Inschrijven op de nieuwsbrief

Mylo Freeman

Mylo Freeman
Mylo Freeman

(Den Haag) is Nederlands-Amerikaans, na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam woonde ze enkele jaren in New York. Ze illustreerde voor tijdschriften en begon met het maken van kinderboeken. In 1998 ontving ze de Kiekeboekprijs voor Potje!, dat ook in het buitenland verscheen. Inmiddels heeft Freeman zo'n vijftig prentenboeken op haar naam staan en is ze vooral bekend door haar serie over het prinsesje Arabella, die inmiddels bestaat uit 12 delen, een poppenserie, een app en een theaterstuk. Hiermee vult ze een niche die broodnodig gevuld moet worden: prentenboeken met meer diversiteit. Ze maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Freeman geeft daarnaast workshops, lezingen en muzikale voorstellingen. Ze is voorzitter van Stichting3, die door kinderboekenfestivals en voorleeswedstrijden de diversiteit in het kinderboek wil stimuleren.

(WN 2020)

Archief beschikbaar voor: Mylo Freeman

  • Winternachten 2020

    Dakota's Winternachten Verhalenfestival: Wat is normaal? De Talkshow

    Met: Cynthia Mc Leod, Mylo Freeman, Vamba Sherif, Walter Palm

    Talkshow over de mooiste verschillen in cultuur, gewoontes, taal en literatuur rond het thema 'wat is normaal'. Met verhalen uit de buurt, en gesprekken met en voordrachten door schrijver Cynthia McLeod (Suriname), kinderboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman, schrijver Vamba Sherif en dichter Walter Palm.

    Cynthia Mc Leod schrijft historische romans en jeugdboeken die zich afspelen in Suriname. Door het onderzoek dat ze heeft gedaan voor haar boeken, heeft ze veel kennis opgedaan over de bewogen geschiedenis van Suriname; kennis die ze graag met anderen deelt. Mc Leod is een echte verhalenverteller die gepassioneerd en enthousiast de Surinaamse geschiedenis tot leven brengt.

    Vamba Sherif, geboren in Liberia en deels opgegroeid in Koeweit, is schrijver en journalist. Hij ontvluchtte het land wegens de Golfoorlog en kwam als twintigjarige in Nederland terecht. Zijn debuutroman Het land van de vaders (1999) is deels gebaseerd op de verhalen van zijn grootmoeder en gaat over de clash tussen uit de VS teruggekeerde slaven en andere Liberianen. Zwijgplicht (2007), een detective over een man die een verdwijning onderzoekt, beschrijft hoe macht en machtsmisbruik werken in Afrika. Daarna verscheen De Getuige, een scherp portret van migratieland Nederland. Zijn roman De Zwarte Napoleon (2015) portretteert Samori Touré, die in de 19e eeuw het Wasulu-rijk stichtte in westelijk Afrika. Journalistiek werk, waaronder filmrecensies, is gepubliceerd in onder meer The New York Times, Trouw en One World. Met Ebissé Rouw stelde hij de verhalenbundel Zwart (2018) samen met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

    Walter Palm, geboren op Curaçao, is dichter, toneelschrijver en essayist. Hij heeft drie Nederlandstalige gedichtenbundels gepubliceerd: Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker (2002; herdruk 2018), Sierlijke golven krullen van plezier (2009) en Een serenade voor mijn Shéhérazade (2014). Een paar maanden geleden verscheen van hem het essay Het sluipend gif van islamofobie waarin hij zijn zorgen uit over de gevolgen van het structurele karakter van islamofobie in Nederland. Hij treedt regelmatig op met Tipiko Den Haag, zoals tijdens deze Winternachten festivaleditie in de muzikale voorstelling A Free Mind, Caribbean Style! in Bibliotheek Ypenburg op donderdagavond 16 januari 2020.

    Mylo Freeman is Nederlands-Amerikaans, na haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam woonde ze enkele jaren in New York. Ze illustreerde voor tijdschriften en begon met het maken van kinderboeken. In 1998 ontving ze de Kiekeboekprijs voor Potje!, dat ook in het buitenland verscheen. Inmiddels heeft Freeman zo'n vijftig prentenboeken op haar naam staan en is ze vooral bekend door haar serie over het prinsesje Arabella, die inmiddels bestaat uit 12 delen, een poppenserie, een app en een theaterstuk. Hiermee vult ze een niche die broodnodig gevuld moet worden: prentenboeken met meer diversiteit. Ze maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Freeman geeft daarnaast workshops, lezingen en muzikale voorstellingen. Ze is voorzitter van Stichting3, die door kinderboekenfestivals en voorleeswedstrijden de diversiteit in het kinderboek wil stimuleren.

    Dakota's Winternachten Verhalenfestival is een initiatief van Writers Unlimited en Theater en Filmhuis Dakota ter gelegenheid van het 25e Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag (15-19 januari). Met op zaterdag 18 januari ontmoetingen met schrijvers Cynthia Mc Leod, Walter Palm en Vamba Sherif en de muziektheatervoorstelling The Bright Side of Life, en op zondag 19 januari een workshop en open podium verhalen vertellen, een kinderprogramma met jeugdboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman en een talkshow.

  • Winternachten 2020

    Dakota's Winternachten Verhalenfestival: Prinses Arabella

    Met: Mylo Freeman

    Tip. Mylo Freeman neemt vrijdagavond 17 januari ook deel aan Friday Night Unlimited, de gevarieerde Winternachten festival-avond met 24 programma's in zes zalen van Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. En in de talkshow Wat is normaal? op zondag 19 januari in Theater Dakota.

    In de prentenboeken van Mylo Freeman zul je als hoofdpersonen vooral gekleurde kinderen tegenkomen. Waarom eigenlijk? Een aantal jaren geleden vertelde iemand Mylo over een Surinaams meisje genaamd Jahkini. Zij kreeg de rol van prinses toebedeeld in een schooltoneelstuk, maar zij weigerde pertinent. 'Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?', was haar antwoord. Nadat Mylo dit verhaal hoorde, besloot zij hier meteen iets mee te doen. Er moest een prentenboek komen over een prinsesje van kleur! Dat werd prinses Arabella. Er zijn inmiddels 12 boeken verschenen over dit eigenwijze prinsesje.

    Dakota's Winternachten Verhalenfestival is een initiatief van Writers Unlimited en Theater en Filmhuis Dakota ter gelegenheid van het 25e Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag (15-19 januari). Met op zaterdag 18 januari ontmoetingen met schrijvers Cynthia Mc Leod, Walter Palm en Vamba Sherif en de muziektheatervoorstelling The Bright Side of Life, en op zondag 19 januari een workshop en open podium verhalen vertellen, Prinses Arabella met jeugdboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman en een talkshow.

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    The Best Books You've Never Heard of

    Welke rol spelen de poortwachters van literatuur – uitgevers, redacteuren, boekhandelaren, agenten en scouts - als het gaat om het kleurenfilter? Wie bepaalt uiteindelijk wat 'goede literatuur' is en op welke gronden? Daarover gaan we in gesprek met Ellah Wakatama, directeur van de Schotse uitgeverij Cannongate Books, met Ebissé Rouw, als redacteur van podcast-platform Dipsaus Publicaties verbonden aan Uitgeverij Pluim, en met Mylo Freeman, kinderboekenschrijver en -illustrator, bekend van de Prinses Arabella-prentenboekenreeks.

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Boek van mijn leven: Mylo Freeman

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden. Interview: Jet Steinz.

  • Winternachten 2020 – Friday Night Unlimited

    Beeldvormers en beeldenstormers

    Decolonize the Mind 3: Hoe verloopt het proces van dekolonisatie in de huiskamer van de gemiddelde televisiekijker, de gevestigde geschiedschrijving aan de universiteit en in jeugdboeken?

    Winternachten festival geeft tijdens Friday Night Unlimited met meerdere programma's aandacht aan het dekoloniseren van het denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Dit thema is mede gebaseerd op de essaybundel Decolonising the mind van de Keniaanse schrijver Ngugi wa Thiong'o, waarin hij spreekt over gekoloniseerde taal en hoe de invloed daarvan nog steeds merkbaar is. Omdat hij taal een opbouwende rol toedicht ten aanzien van cultuur, geschiedenis en identiteit, pleit hij voor 'taalkundige dekolonisatie'.

    Een gesprek met documentairemaker, schrijver en journalist Sunny Bergman, historicus en universitair docent aan de Universiteit Leiden Karwan Fatah-Black en kinderboekenschrijver en -illustrator Mylo Freeman, bekend van onder meer de Prinses Arabella-prentenboekenreeks.