Mustafa Stitou
(Tetouan, Marokko, 1974) heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. In 1994 debuteerde hij met de dichtbundel Mijn vormen. Daarna volgden Mijn gedichten (1998), Varkensroze ansichten (2003), onder meer bekroond met de Jan Campertprijs, en Tempel (2013), waarvoor hij de Awater Poëzieprijs kreeg. Hij was een jaar lang stadsdichter van Amsterdam, heeft opgetreden op tal van festivals in binnen- en buitenland, en zowel in Zweedse als in Engelse vertaling verscheen een bundel met een selectie uit zijn werk. Waar is het lam? (2022), zijn vijfde dichtbundel, is een indringend onderzoek naar de betekenis van het offer; een intrigerende verzameling gedichten waarin het persoonlijke en politieke, droom en werkelijkheid, vrees en verlangen continu op elkaar ingrijpen. De bundel dingt mee naar de Grote Poëzieprijs, de toonaangevende Nederlandse onderscheiding voor dichtkunst, waarvan de winnaar op 17 mei 2023 bekend wordt gemaakt.
(WN 2023)Archief beschikbaar voor: Mustafa Stitou
-
De grondstof van het gedicht
Met: Alara Adilow, Asha Karami, Caro Derkx, Dean Bowen, Irina Baldini, Johan van Dijke, Maarten van der Graaff, Marieke Lucas Rijneveld, Martin Rombouts, Marwin Vos, Maxime Garcia Diaz, Mustafa Stitou, Willie Darktrousers
In het slotprogramma van Winternachten festival 2023 gingen dichters en kunstenaars op zoek naar de grondstof van het gedicht. Hoe worden het geweld van de delving van grondstoffen, de vernietiging van levens en werelden, en de uitputting van de aarde hoorbaar en voelbaar in taal? Waar is het gedicht van gemaakt: kan het zelf ook plunderen en schaden?
De grondstof van het gedicht was een avondvullend programma met bekende en nieuwe stemmen, onverwachte performances, dans, muziek en beeld.
Wie een kinderboek over een boerderij openslaat ziet geen hypermoderne, destructieve industrie, maar lieflijke taferelen. Deze verdoezeling van de werkelijkheid is volgens de Britse zoöloog, auteur en activist George Monbiot te wijten aan hardnekkige beelden over onze omgang met dier en land, die zijn ontleend aan de dichtkunst. 'Een van de grootste bedreigingen voor het leven op aarde is poëzie,' schreef hij dan ook provocatief.
Toch is het plunderen van de aarde wel tot de moderne poëzie doorgedrongen. In het gedicht 'Sinaasappel, bitter je schil', van de Surinaamse dichter Michaël Slory, leggen de mineralen zelf getuigenis af van die geschiedenis:'Op Afobaka wil ik zijn
als de arbeiders staken,
de morgen zich boort
in de papaya,
het bauxiet woedend zingt
over zoveel misbruik,
zoveel leugens
zoveel misleiding.'Boekhandel De Vries van Stockum was in de foyer aanwezig met een stand waar o.a. de boeken van de auteurs die aan dit programma deelnemen, verkrijgbaar waren - met gelegenheid tot signeren!
De grondstof van het gedicht was samengesteld door dichter en schrijver Maarten van der Graaff.
-
De tekst van mijn leven: Mustafa Stitou
In de Filmhuis Studio dragen schrijvers die te gast zijn op het festival hun favoriete teksten voor en lichten toe waarom dit gedicht, romanfragment of songtekst hun leven en eigen werk heeft beïnvloed. Welke herinnering, welk gevoel roept die tekst vandaag nog bij hen op? Een doorlopend interviewprogramma, waarbij het publiek ook met de schrijvers in gesprek gaat. Presentatie Arjan Peters en Nuweira Youskine. Nederlandstalig.
-
Ode aan Remco's jas
De poëzie van Remco Campert staat in de schijnwerpers in dit feestelijke programma. De Portugese fadozangeres Cristina Branco zingt speciaal voor dit programma Ode aan mijn jas van Remco Campert, in een compositie van haar pianist/begeleider João Paulo, gemaakt ter gelegenheid van dit programma. Mustafa Stitou, Hanneke van Eijken en drie dichters, die genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs - Hester Knibbe, Alfred Schaffer en Peter Verhelst -, dragen een gedicht op aan Remco of schrijven een door zijn poëzie geïnspireerd gedicht. Het programma wordt afgesloten door koor Blue Moon, met een lied over een passage uit Het leven is verrukkulluk. Alma Mathijsen presenteert. Programma i.s.m. Poetry International en VSB Poëzieprijs. Nederlandstalig.
-
VPRO De Avonden: De Zieners - visioenen in dichtvorm
Vier dichters schreven voor Winternachten hun visioen in dichtvorm. De jonge podiumdichteres Tjitske Jansen, dichter en spoken word performer Ramona Maranis, Mustafa Stitou en Erik Menkveld. Presentator Wim Brands spreekt met de vier dichters, in een live radio-uitzending van VPRO De Avonden vanuit het festival.
-
Jakarta en Yogyakarta
Met: Gibi Bacilio, Loit Sôls, Mustafa Stitou, Surianto
Onder de titel 'Winternachten overzee' bracht het Haagse literatuurfestival Winternachten dichters uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen en Nederland naar Indonesië. Vier dichters reisden van 24 april tot 1 mei 2001 naar Jakarta en Yogyakarta voor optredens in o.a. het festival JIPR (Jakarta International Poetry Reading). Het was voor het eerst dat het festival Winternachten zich buiten Nederland presenteerde. Het was op verzoek van de Javaanse schrijvers Goenawan Mohamad en Ayu Utami dat Winternachten zijn activiteiten uitbreidde naar Indonesië. Winternachten is het jaarlijkse ontmoetingspunt voor schrijvers uit Suriname, Zuid-Afrika, de Antillen, Indonesië en Nederland. Steeds vaker kreeg het festival het verzoek om die ontmoeting ook in de andere landen te laten plaatsvinden. Dat gebeurde nu voor het eerst in Indonesië; de voorbereidingen voor een soorgelijke evenementen in Zuid-Afrika en op Aruba en de Nederlandse Antillen zijn in gang. Winternachten maakte in overleg met de Indonesische partners de keus voor de dichters Mustafa Stitou (Nederland), Loit Sôls (Zuid-Afrika), Gibi Bacilio (Curaçao) en Surianto (Suriname). De optredens vonden plaats in het festival JIPR (26 t/m 28 april, Theater Utan Kayu, Jakarta), de Universitas Indonesia (26 april, Depok, Jakarta) en in Yogyakarta (30 april en 1 mei).
-
Performing Poets
Lasana M. Sekou is een dichter uit Sint Maarten met een duidelijke boodschap over slavernij en gedwongen migratie. Tezamen met de Nederlandse performing poets Mustafa Stitou, Ruben van Gogh en Albertina Soepboer werd het thema van de verplaatsing verder uitgewerkt. De Zuid-Afrikaanse dichter Koos Kombuis zette zijn gedichten op muziek. Swingende gedichten met gitaarmuziek in de foyer. Hier trad ook de dichter Jan Kees van de Werk op. Hij droeg o.a. voor uit zijn recente bundel De Vissenvrouw. Dit programma in de foyer werd gepresenteerd door Basil Appollis. Met zijn Kaapse kleurlingenhumor bracht hij ook zijn eigen programma als stand-up comedian.