Inschrijven op de nieuwsbrief

Mohammed Hanif

Mohammed Hanif - foto Jerry Bauer
Mohammed Hanif - foto Jerry Bauer

(Pakistan, 1964) debuteerde in 2008 met A Case of Exploding Mangoes, dat meteen in de prijzen viel (o.a. de Commonwealth Book Prize voor het beste debuut). Een donkere satire over het vliegtuigongeluk waarbij generaal Zia, de voormalige president van Pakistan, om het leven kwam. Een onderofficier, die wraak wil nemen na de dood van zijn vader, vertelt het verhaal. Hanif was zelf piloot bij de luchtmacht voor hij als journalist aan de slag ging. Hij werkte voor Newsline, The Washington Post en India Today. In 1996 werd hij hoofd van de Urdu-afdeling van de BBC in Londen. In 2008 keerde hij terug naar Pakistan om als journalist te werken. Zijn tweede roman, Our Lady of Alice Bhatti (2011), speelt zich grotendeels af in een christelijk ziekenhuis in Karachi, de plek waar zich kleine dagelijkse drama's afspelen. Hanif: "Dit is niet het leven waar CNN, FOX en Al Jazeera over berichten… Voor mij is dat leven net zo boeiend als dingen die op wereldschaal gebeuren."

(WU 2013 GR)

Archief beschikbaar voor: Mohammed Hanif

 • Winternachten 2013

  Winternachtenlezing door Hanaan as-Sjaikh

  Met: Hanaan as-Sjaikh, Jet Bussemaker, Mohammed Hanif, Ngwatilo Mawiyoo, Peter Buwalda, Petra Stienen

  Schaamte in de Arabische wereld. Schaamte als onderdeel van de cultuur en de literatuur. Over dit onderwerp schreef de Libanese schrijfster Hanaan as-Sjaikh op uitnodiging van het festival de openingslezing. As-Sjaikh geldt als een van de belangrijkste Arabische schrijfsters. Na haar lezing gaat ze in gesprek met Arabiste Petra Stienen, schrijver Peter Buwalda (Bonita Avenue) en de Pakistaanse auteur Mohamed Hanif. Maar eerst is er de officiële opening van het festival door Jet Bussemaker, minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

  'Onze levens waren altijd doordrongen van schaamte, zonder dat daar over gesproken werd. Schaamte maakte deel van ons uit zoals de kleur van onze ogen of ons haar dat deed, of die schaamte nu voortkwam uit onze persoonlijke levens of uit het feit dat wij Arabieren zo'n diepe val hebben gemaakt van historische glorie naar een staat van onderwerping.'

  Hanaan as-Sjaikh schreef in Kamila, het verhaal van mijn moeder over de moed van haar moeder, die ondanks de druk van de religie, familie en traditie haar eigen keuzes maakte en man en kinderen verliet om met de liefde van haar leven te kunnen samenleven.

  Voorafgaand aan de lezing treedt de Keniase dichteres en zangeres Ngwatilo Mawiyoo op, begeleid door Serigne Gueye en Mark Tuinstra. Engelstalig programma.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  VPRO De Avonden Live: Mohammed Hanif en Wajahat Ali

  Interviews met schrijvers live in de radiouitzending van VPRO De Avonden. Bezoekers kunnen vrijuit gluren en meeluisteren. Engelstalig.

 • Winternachten 2013 – Winternacht 1 - schrijvers, muziek en film op vijf podia

  Met Umar op wereldreis - LOL

  Humor verzacht alle pijn, hoe diep het verdriet ook zit, hoe explosief de situatie ook is. Is de schrijver de nar van onze tijd? Komt hij weg met alle spot, zolang het maar als grap wordt gebracht? Drie Pakistani kruisen de degens. Met een poëtisch optreden van rasperformer Rodaan Al Galidi. Engelstalig.