Inschrijven op de nieuwsbrief

Nadia Bouras

Nadia Bouras
Nadia Bouras

(Amsterdam, 1981) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze werkte als onderzoeker bij het Internationaal Informatiecentrum voor de Vrouwenbeweging, waar ze de Marokkaans-Nederlandse vrouwengeschiedenis in kaart bracht. Over dat onderwerp schreef ze haar afstudeerscriptie: De migratie van Marokkaanse vrouwen naar Nederland, 1967-1980. Voor de viering van de 40e verjaardag van het verdrag dat de massa-emigratie van Marokkanen naar Nederland mogelijk maakte, schreef ze samen met Annemarie Cottaar en Fatiha Laouikili het boek Marokkanen in Nederland: de pioniers vertellen. In 2012 verscheen haar proefschrift Het Land van Herkomst, Perspectieven op verbondenheid met Marokko, 1960-2010, een drieluik waarin ze de rol van het overheidsbeleid van Nederland en Marokko en de invloed van Marokkaanse organisaties belicht en tevens de verhalen van de migranten zelf betrekt. Haar lidmaatschap van de Conseil de la Communauté Marocaine à l'Étranger, een adviesorgaan van koning Mohammed VI, leidde tot enige controverse. Bouras was o.a. te gast bij Pauw & Witteman, Een Vandaag en bij de Nederlandse Moslim Omroep.

(WU 2014 GR aangepast)

Archief beschikbaar voor: Nadia Bouras

  • Winternachten 2014 – SATURDAY NIGHT UNLIMITED

    Koop mij!

    De schrijver wordt meer en meer een merk met een almaar groter wordend mediacircus rond boekpresentaties. De anonieme auteur verkoopt niet meer. 'Koop mij!' schreeuwen de ogen van auteurs aan menig talkshowtafel. De show is belangrijker geworden dan de inhoud. Hoe krijg je voet aan de grond in letterenland? Hoe fnuikend is de commercialisering voor de literatuur? Hoog tijd voor de ontrafeling van de nieuwe literatuurbeleving met Anne Provoost en P. F. Thomése. Nadia Bouras leidt. Herman Koch opent met een column. Nederlandstalig.

  • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

    Met Umar op wereldreis: verhalen van thuis

    Umar Mirza (de jonge hoofdredacteur van Wijblijvenhier.nl en presentator van het tv-programma Mijn moskee is de beste) neemt het publiek in drie programma's mee op reis. In deel 1 horen we Nieuwe migrantenverhalen. De barre kou, het grote wennen; die aspecten van de migratie kennen we nu wel. Maar wat gaat er onder de oppervlakte schuil? Reggie Baay, Nadia Bouras en Fidan Ekiz diepen intieme, hilarische anekdotes op en bieden een zeldzaam inkijkje in een ontworteld leven. Met muziek van de Iraanse meesterpercussionist Mohammad Reza Mortazawi. Nederlandstalig.