Inschrijven op de nieuwsbrief

Mylo Freeman

Mylo Freeman
Mylo Freeman

(Den Haag) is Nederlands-Amerikaans, na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam woonde ze enkele jaren in New York. Weer in Nederland begon ze een muzikale carrière, maar keerde uiteindelijk terug naar haar eerste liefde, het illustreren. Ze illustreerde voor tijdschriften en begon met het maken van kinderboeken. In 1998 ontving ze de Kiekeboekprijs voor Potje!, dat ook in het buitenland verscheen. Inmiddels heeft Freeman zo'n vijftig prentenboeken op haar naam staan en is ze vooral bekend door haar serie over het prinsesje Arabella, die inmiddels bestaat uit 12 delen, een poppenserie, een app en een theaterstuk. Hiermee vult ze een niche die broodnodig gevuld moet worden: prentenboeken met meer diversiteit. Freeman geeft daarnaast workshops, lezingen en muzikale voorstellingen. Ze is voorzitter van Stichting3, die door kinderboekenfestivals en voorleeswedstrijden de diversiteit in het kinderboek wil stimuleren.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Mylo Freeman

 • Winternachten 2020

  Dakota Verhalenfestival: Talkshow

  Met: Cynthia Mc Leod, Mylo Freeman, Walter Palm

  Talkshow over de mooiste verschillen in cultuur, gewoontes, taal en literatuur rond het thema 'wat is normaal'. Met verhalen uit de buurt, en gesprekken met en voordrachten door schrijver Cynthia McLeod (Suriname), kinderboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman en dichter Walter Palm.

 • Winternachten 2020

  Dakota Verhalenfestival: Prinses Arabella

  Met: Mylo Freeman

  In de prentenboeken van Mylo Freeman zul je als hoofdpersonen vooral gekleurde kinderen tegenkomen. Waarom eigenlijk? Een aantal jaren geleden vertelde iemand Mylo over een Surinaams meisje genaamd Jahkini. Zij kreeg de rol van prinses toebedeeld in een schooltoneelstuk, maar zij weigerde pertinent. 'Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?', was haar antwoord. Nadat Mylo dit verhaal hoorde, besloot zij hier meteen iets mee te doen. Er moest een prentenboek komen over een prinsesje van kleur! Dat werd prinses Arabella. Er zijn inmiddels 12 boeken verschenen over dit eigenwijze prinsesje.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  The Best Books You've Never Heard of

  Welke rol spelen de poortwachters van literatuur – uitgevers, redacteuren, boekhandelaren, agenten en scouts - als het gaat om het kleurenfilter? Wie bepaalt uiteindelijk wat 'goede literatuur' is en op welke gronden? Daarover gaan we in gesprek met een redacteur, een Foreign Rights manager, een redacteur en Mylo Freeman, kinderboekenschrijver en -illustrator, bekend van de Prinses Arabella-prentenboekenreeks.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Boek van mijn leven: Mylo Freeman

  Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Jet Steinz.

 • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

  Beeldvormers en beeldenstormers

  Decolonize the Mind 3: Hoe verloopt het proces van dekolonisatie in de huiskamer van de gemiddelde televisiekijker, de gevestigde geschiedschrijving aan de universiteit en in jeugdboeken?

  Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

  Een gesprek met documentairemaker, schrijver en journalist Sunny Bergman, historicus en universitair docent aan de Universiteit Leiden Karwan Fatah-Black en kinderboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman, bekend van onder meer de Prinses Arabella-prentenboekenreeks.