Inschrijven op de nieuwsbrief

Mohsin Hamid

Mohsin Hamid - foto Jillian Edelstein
Mohsin Hamid - foto Jillian Edelstein

(Lahore, 1971) groeide op in de VS en Pakistan. Hij begon tijdens zijn studie aan Harvard aan zijn debuut Moth Smoke (2000). Deze innovatief geschreven roman, waarin een ex-bankier verslaafd raakt aan de heroïne, werd een cult-hit in India en Pakistan. De internationale bestseller De val van een fundamentalist (2007) - over een Pakistaan die zijn topbaan in de VS opgeeft uit teleurstelling in het Westen - werd verfilmd. Na zijn derde roman How to Get Filthy Rich in Rising Asia (2013) volgden Onbehagen en beschaving (2014), een autobiografisch relaas over politiek, cultuur en religie, en Exit West (2017), een roman waarin een verliefd vluchtelingenpaar de hoofdrol speelt. Hij schrijft ook essays en opiniestukken voor o.a. The Guardian, The New York Times en The International Herald Tribune.

(2017)

Archief beschikbaar voor: Mohsin Hamid

  • Winternachten 2018

    Frank Westerman meets Mohsin Hamid

    Met: Chris Keulemans, Frank Westerman, Mohsin Hamid

    Mohsin Hamids roman De val van een fundamentalist (2007) is leerzaam: het maakt duidelijk hoe kwetsend onze manier van doen kan overkomen op buitenstaanders. En hoe de pure macht van het Westen - afgezien van de vraag of die gerechtvaardigd is - veel kwaad bloed zet bij mensen die daar met hun talent en intellect deel van uit willen maken. Maar die zich toch weer buitengesloten voelen." Dit schreef Leonie Breebaart in Trouw bij het bespreken van de bestseller van Mohsin Hamid.

    Nu, een decennium later, ging Mohsin Hamid in gesprek met journalist en schrijver Frank Westerman. Westerman voert de lezer in zijn boeken - onder meer Srebrenica, het zwartste scenario en met name Een woord, een woord - mee naar terreurdaden uit het recente verleden.

    Wat zijn nu de juiste woorden en daden om de ideeënstrijd van de fundamentalisten te winnen? Gespreksleider was Chris Keulemans.


    Direct na afloop signeerden Mohsin Hamid en Frank Westerman hun werk bij de Van Stockum Bookshop in de foyer.

  • Winternachten 2018

    Opening Night - Free the Word!

    Met: Boi Akih, Eelco Bosch van Rosenthal, Farah Karimi, Jennifer Clement, Joost Baars, Margot Dijkgraaf, Milagros Socorro, Mohsin Hamid, Pauline Krikke, Ton van de Langkruis

    De Opening Night van het Winternachten Festival 2018 stond in het teken van de vrijheid van meningsuiting.

    Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, opende het festival gevolgd door een welkomstwoord van Ton van de Langkruis, directeur van het Winternachten festival. Vervolgens introduceerde Jennifer Clement, schrijver en president van PEN International, de Pakistaanse auteur Mohsin Hamid. Zijn roman Exit West was genomineerd voor de Man Booker Prize 2017. Hamid sprak ter gelegenheid van Opening Night de Free the Word!-speech uit.

    Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib directeur Farah Karimi werden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen.

    De winnaars van de Oxfam Novib PEN Awards 2018 zijn journalist en schrijver Milagros Socorro uit Venezuela en journalist Eskinder Nega uit Ethopië. Nega zit gevangen in zijn land en is niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen.

    Na de uitreiking volgde een introductie van de Award-winnaars tijdens het PEN-gesprek door journalist en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal.

    Het Opening Night-programma werd omlijst met optredens door Boi Akih (world jazz) en Joost Baars (poëzie) en werd gepresenteerd door Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC en voorzitter van het bestuur van Writers Unlimited.

    De Opening Night is tot stand gekomen in samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Boek van mijn leven: Mohsin Hamid

    Schrijvers vertellen over hun favoriete boek: het boek dat hen inspireert of raakt; het boek dat hun artistieke, morele of intellectuele kompas heeft gevormd. Kortom: het boek dat ze iedereen aanraden.

  • Winternachten 2018 – Friday Night Unlimited

    Books Unlimited: Mohsin Hamid

    Dit is de unieke mogelijkheid om kennis te maken met de internationale topschrijver Mohsin Hamid en zijn recent in Nederland verschenen boek Exit West. Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus bij NRC, spreekt met Mohsin Hamid (Pakistan) over zijn drijfveer om te schrijven, het ontstaan van zijn personages en het wereldwijde succes van zijn boeken.

    Mohsin Hamid werd bekend met zijn (later verfilmde) bestseller The Reluctant Fundamentalist over een Pakistaanse man die besluit zijn leven in de VS op te geven na een mislukte liefdesaffaire en de gebeurtenissen van 9/11. In zijn jongste roman Exit West - geselecteerd voor de shortlist van de Man Booker Prize 2017 - vindt een verliefd koppel temidden van oorlog en migratie via geheimzinnige deuren een vluchtweg naar het Westen.

  • Winternachten 2018 – Saturday Night Unlimited

    Grenzen en geheime deuren

    Hoe gaan we om met de grenzen in tijden van globalisering? Winternachten festival presenteert een gesprek over de noodzaak en de onmogelijkheid van nationale grenzen in een alsmaar krimpende wereld.

    De succesvolle Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid beschrijft in zijn nieuwe eigentijdse liefdesroman Exit West het leven met en in tijden van wereldwijde migratie. In het boek, genomineerd voor de Man Booker Prize 2017, ontvlucht een jong koppel geweld in eigen land via geheimzinnige deuren die hen onder meer naar Griekenland voeren.

    Paul Scheffer, schrijver en hoogleraar Europese Studies in Tilburg en Amsterdam, publiceerde in 2016 het essay De vrijheid van de grens waarin hij betoogt dat een open samenleving alleen kan bestaan door enige ruimtelijke afbakening.

    Ghayath Almadhoun droeg in dit programma voor uit zijn werk. De dichter, sinds 2008 woonachtig in Zweden en vertegenwoordiger van een jonge en geëngageerde Arabische schrijversgeneratie, heeft een Palestijns-Syrische achtergrond. Hij was journalist in Damascus en richtte er een poëziehuis op.

    De muzikale bijdrage in dit programma kwam van de Haagse ud-speler, componist en muziekdocent Amer Shanati; beeldend kunstenaar en illustrator Gerda Dendooven maakte live passende tekeningen.