Mohammed Benzakour
(Marokko, 1972) is socioloog, schrijver, columnist, imker, visser en dichter. In maart 2014 won hij de E. du Perronprijs 2013 met zijn roman Yemma over zijn moeder die een herseninfarct krijgt en in zorginstellingen terechtkomt die niet zijn berekend op een analfabete Marokkaanse. Benzakour groeide op in een eerste generatie gastarbeidersgezin in Zwijndrecht waar hij tijdens zijn studie sociologie en bestuurskunde gemeenteraadslid wordt. Vanaf 1998 mengt hij zich in het publieke debat over onderwerpen variërend van de lange arm van de Marokkaanse overheid en de verkwanseling van het linkse gedachtegoed door de PvdA tot het ijsbeertje Knut. Zijn columns en opiniestukken uit de Volkskrant en andere dag- en weekbladen doen regelmatig veel stof opwaaien en verschenen later in de bundels Osama's Grot, Allah, Holland en ik (2005) en Stinkende heelmeesters (2008). In zijn boek Abou Jahjah, nieuwlichter of oplichter? (2004) beschreef hij hoe in Nederland en België werd omgesprongen met de moslimsactivist Abou Jahjah. In zijn nieuwste boek Tien op een ezel uit 2018 doet Mohammed Benzakour een poging de Berbers te ontsluieren aan de hand van hun spreuken en spreekwoorden.
(2019)Archief beschikbaar voor: Mohammed Benzakour
-
Opening Night: Free the Word!
Met: David Van Reybrouck, Dinar Rahayu, Farah Karimi, John Ralston Saul, Joris Wijsmuller, Karl Ove Knausgård, Leela Corman, Mano Bouzamour, Manon Uphoff, Mohammed Benzakour, Nelleke Noordervliet, Pauni Trio, Petra Stienen, Razan al-Maghrabi, Ton van de Langkruis
Een bijzondere openingsavond met een speech van Karl Ove Knausgård, de uitreiking van de Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, een debat onder leiding van Petra Stienen en een slotwoord van David Van Reybrouck.
Op de eerste avond van het festival staat de vrijheid van meningsuiting en de macht van het woord centraal. De president van PEN International, John Ralston Saul introduceert de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård, die de Free Word Speech houdt. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards for Freedom of Expression, door Oxfam Novib directeur Farah Karimi. Met deze prijs worden schrijvers geëerd die, soms met gevaar voor eigen leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Een van de prijswinnaars was aanwezig, en nam de prijs in ontvangst: Razan al-Maghrabi. Na de prijsuitreiking volgt een Engelstalig debat onder leiding van Petra Stienen over de vrijheid om te praten en te schrijven over seksualiteit, en de wijze waarop religie hier invloed op heeft. In het panel de schrijvers Mohammed Benzakour, Mano Bouzamour en Dinar Rahayu (Indonesie) en cartooniste Leela Corman. Slotwoord: David Van Reybrouck. Aan het eind van het programma spreken Nelleke Noordervliet en Joris Wijsmuller oprichter en festivaldirecteur Ton van de Langkruis toe, vanwege het 20jarig bestaan van Writers Unlimited. Het programma is Engelstalig, en tot stand gekomen i.s.m. PEN International, PEN Nederland en Oxfam Novib.
-
Wintercafé 1: God noch Gebod in Marokko - over Choukry
Een programma over regelbreker in hart en nieren: de Berberse schrijver Mohamed Choukri uit Marokko. In zijn autobiografische roman Hongerjaren (1973) schreef hij over alles wat God verboden had; zijn jeugd als vagebond in Tanger waar hij zich staande hield in een wereld vol geweld, prostitutie, drank en drugs. Toen in 1973 Hongerjaren in het Engels verscheen noemde Tennessee Williams het 'a true document of human desperation, shattering in its impact'. Marokko verbood het boek tot 2000, drie jaar voor Choukri's dood. Drie Marokkaanse schrijvers spreken over de betekenis van Choukri voor hen vandaag: de dichter Ali Amazigh, die net als Choukri op latere leeftijd leerde schrijven en nu zelf een biechtroman schrijft; Naima Albdiouni wier debuutroman Voyeur (2008) zich ook in Tanger afspeelt, en columnist Mohammed Benzakour, die net als Choukri de controverse weet te zoeken en te vinden. Schrijver Asis Aynan leidt het gesprek. NL