zijn overgrootmoeder op Java. De vrolijke presentatie is in handen van de actrices Bodil de la Parra en Nadja Hüpscher, die toerden met het theaterprogramma Ouwe pinda's. Uiteraard zijn er in de pauze Indische hapjes verkrijgbaar, van Toko Zwijndrecht. En er klinkt jazzy krontjong van Anna Montan en Patrick Lauwerends. Aduh, geséllig tog!