Inschrijven op de nieuwsbrief

N3rdistan

N3rdistan - Winternachten festival 2022 - fotograaf: Maxime Astier
N3rdistan - Winternachten festival 2022 - fotograaf: Maxime Astier

is een Frans-Marokkaans muzikaal collectief bestaande uit rappers/zangers/dichters/muzikanten Walid Ben Salim, Widad Broco en afwisselend ook andere muzikanten. Geïnspireerd door (eeuwenoude) Arabische poëzie tot Massive Attack en Portishead, brengt deze republiek der nerds een wonderlijke mengeling van soms verontrustende teksten in zowel Engels als Arabisch, rap, elektro, mysterieuze zang en meeslepende ritmes. Deze pioniers van de Marokkaanse hiphop en alternatieve muziek traden onder meer op in Marokko, Frankrijk, Libanon, Kaapverdië, Dubai, Canada en Estland. Het eerste, gelijknamige, album verscheen in 2019.

(WN 2022)

Archief beschikbaar voor: N3rdistan

 • Winternachten 2022 – Thursday Night Unlimited

  Moving into Space

  Als de aarde niet meer thuis geeft - met Nana Kwame Adjei-Brenyah, Robin Block, Roanne van Voorst & Sherida Kuffour (moderator)

  Fantasy en sciencefiction bevinden zich in de marge van het literaire veld, ondanks de grote hoeveelheid lezers die ze aantrekken. Terwijl deze genres, fantasierijk en beeldend als ze zijn, juist de definitie van literatuur oprekken en verrijken. Op literaire festivals wordt er meestal weinig aandacht besteed aan speculatieve fictie. Tijd om daar verandering in te brengen! Tijdens deze Winternachten (thema: Whose house is this?) keken we niet alleen naar 'het huis' in traditionele zin, maar maakten we ook ruimte voor verhalen waarin de aarde niet meer volstaat als huis of als thuis.

  Want in onze huidige wereld konden we ons nog makkelijk voorstellen wat een huis is, of een bewoner. En we herkenden onze vormen van samenleven en communiceren. Maar hoe leven we samen in 2060? Hoe ziet een huis in een andere dimensie eruit en hoe praten we daar met elkaar? En wat als de aarde niet langer 'thuis geeft': waar vinden we dan een nieuw huis? En wat als daar al iemand woont? Tijdens Moving into Space gingen we in gesprek met auteurs die buiten de grenzen denken van het huis dat wij nu kennen. We vierden we de veelzijdigheid en creativiteit van speculatieve fictie - en vonden daarin een nieuwe wereld waar we ons thuis kunnen voelen.

  'Antropoloog van de toekomst' Roanne van Voorst boog zich over het huis van de toekomst, terwijl dichter en performer Robin Block, een groot liefhebber van sciencefiction, een ode aan het genre bracht. De Amerikaanse auteur Nana Kwame Adjei-Brenyah herinnerde ons er met zijn prachtige, schrijnende werk aan dat de toekomst een grillige plek kan zijn. Moving into Space liet zien waarom speculatieve fictie bij uitstek ook politieke werken zijn, en waarom juist dit genre zo belangrijk is voor de toekomst van de literatuur. We verkenden het heden en het verleden maar vooral de toekomst, we gingen de dimensionale paden op en de interplanetaire lanen in...

  De avond werd afgesloten door de geweldige band N3RDISTAN, bekend van hun mythische elektronische tunes. N3RDISTAN creëerde een meespelende poëtische fusion die ongebruikelijk en sereen is. We gingen dansend de toekomst in!

  Voertaal: Engels.

  Leestips om erin te te komen (van auteurs in dit programma):

  • Friday Black van Nana Kwame Adjei-Brenyah
  • In Between, Di Antara van Robin Block
  • Met zijn zessen in bed van Roanne van Voorst

  Nog meer lezen? Dit zijn een aantal van de speculatieve boeken waardoor Fleur Jeras en Nisrine Mbarki, de makers van dit programma, zich hebben laten inspireren:

  • The Djinn Falls in Love & Other Stories van Amal El-Mothar e.a.
  • Lagoon van Nnedi Okorafor
  • Who Fears Death van Nnedi Okorafor
  • Black Leopard, Red Wolf van Marlon James
  • Lilith's Brood van Octavia Butler
  • Popisho van Leone Ross