Inschrijven op de nieuwsbrief

Muhammad Aladdin

Muhammad Aladdin - foto Mona Abou
Muhammad Aladdin - foto Mona Abou

(Egypte, 1979) publiceerde in 2006 de opzienbarende roman The Gospel According to Adam. Verder schreef Aladdin, ook bekend als Alaa Edin, korte verhalen en stripboeken voor tieners en vier andere romans. Aladdin wordt sinds de publicatie van The Gospel… gezien als vernieuwer van de Arabische literatuur omdat de hele roman bestaat uit een lange paragraaf van zestig pagina's die in een 'stream of consciousness'-stijl is geschreven. Daarin beschrijft hij een maatschappij waarin alle zekerheden verdwenen zijn. Aladdin schuwt geen taboes in zijn werk en gooit ook als schrijver graag de knuppel in het hoenderhok. In mei 2013 hield hij een speech tijdens een bijeenkomst van Egyptische schrijvers tegen het Egyptische regime. Later weigerde hij echter om een lezing te houden omdat hij vreesde dat zijn woorden enkel zouden worden misbruikt door de nieuwe machthebbers. Aladdin experimenteert graag met verschillende stijlen. In zijn laatste roman A Well-trained Stray (2014), over een schrijver van online verhalen, gebruikt hij bijvoorbeeld veel straattaal.

(WU 15 GR)

Archief beschikbaar voor: Muhammad Aladdin

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Tear Down the Wall

    'Wanneer iemand niet durft te staan voor zijn mening, deugt ofwel die mening ofwel hijzelf niet', zei Ezra Pound. Scheppen kunst en literatuur een veilig kader voor het beslechten van taboes? Moeten kunstenaars en schrijvers hun persoonlijke grenzen verkennen, maar ook die van de samenleving en de politiek? Over deze en andere vragen, praat Arjan Visser met auteurs Muhammad Aladdin en Niña Weijers en striptekenaar Leela Corman, die alle drie gevoelige onderwerpen hebben aangesneden in hun werk. Engelstalig.

  • Winternachten 2015 – FRIDAY NIGHT UNLIMITED

    Openingslezing door Karen Armstrong

    De Britse auteur Karen Armstrong opent de eerste festivalavond met de 9e Winternachtenlezing. Ze spreekt over geweld en religie. Wat zijn factoren die leiden tot oorlog en geweldsuitbarstingen? Hoe kunnen we vreedzaam samenleven, ondanks religieuze en culturele verschillen? Is religie eigenlijk wel een motief voor het gebruik van geweld, of liggen er andere factoren aan ten grondslag? Na haar lezing gaat Sheila Sitalsing met Karen Armstrong in gesprek. Vervolgens nemen ook de Nederlandse essayist Paul Scheffer en de Egyptische schrijver Muhammad Aladdin deel aan de discussie. Engelstalig.