Inschrijven op de nieuwsbrief

Mounir Samuel

Mounir Samuel - 2022 - fotograaf: Nienke van Denderen
Mounir Samuel - 2022 - fotograaf: Nienke van Denderen

Mounir Samuel (Amersfoort, 30 september 1989) werkt op de scheidslijnen van media, politiek, kunst en cultuur. Zo is hij politiek analist, meervoudig bekroond journalist, auteur van twaalf boeken, performance artist, theatermaker, dramaturg, coach, documentairemaker, diversvaardigheidsmanager, expositiemaker en cultureel ondernemer. Op 22 februari 2022 verscheen Mounirs nieuwste boek "Jona zonder walvis – een profetie voor Nederland". Daarin toont hij niet alleen de aard en omvang van de huidige klimaatramp en de rol van Nederland daarin, maar ook hoe deze met zoveel mogelijk mensen én dieren te overleven.

(2022)

Archief beschikbaar voor: Mounir Samuel

 • Wat als het water komt?

  Wat als het water komt?

  Met: Eva Meijer, Mirthe Frese, Mounir Samuel

  Wat als het water komt? Wat als Nederland écht onder water loopt? Een dankbaar onderwerp voor klimaatromans, maar misschien inmiddels wel een cliché geworden. Schrikken we nog wel van zulke boodschappen? Hoe schrijf je over klimaatverandering op een manier die de lezer wél bij de lurven grijpt?

  Aan de hand van twee net verschenen boeken - Zee nu van Eva Meijer en Jona zonder walvis van Mounir Samuel - gingen we hierover op dinsdag 19 april in gesprek. Beide auteurs verkondigen op geheel eigen wijze de 'ongemakkelijke waarheid' over het klimaat die maar niet tot ons door lijkt te dringen. Waar Eva Meijer via de weg van de fictie 'een boek voor Nederland' wilde schrijven, is Jona zonder walvis een meer essayistische, persoonlijke benadering van de klimaatcrisis. Beide boeken zijn prachtige voorbeelden van hoe schrijvers de urgente werkelijkheid met pen en papier weten te vatten.

  'Een beter milieu begint niet bij onszelf, maar bij politieke moed en gezamenlijke keuzes.' - Mounir Samuel in Jona zonder walvis

  'We moeten onze manier van denken en leven veranderen. Hoe gaan we met de wereld om? Met andere dieren, met biodiversiteit en ecosystemen? [...] Hoe moet je leven en handelen? - Eva Meijer in Trouw

  Met Eva Meijer, Mounir Samuel en Mirthe Frese (moderator).

  Wat als het water komt?

  Datum: dinsdag 19 april 2022
  Aanvang:
  20.30 uur, zaal open om 20.00 uur
  Tickets:
  €11,- (regulier), €8,- (Bibliotheekpas, CJP en Ooievaarspas), gratis toegang voor studenten, scholieren en We Are Public-leden.
  Locatie:
  Studio B, Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag.
  Nederlandstalig programma.

  Programma samengesteld door Joëlle Koorneef (Writers Unlimited). Boekverkoop door De Vries Van Stockum Boeken.